Opinii

Hercules in grajdurile lui Augias

Florin Budescu
30 iul 2007 1499 vizualizări
La Radio Erevan se pune intrebarea: Care este legatura dintre Ion Iliescu si grajdurile lui Augias? . Radio Erevan raspunde: In anul 1990, Ion Iliescu a spus: «Pe valurile schimbarilor sociale, gunoiul iese la suprafata» .

25 iulie 2007. Scrisoare deschisa adresata de Ion Iliescu, fost presedinte, lui Traian Basescu, actual presedinte al Romaniei. "Romania nu poate fi considerata un soi de «grajduri ale lui Augias» in materie de coruptie, si nici dumneavoastra nu sunteti Hercule, chemat sa le curete", afirma Iliescu in aceasta scrisoare. Documentul poate duce la o multime de consideratii. Se poate, de exemplu, desface pe spete, diatriba cu diatriba, idee cu idee exprimata. Putem da citatul, si apoi demonstra ca mai curand Ion Iliescu poate fi acuzat pentru lucrurile de care sustine el ca s-ar putea pune in sarcina lui Basescu "" nu ca acesta ar fi un fel de un ingeras cu aripi diafane.

De exemplu "" ca sa dam doar un studiu de caz, pentru care trebuie sa facem un artificiu intelectual, si nu sa intram in mlastina nenorocirilor pe care le-a facut Iliescu in anii "â"¢90 "" este gresit a afirma ca a internationaliza problemele Romaniei, prin numirea lor in ochii opiniei publice, in interviuri acordate unor publicatii occidentale, afecteaza interesul national. Ne referim la urmatoarea fraza, tipic iliesciana, adica ambigua, neclara, acoperitoare si dubitativa: "Imaginea despre Romania, pe care o proiectati prin intermediul unor astfel de aparitii in presa internationala, este grav deformata de obsesiile si de interesele dumneavoastra politice, care au o miza derizorie in raport cu interesul national". Bla-bla-bla. Spuneti, domnule, exact: care sunt aceste aparitii; care sunt obsesiile si interesele politice ale lui Traian Basescu; care este miza derizorie! Numiti-le "in clar"! Jorge Luis Borges, cand scrie, strecurand inexactitati si mistere, o face pentru a nu strivi corola hispano-americana de minuni a literaturii sale, nu pentru a acuza vindicativ si a spune, dupa aceea, ca i-au fost rastalmacite cuvintele de catre oameni rau-voitori. Iertare, maestre argentinian, ca v-am comparat cu Ion Iliescu...


Acum, sa lamurim misterul iliescian al grajdurilor lui Augias, la care face referire Ion Iliescu. Regele Euristeu al Micenei, care era un las patent si care se temea grozav de Hercules "" sau Heracle, cum ii spune Alexandru Mitru "" a primit sarcina de la zeita careia i se inchina, Hera, sa-i dea eroului Hercules sa indeplineasca 12 munci, pe perioada cand acesta era sclavul sau.

Una dintre muncile lui Hercules a fost sa curete grajdurile lui Augias, regele Elidei, fiul zeului Helios. Grajdurile acestea erau pline de dejectii de la cei trei mii de boi ai lui Augias, "din care o parte au picioarele ca neaua". Gunoiul se inalta cat muntii si, desigur, nu era conform cu normele europene de protectie a mediului. Heracle a scos vitele afara, "aucandu-le-ntr-un camp". A lovit cu ghioaga zidul inalt din fundul grajdurilor, facand doua sparturi: "Din dreptul fiecarei sparturi facuta-n zid, a sapat dupa-aceea cate o albie, spre cele doua riuri aflate-n apropiere: Alfeul ºi Peneul. Apa a intrat pe albiile acestea, pe urma, prin sparturi, in grajdul lui Augias. Heracle avusese grija, mai inainte, sa sparga ºi in faÃa zidul cel gros la fel. Apa intra prin fundul acelui grajd uriaº ºi se varsa prin faÃa, ducind cu ea gunoiul. Nici nu venise seara, ºi grajdul lui Augias fusese curaÃat, gaurile din ziduri astupate la loc. Alfeul ºi Peneul curgeau iaraºi in matci, iar albiile noi, umplute cu pamint, nu se mai cunoºteau".


Cititorul isi da seama ce parere buna are, spre deosebire de noi, Ion Iliescu despre Traian Basescu, daca-n mintea sa acesta este un fel de Heracle al anticoruptiei. Ei bine, stim ca Hercules este fiul Alcmenei cu Zeus, regele zeilor. Pentru ca Zeus concepuse acest copil cu o muritoare, sotia sa, Hera, din gelozie, i-a dat acestui copil, devenit tanar barbat, 12 munci si, pana la urma, l-a sortit mortii.

Sa patrundem putin in mintea lui Ion Iliescu. Daca Basescu este Hercules, mama sa, Alcmena, cu cine l-a conceput pe cruciatul anticoruptie, in viziunea fostului presedinte? Cu un militar de cariera din Bacau? Avand in vedere licuriciul la care s-a referit presedintele la un moment dat, putem trage concluzia ca, in tineretile sale, George H. W. Bush, adica Zeus, a ajuns in Romania. Stim sigur ca, impreuna cu fiul sau, acum presedinte, a fost in Armenia, dupa cutremurul teribil din anii "â"¢80. Poate atunci... iar Euristeu, supusul Herei, nu poate fi decat George W. Bush!

Iar Alfeul si Peneul ori sunt Dambovita si Argesul, ori Dambovita si Ialomita, dar neaparat nu trebuie sa lipseasca Dambovita.

Dar cine este Augias, fiul lui Helios, zeul-soare? Sa fi fost Ceausescu acesta? Oare el sa fi adunat atata mizerie, in timp ce-si crestea minunatii sai, frumosii sai boi? Si cine sunt acesti 3.000 de boi, care au lasat atata mizerie in aceasta tara, ca ne sufocam si acum in ea si nu mai reusim sa ne revenim din ameteala comunismului? Oare sa fie cei 3.000 de activisti ai fostului partid comunist, dimpreuna cu securistii care au dat din coate si s-au catarat in spinarile noastre, metamorfozandu-se peste noapte in mari capitalisti, oligarhi fara frontiere, apartinand tuturor partidelor politice?

Aceste consideratii ale noastre s-ar putea afla in mintea complexa, sofisticata si profund intelectualizata a lui Ion Iliescu. Sau poate ca nu. Poate ca, pur si simplu, fostul presedinte nu a citit "Legendele Olimpului", de Alexandru Mitru, ci numai si-a facut constiincios lectiile la limba romana, invatand aceste lucruri, pospai, inainte de a deprinde citirea in limba franceza si engleza cu dictie ruseasca. Poate ca avem de-a face, pur si simplu, cu un biet om speriat, imbatranit, harsit prin toate, al carui ideal in viata este sa traiasca pana la varsta la care, cand va fi judecat pentru crimele sale, sa fie la fel de sclerozat ca dictatorul argentinian Augusto Pinochet, care, cand si-a primit sentinta, a inceput sa rada, nimeni nu stia exact de ce. Apoi a murit linistit.


Sau poate isi doreste sa scape, sa decedeze chiar mai inainte de ora judecatii penale. Cum? Pentru ce aceasta judecata? Pentru mortii provocati la Revolutie, ca sa-i justifice ascensiunea politica si inhatarea puterii. Pentru mineriada (e) si victimele acesteia (ora). Pentru cei 17 ani cu care ne-a intarziat, in dezvoltarea si evolutia noastra, pana acum. Si pentru cei cu care ne va intarzia in continuare, de acum incolo, ca si cum n-ar fi cetatean roman. De fapt, asa cum este orice comunist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.