Opinii

Alta prostie de la Parlament

Cristian Ghinea
31 aug 2007 584 vizualizări
Comisia parlamentara de elaborare a Codului Electoral propune sa se interzica prin lege publicarea sondajelor pe toata perioada campaniei electorale.

Deputatul PSD Vasile Zgonea spune ca s-a saturat de sondaje in care Partidul Democrat are cifre mari. Logica domnului Zgonea spune ca trebuie sa interzicem tot ce ne enerveaza. Daca ar merge pe aceasta logica, eu ar trebui sa spun ca m-am saturat de parlamentari prosti, asa ca ar trebui sa desfiintam Parlamentul. Faptul ca parlamentarii care au votat propunerea in larga majoritate nu cred in sondaje, este problema lor. Eu am invatat la facultate ca un esantion statistic corect, cu metodologie corect conceputa si bine aplicata, reproduce fidel optiunile populatiei vizate. Observati cuvintul "corect" din fraza de mai sus, pentru ca este esential. Faptul ca apar pe piata sondaje fraudate este in principal vina politicienilor, care platesc pe sub mina si sub acoperirea unor fundatii dubioase diverse gherete la fel de dubioase de sondare a opiniei publice. Sa interzici sondajele care atare in campania electorala pentru ca niste neica-nimeni iti fraudeaza propriile produse este ca si cum ai plivi buruienile cu bomba atomica. Exista o vorba care spune ca "daca tot ce ai la indemina este un ciocan, atunci toate lucrurile din jur ti se par cuie". Cam asa este si cu parlamentarii nostri. Au la indemina instrumentul elaborarii de legi si tind sa schimbe sau sa interzica ce ii enerveaza. Nu pot fi acuzati de surplus de imaginatie.


Pe linga faptul ca pune probleme legale (presa scrisa nu este reglementata de o lege, deci nu vad cum s-ar aplica restrictia la ziare), propunerea mai are un defect: este ineficienta. O alta vorba celebra spune ca nu e bine sa interzici ceea ce nu poti controla. Pentru a ne convinge de acest fapt nu trebuie decit sa ne uitam la exemplul francezilor. Si pe acolo politicieni cu mintea creata au interzis publicarea sondajelor cu o saptamina inainte de alegeri (au fost mai modesti decit la noi, unde se propune interdictia pe toata perioada campaniei electorale). Ce se intimpla de fapt? Ziare de limba franceza din Elvetia si Belgia publica sondaje, sint preluate de presa franceza si pe Internet, astfel incit toata lumea stie care este situatia in sondaje. în ultima campanie prezidentiala, publicul francez a stiut permanent ca Sarkozy isi depasea contra-candidata cu citeva procente. Nu e greu de imaginat ca ziarele romanesti vor cita cifre publicate pe Internet pe site-uri inregistrate in strainatate sau ca vor lasa ca sondajul sa fie publicat de cineva de prin Republica Moldova pentru a-l prelua apoi, ocolind astfel interdictia. Ca sa nu mai vorbim de lumea blogurilor, pe care nu vad cum ar afecta-o interdictia parlamentarilor. O intreaga nebunie. Pentru ce am ajunge acolo? Pentru ca domnul Zgonea este enervat de procentele PD. Pur si simplu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.