Opinii

Iresponsabilitatea politică la ea acasă

Alina Mungiu-Pippidi
3 iul 2007 669 vizualizări
Era de aşteptat că tot circul politic o să înceapă să aibă consecinţe în lumea reală. Că a stricat oamenilor serile şi programele de televiziune, treacă de la noi.

Că le-a stricat simbăta de referedum ºi a irosit luni din viaÃa Parlamentuluii, e grav, dar nu dramatic. Dar efectele acestei bizarerii politice, cu PNL figurind la guvern ºi PSD conducind in Parlament s-au revărsat săptămina asta, in domenii mult mai serioase. Concret, a fost aprobat un poiect de lege iniÃiat de deputatul PSD Ioan Cindrea (Sibiu), (cu aviz negativ de la comisia de specialitate condusă de pesedistul Tănăsescu, singurul finanÃist serios al PSD) care amendează Legea sistemului public de pensii in aºa fel incat valoarea punctului de pensie să crească cu aproximativ 50% incepand din acest an. Cheltuielile suplimentare generate de această propunere, după calculul iniÃiatorului, ar urma să fie de 6.4 miliarde Ron, adică in jur de 30% din suma totală estimată a se incasa in 2007 la bugetul asigurărilor sociale.

Pentru a face mai limpede gravitatea situaÃiei in care se află sistemul romanesc de pensii ºi iresponsabilitatea celor care vin cu propuneri fanteziste, Societatea Academică din Romania a explicat in această săptămină citeva lucruri esenÃiale:

· Contrar opiniei răspandite in randul publicului larg, actualul sistem de pensii din Romania nu pune deoparte contribuÃiile lunare ale salariaÃilor de-a lungul vieÃii pentru a le fi returnate la bătraneÃe. Ar fi fost bine să fie aºa, dar nu este. Dimpotrivă, tot ce se strange de la salariaÃi intr-o lună se distribuie către pensionari in luna următoare. Nu există investiÃii sau "bani puºi deoparte" intr-un cont de economii.

· Ca atare, actualul sistem este asemănător cu un joc piramidal (tip Caritas) administrat de stat, care merge bine atata timp cat cei care pun bani sunt mai numeroºi decat cei care retrag bani. Din momentul in care raportul se inversează, incep să apară probleme. întregul sistem se bazează doar pe responsabilitatea politică a celor care decid intrarea pe lista de pensii.

· Raportul pensionari / angajaÃi din Romania se apropie de rata fatidică de 1:1 (pe care chiar am depăºit-o dacă socotim ºi pensiile agricultorilor, mărite de guvern tot zilele astea, ºi care nu au contribuit niciodată la fondul naÃional). 2,2 milioane de oameni s-au pensionat inainte de termen, , ºi peste 2 milioane sint in străinătate ºi contribuie acolo sau deloc. Numai sub cinci milioane de angajaÃi avem care contribuie regulat la fondul de pensii.

Dacă fiecare din noi, angajaÃii, plăteºte o pensie unui pensioner ºi ni se reÃine din salariu 30% pentru asta, pot pensile să fie mai mult de 30% din salariu? Evident că nu. E puÃin pentru pensionari, sigur, dar contribuÃiile nu mai pot urca, pentru că sunt deja printre cele mai mari din UE. Asta nu inseamnă că pensionarii au o viaÃă decentă sau măcar suportabilă. Un politician responsabil putea face această viaÃă mai bună oferind mai multe servicii sociale gratis (transporturile integral), pentru a fi suportate de bugetele acelor servicii, care stau toate mai bine ca pensiile. La sănătate au fost bani in plus ciÃiva ani la rind, dar din cauza proastei organizări ºi a corupÃiei asta nu s-a reflectat intr-o calitate a vieÃii mai bună pentru pensionari. Nu mai bine le dădeam gratis niºte medicamente adevărate, decit niºte bani falºi, cum facem acuma, pe care nu o să avem de unde să ii luăm? ªi mai grav, incercind să Ãinem această promisiune (deºi nu exclud nici ca să se dea doar prima tranºă, cea dinainte de alegeri) riscăm să compromiten creºterea noastră economică.

Dar nu ne putem imprumuta? Nu: avem limite la deficitul bugetar din cauză că sintem membri UE ºi ne pregătim cindva să adoptăm moneda euro. Altfel PSD, pe vremea aceea, PDSR, a mai practicat chestia asta in 1992-1996. S-au imprumutat pentru că la managementul lor defectuos FMI nu mai acceptase să le dea bani, ca atare au luat bani cu scadenÃă mică ºi dobindă mare de pe piaÃa internaÃională, pe care guvernele CDR au trebuit să-I plătească din buzunarul nostru in 1998-2000, cind ne ridicau salariile sub rata inflaÃiei. Deduc din asta că PSD iºi propune să nu guverneze nici in anii care vin, pentru că altfel nu văd pe unde o să scoată cămaºa.

Nici un partid nu a ieºit curajos contra măsurii, că vin alegerile, ºi mai bine promitem ce nu avem decit să spunem adevărul. în plus, dacă nu vrei să măreºti pensiile, trebuie totuºi să ajuÃi pensionarii in alte forme, ºi nu am impresia că era vreun partid pregătit cu soluÃii alternative. Am ajuns iarăºi ca intre cele două războaie, cind finanÃele Romaniei erau controlate de un consilier străin de la Banca FranÃei, cu sarcina să nu ne lase să fim iresponsabili ºi să cheltuim ce nu avem. FMI a protestat, desigur, dar azi nimeni nu se mai uită la ei, că sintem membri in UE ºi deci stat matur. Numai politicienii au rămas imaturi, ba chiar iresponsabili.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.