Opinii

Scurt bilant al dosariadei

Cristian Ghinea
27 iul 2007 552 vizualizări
Mona Musca - om politic cu realizari personale remarcabile. Legea accesului la informatii, legea violentei în familie, legea donatiilor pentru ONG-uri. Unul dintre putinii politicieni care nu s-au mutat în casa data de stat dupa revolutie, sta în acelasi apartament

Mai tineti minte dosariada? Haideti sa-i facem un bilant.

Nu are afaceri si nu a fost implicata in nici un act de coruptie. în tinerete a semnat un angajament, a dat caracterizari pozitive despre doua colege. Alte informari nu s-au gasit. Dupa dosariada, s-a retras din viata politica.


Carol Sebastian "" ziarist onest, neimplicat in santaje de presa cu care altii si-au facut ziare. în tinerete a fost santajat de Securitate pentru ca lasase o fata insarcinata. Si-a avertizat prietenii, nu s-a gasit in dosar nici o delatiune care sa fi incriminat pe cineva. Dupa dosariada, s-a retras din viata publica.


Neculai Constantin Munteanu "" vocea adevarului si a normalitatii pentru romani in cei mai negri 10 ani din istoria acestui popor. în 1977 a scris scrisori catre Ceausescu si catre presedintele SUA in care critica situatia din tara. Este anchetat, batut, urmarit si haituit de securisti. Reuseste sa scape pina la urma din tara. înainte de 1977 a acceptat sa stea de vorba cu un securist care il santaja cu un dosar penal pentru homosexualitate. A dat caracterizari pozitive despre trei persoane, semnate cu numele real. Nu a semnat nici un angajament, dar securistul l-a trecut drept sursa in dosar. Acum il cauta sa-l dea in judecata pentru fals in acte publice. între timp, presa exulta ca a mai descoperit un turnator (acest bilant al dosariadei mi-a fost prilejuit de citirea cartii in care N.C. Munteanu isi publica dosarul "" "Ultimii sapte ani de acasa", Ed. Curtea veche).


Ion Iliescu "" secretar de partid, ministru comunist. De trei ori presedinte al Romaniei. Acum e presedinte de onoare al celui mai mare partid de opozitie.


Dan Voiculescu "" unul dintre putinii romani care faceau comert exterior pe vremea lui Ceausescu. Si nu ma refer la bisnita cu blugi iugoslavi, ci la export de produse industriale. Orice istoric serios al perioadei poate spune ca asta insemna firme de acoperire pentru Securitate. în prezent este lider de partid, unul dintre cei mai bogati romani si detine un concern mediatic. Implicat in afaceri cu statul. Despre dosarul sau de informator spune ca a fost patriot.


C.V. Tudor "" peot de curte al cuplului Ceausescu. Poeziile sale sint gretos de pupincuriste. Acum e lider de partid, senator.


Adrian Paunescu "" tot poet de curte, ceva mai talentat, acum tot senator.


Nicolae Plesita "" fost general de Securitate, l-a batut personal pe Paul Goma in ancheta. în prezent este pensionar de lux, din cind in cind vedeta de televiziune.


Cam acesta e bilantul dosariadei. De vina pentru comunism au fost victimele care au cedat. Chiar daca s-au apoi eroic, ca N.C. Munteanu, nimic nu le scuza slabiciunea. Sintem un popor al naibii de intransigent cu victimele care au cedat. Cu calaii nu avem nimic. Ei nu au colaborat cu sistemul. Ei au fost sistemul.


Un cititor al site-ului Hotnews.ro facea in timpul dosariadei un comentariu extraordinar legat de verdictul CNSAS impotriva Monei Musca: "Acesta este al doilea verdict ca duritate dat impotriva comunismului dupa cele pronuntate contra familiei Ceausescu. Mona Musca si Ceausescu ne-au adus aici."


Mona Musca, Carol Sebastian, N.C. Munteanu. Astia ne-au asuprit. Jos cu ei! Traiasca patriotii Iliescu, C.V. Tudor, Paunescu, Voiculescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.