Opinii

ALEGERI EUROPENE SILNICE

Alina Mungiu-Pippidi
27 aug 2007 535 vizualizări
La ce servesc alegerile astea europene, acest moft redundant, acest lux pe banii poporului? Cum, nu ati aflat ca asta e întrebarea zilei?

Ba sigur ati aflat, daca faceti greseala sa va uitati la televizor in loc sa profitati de timpul frumos de vara. Sigur, pare o intrebare bizara. Altele par mult mai la ordinea zilei, cum ar fi: de ce mai sta in scaunul de ministru al Finantelor unul care declara ca nu il intereseaza ce se intimpla dupa 2008? Cum, dupa atitia ani de antrenament, putem veni cu o schita de buget mai penibila decit oricind, care de una singura ar trebui sa trimita la peste guvernul Tariceanu? De ce, in loc sa refuze santajul PSD, guvernul se pregateste sa le cumpere motiunea de cenzura in aur impartit pe la autoritatile locale de asa-zisa opozitie? Si una, peste alta, intrebarea cea mai fireasca e cea pe care strabunicu-meu o punea bunica-mi dupa razboi, cind astepta in fiecare zi sa vina americanii: "Cit mai stau astia la putere?". Asta, da, cred ca e o intrebare care ne preocupa, vazind ritmul frenetic al construirii unui deficit bugetar de tip maghiar. în ce priveste alegerile europene, raspunsul negasit de cohortele de analisti ale ziarului Ziua si posturilor de televiziune all-news (e clar, e ordin pe unitate), raspunsul e simplu: ca le-am mentionat in tratatul de aderare cu UE, ca ne-m dat cuvintul ca le facem, ca avem un contract. Desigur, asta trezeste un roi de alte intrebari: de ce am respecta un contract? Ce ne fac aia daca ne calcam contractul? Au fost prevazute despagubiri? Si asa mai departe.


Cea mai penibila scuza din cele auzite zilele astea pentru a justifica impingerea datei alegerilor in ultimul moment posibil este ca poporul nu e pregatit pentru ele. Poporul nu e pregatit sa fie european, fanatica asta de Macovei ne-a bagat nepregatiti in UE, si uite acum ce greu ne vine! E vina acestui popor prost, insinueaza partidele si mai ales primul ministru, ca si a instigatorilor care aduc probleme de politica interna mereu, bruind problematica externa (ca in capul unora acestea nu se leaga iar in alte tari, vezi, Doamne, se face vid pentru alegerile europene) si confuzind un popor deja dezorientat! Ca partidele, vezi Doamne, sint gata.


Am sa va spun eu ce partide sint gata si ce partide nu, pentru ca in luna martie, in urma unei promisiuni facute la televizor am stat o jumatate de noapte si am facut un chestionar de tematica europeana. Primisem ceva similar de la colegii din asociatia de studii europene in urma cu vreo trei ani, pentru o cercetare. Chestionarul era simplu, avea temele europene curente si se cerea sa se noteze pozitiile fiecarui partid politic vizavi de chestiunea respectiva. La vremea aceea am refuzat sa il completez, spunind ca nu exista documente de pozitie ale partidelor fata de problematica europeana si ca ar trebui sa il umplu din burta. Ma credeti ca strainii nu m-au crezut? Au mai pus pe cineva sa verifice ca partidele din Romania nu au publicat pozitia lor fata de Constitutie, sau de directiva serviciilor, sau de politica de vecinatate sau alte subiecte europene, ca nu le venea sa creada. La vremea aceea nu eram membri UE, acum sintem. în martie am refacut ca atare un chestionar simplu de tot, cu pozitiile posibile transformate de mine in variante prestabilite de raspuns. Si stiti care e singurul partid care mi l-a trimis la timp pentru alegerile din mai, care nu s-au mai tinut? UDMR. Or avea ungurii probleme cu coruptia, dar au fost si ramin singurul partid european din Romania. PLD s-au trezit si ei peste vara, ca, de, au de trecut pragul, si am primit mai nou si de la ei un document, multumesc. PNL, partid de guvernare? Nimic. PD, partidul care cere zgomotos alegeri europene? Nu mi-au trimis absolut nimic, desi umbla zvonuri ca ar fi fost votat documentul in nu stiu ce comitet al lor. Si nici un partid nu a publicat nimic pe tema asta, ca daca ar exista undeva asemenea documente zau ca as pune doi studenti sa scrie chestionarul din documentele de partid pentru toata lumea, tot avem noi o veche practica sa scriem din burta programe de guvernare si contracte cu tara pentru partide si presedinti care dupa aceea nu le respecta. PSD, care si-a luat consilieri straini? Si i-o fi luat, dar nu pentru subiecte europene, ci pentru pacalit poporul cu televizorul, singura specialitate a consilierilor straini recrutati in Romania. Si iata ca, desi aveam o intelegere cu posturile publice ca odata ce partidele au completat chestionarul, liderii sa fie invitati sa si dezbata fiecare tema in parte, ca sa familiarizam si publicul cu problematica europeana, lunile trec si publicul ramine nefamiliarizat. Si pe urma invocam lipsa de pregatire a publicului ca sa nu mai tinem alegeri europene!


Sub presiune europeana si nationala, guvernul s-a invrednicit pina la urma sa fixeze data de 25 noiembrie pentru alegerile europene. Pun si eu cronometrul din nou de la zero, sa vedem cine e gata primul, poporul sau partidele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.