Opinii

Atacuri ticaloase din hirdaul baronesc

Corneliu Condurache
12 apr 2005 659 vizualizări
Una din metodele pe care le-a utilizat timp de trei ani baronul, sef de judet-feuda, in campania sa nebuneasca dusa impotriva cotidianului "Ziarul de Vrancea" a fost avalansa atacurilor ticaloase.

Una din metodele pe care le-a utilizat timp de trei ani baronul, sef de judet-feuda, in campania sa nebuneasca dusa impotriva cotidianului "Ziarul de Vrancea" a fost avalansa atacurilor ticaloase. Multe dintre ele, incercari de a ne baga in troaca balacarelilor de duzina si de a ne face sa abdicam de la sarcina noastra cea mai importanta: dezvaluirea matrapazlicurilor si coteriilor, la baza carora stau ei, gasca cumetreasca pe bani publici. Redactorii nostri care au inteles sa-si faca datoria cu onestitate au fost denumiti "slugile romascanului", eu am fost denumit "catolic" sau "venetic", "pirat de marca", "cu un picior in puscarie", ziarul era si este, in viziunea lor,"fituica otravita". Si exemplele ar putea continua la nesfirsit.

Ieri am avut parte de inca un "deliciu" din partea hirdaului baronesc.

Cauza a constituit-o indrazneala nostra de a participa la o "cerere de oferta" privind spatiul publicitar al societatii de interes public local din municipiul Focsani - care detine aici monopolul producerii si distributiei energiei termice - ENET - pe anul 2005.

Cu amendamentul semnificativ ca pina anul acesta publicitatea din fonduri publice in cotidianul nostru era un subiect tabu pentru orice responsabil al institutiilor descentralizate din judet, sau sef de societate de interes public. Daca i-ai fi pomenit unui astfel de personaj din Vrancea de asa ceva pina in decembrie 2004, era similar cu a-i administra un par in moalele capului.

Despre licitatie, sau orice alt mijloc cu o cit de minora tangenta cu legalitatea, in acordarea acesteia pe teritoriul judetului, nici vorba.

In incercarea nedisimulata de a ne "termina" cit mai repede si a ne invata minte pentru indrazneala si inconsitienta noastra de a nu ne fi incolonat in corul de lingai, lustruitori de clanta si cintareti ai cultului personalitatii celui care avea la cheremul sau baronatul Vrancea, noi eram considerati de ei ca si inexsitenti ca publicatie, desi segmentul nostru de cititori si audienta erau si sunt la cote demne de luat in seama.

Acest fapt a fost demonstrat, cum am mai spus-o, de chiar atitudinea lui Oprisan. Care numai atunci cind era in situatia de a-i "crapa maseaua" incerca insistent sa aiba acces la segmentul nostru de cititori.

Nu si in situatii normale, de asa zisa comunicare obisnuita.

De altfel, diverse documente precum Raportul Curtii de Conturi, Procese verbale ale inspectorilor Administratiei Nationale de Control Fiscal sau Raspunsuri la intrebari conform legii Informatiilor Publice 544/2001, intrate de curind in posesia noastra, arata clar o situatie sinistra, demna de regimuri dictatoriale.

In timp ce noi, cei care "deranjam" eram pusi la index si nu existam, practic, pentru cei care gestionau publicitatea din fonduri publice, s-au dat aproape doua miliarde anual - inclusiv prin falsuri in ordinele de plata - numai de la "Drumuri si Poduri" ziarului tinut sub talpa baronului. Un fel de taxa platita din banii vrincenilor pentru presa care cinta "maretele realizari" si porcaieste pe oricine are alta parere decit Oprisan in judet. Asta se intimpla in deplina bataie de joc, desi societatii cotizante ii erau scoase sediul si principalele mijloace fixe la vinzare, prin anunturi ale Finantelor, aparute in aceeasi publicatie.

Aproape un miliard de lei a ajuns nejustificat, si pe o logica economica mai mult decit subtire, in 2003, conform Raportului Curtii de Conturi a Romaniei, ghici unde? Deloc curios: la firmele unei familii "alese" care, pe linga faptul ca scoate cel mai obedient ziar de partid, detine nu tocmai intimplator sub control si societatea care editeaza un alt cotidian local - vechiul oficios al partidului unic - cu o politica editoriala asemanatoare cu a primului, dar cu un tiraj mult mai mic. Si care, in plus, obtinuse si licenta, conform informatiilor critice si intepate, trimise catre noi de la "Cabinetul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea", unui post de radio de "mare audienta".

Enet-ul si CUP-ul, dar si alte institutii publice din judet, au tinut si ele hangul la vremea respectiva unui adevarat proces de subventionare, din banii vrincenilor, a presei convenabile puterii. Precum si unui experiment deloc original, de timpire si indobitocire, implementat - culmea cinismului - pe banii destinatarilor incercarii.

Acum, vazind ca incep sa le dispara consistent din "jucariile" de care altadata dispuneau numai la un semn, o simpla aluzie ori dorinta sugerata a satrapului stapin, in sinul slugilor dictatorului de mucava a inceput sa se raspindeasca nelinistea vecina cu degringolada si disperarea.

Numai ca, deprinzind tare bine metoda sutilor din gari, cica pe numele ei "pasarica", utilizata pentru a distrage atentia celor pe care-i buzunareau (sutii le aratau victimelor respectivele zburatoare evoluind, in timp ce ei dispareau cu "prada") autorii articolului ticalos de ieri ne invinuiesc pe noi tocmai de metoda folosita de ei.

Desi sustinuti binisor din 2002 din banii vrincenilor, pe lingaiii de baron i-a prins anul 2004 cu datorii considerabile la stat. Pentru ca ei sa-si gaseasca o solutie, Enet si-a aminat de citeva ori "cererea de oferta". Astfel ca, la operatiunea de saptamina trecuta reprezentanta hirdaului baronesc a fost "celebra" firma care in 2003 detinea radioul cel cu audienta de "sa cazi pe spate" (nula) si caruia baronul i-a daruit - pentru loialitate, probabil - 25 de milioane din bugetul Consiliului Judetean.

In completare, desigur, pina la cei aproape un miliard taxa de cult al personalitatii, la care s-ar mai adauga la o sumara estimare cel putin inca vreo patru-cinci din celelate institutii si societati de interes public.

P.S. Si, citind printre rinduri, tot razbate imensa oftica si neliniste ca, in ciuda presiunilor neomenesti la care am fost supusi, actiunea lor primitiva de suprimare a ziarului nostru a esuat lamentabil. Din pacate, dupa cum arata mai noile semne, zilele in care cineva ar trebui sa si plateasca pentru abuzurile de acest fel, arhicunoscute, inimaginabile intr-o tara democratica normala, se pare ca nu sint foarte aproape. Noi mai asteptam.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.