Opinii

Pensiile, pensionarii si politica

Florin Budescu
12 iul 2007 694 vizualizări
Ultima saptimăna a dus la o puternica politizare a acestui subiect - cresterea pensiilor. Vom incerca intăi sa explicam exact ce s-ar putea intimpla - din punctul de vedere al cresterii pensiilor - apoi vom face o tentativa de analizare a aspectelor pe care le implica aceasta chestiune.

Starea de fapt: bani putini, cresteri mici

Din septembrie, valoarea punctului de pensie creste de la 396 la 417 lei, spunea Paul Pacuraru, ministrul Muncii. Anul viitor s-ar putea ajunge la o valoare a punctului de pensie de 500 de lei. Intr-o varianta optimista. Pacuraru sustinea ca propunerea PSD de majorare, in acest an, a punctului de pensie la 45% din salariul mediu, adica la 462,15 lei, nu poate fi pusa in practica de actualul guvern. In urma maririi punctului de pensie, un pensionar care primeste, in prezent, 300 de lei, ar putea avea 400 de lei, iar unul care ia 500 de lei ar putea lua 700 de lei, de la inceputul anului viitor. Dupa majorarea de 7,4% din septembrie, de care vor beneficia peste 1,8 milioane de pensionari din luna septembrie, si dupa cresterea cu 5% a valorii punctului de pensie pentru toti pensionarii, de la 1 ianuarie anul viitor, unitatea de calcul a pensiilor va ajunge la 417 lei.

"Anul viitor, in varianta optimista, valoarea punctului de pensie poate ajunge 400-500 de lei, daca exista un acord politic si o intelegere ca banii sa fie directionati acolo unde trebuie", a precizat Pacuraru. De fact insa, atunci cand functionarii de la casele de pensii au fost intrebati de pensionari cat vor primi, concret, fiecare, de la 1 ianuarie 2008, au spus cam astfel: "Nu stim, ca trebuie sa punem la punct grila, si inca nu sunt gata calculele".

O concluzie insa sigur putem sa tragem: daca creste valoarea punctului de pensie, cei mai avantajati vor fi cei cu pensia mare, iar cei mai dezavantajati vor fi cei cu pensia cea mai mica, adica pensionarii din agricultura. Aceasta este prima nedreptate: cel mai bine platiti sunt exact fostii membri ai aparatului represiv comunist "" fosta clasa politica si fostii securisti "" si pensionarii actualului sistem politic. I-a auzit sau vazut cineva pe acestia din urma protestind si cerind sa li se mareasca pensiile? Nu, ele deja sunt foarte mari. Acesti oameni cad oricum in picioare, pentru ca pensiile lor vor creste cel mai mult. Nedreptatea sociala se perpetueaza. Logic ar fi fost ca pensiile cele mai mari sa creasca cel mai putin iar cele mai mici cel mai mult. Dar logica politicianului roman este cea a stapinului, care gindeste ca sclavii sai, obisnuiti cu putinul, se vor multumi si cu mai mult, dar tot putin.



Fructificarea politica bate sensul masurii economice


Premierul Tiriceanu a declarat la Brasov ca mirirea pensiilor este meritul PNL: "Sigur ca PD incearca sa arate ca a avut si el o contributie majora. Si la fel cum spun ca PD-ului ar trebui sa-i fie rusine cind spune ca sunt masuri populiste, la fel le spun si domnului Geoana si PSD-ului ca este o minciuna sfruntata cind atribuie PSD o astfel de masura. Astfel de masuri le poate decide doar PNL, care este la guvernare".

Acest citat este insasi quintesenta chestiunii in speta.

PD si PLD au votat in Camera Deputatilor pentru cresterea pensiilor. Dupa aceasta, presedintele prieten PD si PLD a ridicat un semn mare de intrebare la adresa surselor bugetare folosite pentru marirea pensiilor. Intrebare: de ce a votat PD si PLD pentru cresterea pensiilor, fara sa stie exact care sunt sursele bugetare si cit de fezabile sunt ele? Daca ar fi stiut, pina acum ar fi aflat si presedintele statului.

PNL spune ca este proiectul sau de lege. Poate ca da, dar l-a promovat in Camera cateva zile dupa ce liderii sai declarasera ca nu exista bani la buget pentru marirea pensiilor "" ne referim la noua lor crestere, de la 1 ianuarie 2008, iar PSD a replicat, avertizand Cabinetul Tiriceanu ca risca sa cada, in urma unei motiuni de cenzura. Comic este ca liderii PSD, intrebati care sunt resursele bugetare, au spus ca nu stiu. Daca nu stiu, atunci pe ce baza au propus in Parlament marirea pensiilor? Pe una demagogica?

Sa analizam acum lucrurile din alt punct de vedere: perspectiva anului electoral. Ceea ce vom prevesti in continuare este un posibil scenariu a ce se va petrece anul viitor. Mai exista si alte variante.

Finalmente, pentru Traian Basescu va fi foarte greu sa nu promulge legea cresterii pensiilor, la fel de greu cum ii va fi

sa-i convinga pe pensionari asupra abstractului fapt ca o face pentru ca bugetul de pensii sa nu intre in imposibilitate de plati in viitor. Pensionarii nu au timp de astfel de jocuri logice finantiste. Legea va fi votata, pentru ca: PSD si PNL - care se bat pe legitimitatea initierii sale, sunt doua partide disperate dupa voturi si sunt interesate sa pirjoleasca tot pentru aceasta; PD nu poate sa-si permita sa piarda electoral, nefiind de acord cu o masura care este si populara, si populista; despre celelalte partide nici nu mai are sens sa mai vorbim, pentru ca ele au un rol secundar in aceasta chestiune.

In anul 2008, pensiile vor creste. Daca, asa cum spune Varujan Vosganian, aceasta crestere a pensiilor va fi sustinuta de o crestere economica, coroborata cu sporirea veniturilor la buget "" despre care vom vorbi ulterior, atunci momentul de eventual colaps va fi aminat pentru anul 2009 sau va putea fi evitat. Daca nu, pensiile vor fi platite din doua-n trei luni, eventual in produse, ca in Republica Moldova sau Ucraina, iar deficitul bugetar va duce la cresterea inflatiei. Am spus-o noi, apoi, cateva zile mai tarziu, a spus-o si Fondul Monetar International. Partidele care au vrut sa castige politic de pe urma acestei misuri populiste "" PSD si PNL - vor pierde si mai mult decit daca nu ar fi avut aceasta idee stupida si s-ar fi resemnat, asteptind sa treaca in opozitie.

Era cineva preocupat, brusc, in anul 2007, de soarta pensionarilor? Nu prea multi.



Socialism


Cei care au peste 2.000 de lei salariu brut, pentru care fiscalitatea va creste, asa cum arata surse din Guvern, vor fi sfatuiti "" daca nu o facusera pana acum "" sa treaca de la contract individual de munci (CIM) la PFA. La CIM, totalul impozitelor si contributiilor platite lunar este de 47,34%. La PFA este oricum 24,38%. Cel mai avantajos este modul de taxare de la microintreprinderi: totalul taxelor platite este de 17,68%, dar folosirea acestora acum pentru plata salariilor a devenit mult mai dificila decit inainte de 1 ianuarie 2007, pe vechiul Cod Fiscal, pentru ca domeniile de folosire a microintreprinderilor pentru plati de salarii sunt acum foarte restrictionate. Trecerea la PFA a multor contribuabili persoane fizice va scadea si mai mult contributiile acestor salariati la buget. De fapt, de anul viitor, prin aceasta masura, veniturile la bugetul de pensii vor scadea, nu vor creste, credem noi, iar baza de impozitare va incepe sa se ingusteze din nou.

Se mai pomeneste despre cresterea CAS pe toate formele de venit, la persoanele fizice, dar mai multi politicieni au promis ca drepturile de autor, de exemplu, nu vor fi impozitate suplimentar, fata de situatia din prezent. Banuim ca, de fapt, nu ni se prezinta imaginea completa si ca, in realitate, avem de-a face cu o schimbare completa a modului de taxare a veniturilor persoanelor fizice "" cel putin - intr-o maniera de-a dreptul socialista.

Motivul: disperarea de a atrage venituri la buget destul de mari pentru a mari pensiile celor cinci milioane de aleg


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.