Opinii

De ce balteste PSD în sondaje

Ion Cristoiu
30 aug 2007 537 vizualizări
Toti analistii si politicienii explica decizia PSD de a depune o motiune de cenzura prin situatia complicata în care se afla, la ora actuala, partidul lui Mircea Geoana.

Partidul balteste in sondaje.

Multi pun insa aceasta realitate pe seama faptului ca PSD are o situatie ambigua: nu e nici la Putere, dar nici in Opozitie.

Dupa opinia noastra, aceasta explicatie n-are fundament in realitate. Ba mai mult, ea e rodul unei diversiuni mesterite de Famiglia de la Cotroceni.

PD si Traian Basescu vor sa dea jos guvernul Tariceanu nu numai din ura tipica labilitatii psihice a presedintelui, dar si din motive de clientela politica.

Spre surprinderea multora, Guvernul Tariceanu II merge mult mai bine decat Guvernul Tariceanu I.

Partidul Democrat e ultima ramasita in Romania europeana a a FSN-ului din primii ani ai tranzitiei. Fie si la o cercetare superficiala, se regasesc din plin in prestatia acestui partid trasaturile care au facut atat de antipatizat FSN-ul lui Ion Iliescu: demagogia desantata, banditismul politic, supunerea fara cracnire fata de un Lider considerat absolut, intretinerea unei clientele politice nesatule, folosirea mijloacelor neocomuniste de manipulare a opiniei publice.

Adaugate stradaniei de a boicota din interior guvernul, aceste slabiciuni si-au pus amprenta si asupra felului de a fi al Guvernului Tariceanu I.

Dupa plecarea ministrilor democrati, Guvernul a devenit mult mai coerent si chiar mult mai eficient in administrarea tarii.

Pe liderii PD, asta ii imbolnaveste de ficat. Cand s-au dat de ceasul mortii sa fie scosi din guvern, au crezut ca vor provoca alegeri anticipate. Pe parcursul suspendarii, au muls de bani clientela politica si i-au rasturnat in punga de campanie a lui Traian Basescu. Luand in serios fagaduiala acestuia ca, dupa ce va invinge, va face si va drege pentru ca Parlmentul sa se autodizolve. Nu s-a intamplat asta. Si astfel liderii PD, formatiunea care traieste din licitatia cu cantec, nu le vine sa creada ca nu s-au intors inca la guvernare.

De aici, interesul lor enorm, disperat chiar, de a beneficia de sondaje masluite, si, mai ales, de a imboldi PSD sa rastoarne guvernul, manipuland prin presa cotrocenista ca situatia PSD din sondaje isi are cauza in sprijinirea guvernului Tariceanu.

Dupa opinia noastra, daca exista, intr-adevar, o cadere a PSD in sondaje, ea nu-si are cauza in sprijinirea discreta a guvernului Tariceanu.

Nici un alegator PSD nu crede ca PSD nu e un partid de Opozitie, posibila alternativa la Putere.

Cauzele situatiei PSD sunt mult mai complexe. între acestea la loc de frunte se situeaza ambiguitatea politicii PSD din punctul de vedere al programului de stanga. Aflat sub influenta asa-zisului Grup de la Cluj, nu intamplator laudat de Traian Basescu si gadilat de presa cotrocenista, Mircea Geoana n-a avut curajul unei optiuni categorice de stanga. în numeroase chestiuni controversate "" retrocedarea cu toptanul, anticomunismul taliban, Razboiul din Irak "" PSD n-a avut o pozitie de partid de stanga.

Neincrederea electoratului nu vizeaza postura PSD de partid de Opozitie, ci postura de partid de Opozitie de sting. Din acest punct de vedere, decizia privind Motiunea e prost infatisata. Ea apare ca o decizie de a rasturna cu orice pret guvernul, si nu drept o decizie de a rasturna guvernul, pentru ca duce o politica de dreapta.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.