Opinii

Alegerea Patriarhului si încrederea în Biserica

Cristian Ghinea
10 aug 2007 520 vizualizări
Sînt foarte curios daca situatia din jurul alegerii Patriarhului va schimba ceva în perceptia populatiei asupra Bisericii. Dupa cum se stie, institutia Bisericii conduce în topul încrederii, la mare distanta de guvern si, mai ales, de partide si Parlament

Doar armata si Uniunea Europeana se apropie de Biserica in aceste topuri. E prima schimbare la virf in democratie si BOR percepe greu si cu socuri schimbarea de atmosfera. Presa este curioasa si a devenit vehementa pentru ca Patriarhia nu a dat publicitatii lista viitorilor electori. Ba chiar, listele care au circulat prin presa contineau politicieni dubiosi, primari celebri prin scandaluri, ba chiar un acuzat penal de coruptie. Se vede aici rezultatul unui selectii proaste din partea BOR, pe principiul "cine ne ajuta e bagat in seama, indiferent de ce face", lucru care se intoarce acum impotriva sa. Presa vorbeste despre campanie electorala in interiorul Bisericii, unele ziare ii ataca pe candidatii favoriti. S-ar putea ca o perioada mitropolitii sa ia locul vedetelor hartuite de paparazzi. Traim o experienta cu totul noua in relatia dintre Biserica si societate. întrebarea este: va scadea increderea in Biserica la viitoarele sondaje de opinie? Pe de o parte, increderea in BOR tinea de aura oarecum nepaminteana cu care preotii s-au inconjurat mereu. Daca ne uitam ca institutiile politice, care functioneaza din conflicte (Parlamentul, partidele) sint ultimele in sondaje, putem trage concluzia ca romanii iubesc institutiile consensuale, paternaliste, care promit stabilitate inainte de toate (Biserica, armata). Dar, in aceste zile, BOR este nevoita sa dezbrace aura nepaminteana si sa imbrace straie politice. Patriarhul trebuie ales intr-un fel si, cum alegerile reprezinta cea mai putin proasta dintre toate metodele incercate, Biserica importa zbuciumul democratic normal. Ceva din aerul sau de mister dumnezeiesc se pierde. Daca mergem pe aceasta logica, am putea anticipa ca dezbracarea Bisericii in vazul presei i-ar putea stirbi din autoritate. însa, pe de alta parte, BOR are un avantaj imens fata de alte organizatii: increderea in institutie ca atare pare a nu avea legatura directa cu ce fac slujitorii ei temporari. Cu vreo trei ani in urma, SAR punea intrebarea clasica de sondaje in legatura cu increderea in Biserica, dar o completa cu o intrebare care suna asa: "Aveti incredere in conducatorii Bisericii?". Ei bine, desi increderea in institutie era foarte mare, procentul se injumatatea cind oamenii erau intrebati despre sefii Bisericii. De altfel, intelepciunea populara a facut de mult diferenta in zicala: "Sa faci ce spune popa, nu ce face popa".

încrederea in Biserica pare a tine mai degraba de aspiratiile oamenilor decit de actiunile concrete ale institutiei. Ne dorim sa avem incredere in BOR si avem uneori in ciuda oamenilor care o conduc. Sa vedem daca o campanie electorala bisericeasca va schimba ceva din aceste tendinte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.