Opinii

Sacrificiul lui Stolojan

Ion Cristoiu
23 aug 2007 465 vizualizări
Liderul PLD, Theodor Stolojan, a fost desemnat cap de lista a partidului pentru alegerile europarlamentare.

Decizia a surprins pe cunoscatorii intr-ale politicii autohtone. în eventualitatea ca obtine un loc in Parlamentul European, un politician iese practic din viata politica a tarii. în alte tari membre ale Uniunii Europene, un post de europarlamentar poate insemna o trambulina serioasa pentru afirmarea pe scena interna. în Romania, tara a carei cetateni n-au constiinta importantei Bruxelles-ului pentru viata lor cotidiana, lucrurile stau net diferit. Indiferent de ce ar face un politician la Bruxelles, in Romania nu ajunge nici macar adierea unui ecou.

Practic, europarlamentarii nostri isi desfasoara activitatea fara ca in Romania cineva sa fie interesat de asta. Europarlamentari precum Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu sunt extrem de activi la Bruxelles, bucurindu-se de respect la sediul Uniunii Europene.

Daca n-ar fi, insa, si membrii ai Parlamentului roman si daca, din cind in cind, n-ar veni pe la Bucuresti, implicindu-se in viata politica interna, ei n-ar exista ca politicieni.

E semnificativ ca pina si Comisarul European Leonard Orban, desi membru al guvernului de la Bruxelles, e practic necunoscut in Romania, deseori confundat cu fratele sau de la Transporturi, distinsul Ludovic Orban. în aceste conditii, e mai mult decit explicabila reticenta celor din conducerea partidelor de a fi pusi pe lista pentru scrutinul europarlamentar, decizia de a fi desemnati candidati trecind drept urmarea unei lucraturi a colegilor, pentru a-l scoate din joc. Iata insa ca Theodor Stolojan, nu numai seful PLD, dar si vazut de multi ca un aspirant la postul de premier, a acceptat sa fie cap de lista a formatiunii la scrutinul europarlamentar.

Daca ajunge membru al Parlamentului European, Theodor Stolojan pierde totul: sefia partidului, eventualul post de premier.

Mai mult, chiar PLD pierde enorm. Europarlamentarele sint un moment important pentru partidele politice. Nu insa atit de important incit sa impinga in plan secund alegerile din 2008: localele si generalele. Fara Theodor Stolojan, PLD n-are nici o sansa in 2008.

Desigur, pentru PLD, europarlamentarele sint un moment crucial. De rezultatele scrutinului depinde, in ultima instanta, soarta partidului. Nu de alta, dar europarlamentarele vor dovedi daca formatiunea e sau nu viabila. A acceptat Theodor Stolojan sa se sacrifice de dragul partidului? Nici vorba. în practica politica europeana exista posibilitatea ca un ales in Parlamentul UE sa nu mearga la Bruxelles, cedind locul altcuiva. Asa va proceda si Theodor Stolojan daca va trece examenul scrutinului din 2007.

Nu e insa o inselatorie? Fireste ca da. Cu vreo citiva ani in urma, am fi sustinut ca Theodor Stolojan e incapabil de asa ceva.

De la scena catavenciana a plinsului lui Traian Basescu sintem insa siguri ca e in stare de asa ceva.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.