Opinii

Decontul neputintei declarate

Corneliu Condurache
11 apr 2005 933 vizualizări
Una dintre cele mai nocive consecinte a ceea ce s-a intimplat in ultimii ani in Vrancea - fenomen care pare a fi potrivit sa devina obiect de studiu al specialistilor in domeniu, pentru ca, iata, monstruozitati pot parazita fara mari oprelisti si regimuri din societati pretins democratice in esenta

Una dintre cele mai nocive consecinte a ceea ce s-a intimplat in ultimii ani in Vrancea - fenomen care pare a fi potrivit sa devina obiect de studiu al specialistilor in domeniu, pentru ca, iata, monstruozitati pot parazita fara mari oprelisti si regimuri din societati pretins democratice in esenta - este frica atotstapinitoare, endemica aproape, de a-si exprima careva, mai cu seama oficial sau intr-un cadru consacrat, o alta optiune sau parere decit cea agreata. Pe acest fond devenise un fapt obisnuit si acest lucru n-ar trebui sa ne facem ca-l uitam brusc, incepind din decembrie 2004, un numar foarte mic de persoane au avut curajul sa se afiseze cu o alta parere decit cea a baronului satrap sef de judet feuda.

Sint - si "Ziarul de Vrancea" a scris despre ele in aceasta perioada - exemple in sprijinul celor afirmate, inclusiv din interiorul fostului partid de guvernamint. In care celor care au manifestat si minime semne de curaj si demnitate si au purces sa arate primilor oameni din partid si din conducerea Romaniei de atunci care-i adevarata fata a dictaturii de mucava din Vrancea, li s-a dat "peste degete" si "peste bot" cu mare si suspecta grabire. Sa le fie invatare de minte si altora care ar mai cuteza la asemenea fapte .

Nu s-a precupetit nici macar efortul de a se angaja fara scrupule in aceasta reglare de conturi stravezii ale gastilor gemind de interese foarte personale si pamintesti - despre care va mai trece cu mare probabilitate timp pina la a li se devoala adevaratele fete si mize - si institutii cu rol teoretic fundamental care ar fi fost necesar sa fie pozitionate echidistant in functionarea societatii romanesti.

Precum Parchetul National Anticoruptie, Politia, dar si ministere ori alte organisme de rang inalt.

Cu atit mai mult a fi cunoscut ca faci parte din rindurile opozitiei politice putea fi considerat si era privit de catre multi din comunitatea locala mai mult ca un act de inconstienta, decit ca realmente unul de curaj sau asumare pe fata a unui drept democratic.

Astea ar fi poate intre conditiile obiective care ne fac acum sa constatam ceea ce pot si mai ales realizeaza cei care erau atunci critici ai starii de lucruri existente.

Ce era mult mai usor atunci din pozitiile de opozanti se vede acum intr-o alta lumina.

Incepe sa se contureze destul de evident, si trebuie sa o spunem deschis noi, ca ziar independent, indiferent de supararile mai mari sau mai mici pe care le-am putea provoca astfel unora sau altora. Dar sperind ca poate nu-i prea tirziu sa se mai si trezeasca cineva la realitate. Cei care si-au asumat rolurile de opozanti ai starii de lucruri din Vrancea anilor 2000-2004, ocupind scaune caldute si deloc prost platite din bani publici pentru asta, nu au dovedit nici pe departe, cel putin pina acum, ca sint ceea ce ar trebui sa fie.

Ultima conferinta de presa de la sfirsitul saptaminii trecute a celor din PNL-PD, care oficial sint considerati acum a fi la putere, exact asta a demonstrat.

Declaratiile cum ca Oprisan si PSD continua sa conduca nestingheriti si sa faca ce vor in aceasta parte a Romaniei, in timp ce ei, ajunsi parlamentari, cum logic se poate banui, gratie promisiunilor ca vor contribui la instaurarea "dreptatii si adevarului" si vor "reda judetul Vrancea vrincenilor", au avut ca prioritate - din ce s-a lasat a se intelege si observa cel putin pina acum la nivelul opiniei publice - sa-si achizitioneze masini ultimul tip si sa recurga, fara a face dovada unei minime viziuni coerente, mai curind la schimbari de persoane decit de structura si atitudine prin institutiile deconcertate din judet, n-au cum sa convinga prea multi "contribuabili".

Iesiri precum ale lui Sapunaru si Momanu de vineri, care pareau picati de pe alte planete si nu-si puteau explica de ce in doua ministere conduse de doi ministri liberali se intimpla vis a vis de judetul Vrancea lucruri cel putin dubioase, sau "lipsa de curaj" a prefectului Oprea in a-i cere demisia unui personaj precum Ionel Duta de la Directia Sanitar Veterinara privind Siguranta Alimentelor, n-o poti califica altfel decit de risu-plinsu. Ramin la parerea ca - pe linga concluzia amara ca prestatia in plan local de pina acum din partea noilor guvernanti seamana, cum am mai spus-o in acest colt de pagina, a improvizatie si amatorism - a cam sosit vremea si ar mai trebui ca cineva sa-si asume inclusiv aferentele costuri ale neputintei. Celei declarate cu nonsalanta public din pozitia, cica, de opozanti in judetul Vrancea.


P.S: Prin alte judete, pe unde cei ajunsi la putere stiu ce au de facut, nu se intimpla nici pe departe curiozitati din cele paralizante ca la noi. Care sa fie, oare, explicatia?

Ar fi trist si tragic ca prin prestatii precum cele de pina acum sa se acrediteze ideea ca intr-un judet precum Vrancea, singurele variante posibile sint a opta intre baroni si urechisti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.