Opinii

De ce sîntem atît de pesimisti?

Cristian Ghinea
20 iul 2007 570 vizualizări
Sîntem o tară pesimistă. în presă, subiectele catastrofale fac legea. Sistemul sanitar este un fel de genocid ambulant, scolile produc numai satanisti violenti sau analfabeti fitosi, pensionarii mor de foame cît politicienii se ceartă. întrebati dacă directia în care se îndreaptă tara este corectă sau gresită, romănii răspund în majorităti confortabile că e gresită. Asta desi au aprobat masiv aderarea la UE si NATO, care constituia directia.

Totusi, Romania a parcurs in ultimii 17 ani un proces de transformare de proportii uriase. Economia de stat dominantă este istorie. Liberalizarea politică a dus la trei schimbări pasnice si democratice de putere după 60 de ani de dictaturi. Coruptia este o problemă, iar cititorii constanti ai acestor pagini stiu cit de dur am criticat clasa politică pentru tentativa de a-si prelungi imunitatea de facto. Dar simplul fapt că in sistemul juridic au loc revolutii de genul inculparea unui fost prim-ministru sau inculparea unui vice-premier in functie, faptul că ministrul de Justitie incearcă să demită un procuror si dă inapoi la presiunea presei si a reactiei din sistem, toate acestea spun ceva: cu toate problemele sale, Romania se schimbă profund.

M-am gindit la toate acestea participind la tabăra de vară organizată la Turda de "Centrul Ratiu pentru Democratie". Am intilnit acolo studenti marocani, egipteni si romani. Si, mai ales, l-am intilnit pe Saad Eddin Ibrahim, o personalitate de frunte a opozitiei din Egipt. A fondat la Cairo un centru de studii democratice, critică de 30 de ani dictaturile militare din tara sa, a petrecut citiva ani in inchisoare fiind acuzat că a stricat imaginea Egiptului in lume si că a primit bani de la organizatii străine (intre care UE e cea mai importantă). Este genul de persoană serenă capabilă să reziste in fata tuturor cu zimbetul pe buze, pentru că e convins in adincul fiintei sale că face ce trebuie. Păstrează acel zimbet si cind iti povesteste cum un ONG cu citeva zeci de angajati poate fi inchis peste noapte si toti oamenii de acolo arestati.

Ascultind prelegerea mea despre presa din Romania (am vorbit despre crearea de conglomerate media, despre investitii dubioase, conexiuni politice, neaplicarea standardelor etice), Ibrahim m-a intrebat cu acelasi zimbet: Cristian, au fost ziaristi impuscati? Aveti prizonieri politici? Atunci, de ce esti atit de pesimist?

Avea dreptate. Problemele care nouă ni se par catastrofale pălesc atunci cind ne comparăm cu tări care au inceput tranzitia cu zeci de ani in urmă si s-au impotmolit pe drum. Schimbarea la fată a Romaniei in doar 17 ani nu putea fi posibilă decit in conditii de libertate. Doar democratia are această capacitate de a se autoregla, de a schimba ce nu merge. Este un proiect la care lucrăm mereu. Si mereu vom avea noi si noi probleme de rezolvat. De ce sintem atit de fundamental pesimisti?

Poate că luam deja democratia, libertatea, securitatea proprie garantată ci nu amenintată de stat ca pe niste lucruri normale, banale ca aerul pe care il respirăm. Poate că ne găsim timp si energie să ne plingem mereu de milă pentru că pur si simplu am uitat cum era inainte. Acum nici 17 ani totalitarismul comunist făcea dictatura din Egipt să pară o glumă. Astăzi, cind vii dintr-o inchisoare egipteană in Romania poate că găsesti aici o tară in care ti-ar place să trăiesti. Noi sintem prea ocupati să ne dăm seama de asta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.