Opinii

Consensul judetean

Silvia Vrînceanu Nichita
22 mai 2007 786 vizualizări
Referendumul a trecut si odata cu el au trecut si emotiile noastre. Si trebuie sa recunoastem ca am fost bine incarcati emotional de vreme ce votul nostru seamana atit de bine cu cel de acum 17 ani, din binecunoscuta "duminica a orbului".

Traian Basescu este multumit. Poporul a aratat ca se prinde cind cineva vrea sa schimbe pe sest ceea ce majoritatea a ales in 2004. Buboiul plin cu puroiul frustarilor de tranzitie a fost si de aceasta data bine stors de priceputi manipulatori ai sperantelor noastre, acordind credit, a cita oara, unor nazuinte ce ne mistuie de atita timp ...

Reforma clasei politice, lustratia, lupta anticoruptie, guvernarea in interesul celor multi, reforma in invatamint si sanatate. Iata doar citeva dintre mereu vesnicile promisiuni aruncate cu ocazia fiecarei lupte politice. Iar realitatea? O stim cu totii ... Mai mult, aici, in Vrancea, nici macar nu s-au scos sabiile din teaca, daramite vreo dezbatere care sa arate ca macar un picclasa politica locala este interesata cu adevarat de vreo prioritate aflata pe agenda cetateanului si anuntata pompos, de acolo, de sus, din palatele puterii. Singurele reactii au fost doua trei conferinte de presa lipsite de vlaga ce reluau mecanic spusele celor de la Bucuresti, citeva afise electorale tot de Bucuresti si, in rest, poate putina poluare sonora cu vreun imn de partid. Devine explicabil astfel faptul ca singurii care, practic, au fost interesati de mersul si de corectitudinea referendumului de simbata au fost tinerii si mai putin tinerii de la Asociatia Pro Democratia. Ei au depus cele mai multe sesizari la Biroul Electoral Judetean, mult mai multe decit PD, PLD, PNL si PSD la un loc. De ce aceasta atitudine noncombat? De ce aceasta dulce pasivitate? Doar pentru ca fiecare partid s-a incadrat mai mult sau mai putin in media pe tara a rezultatelor si astfel liderii pot sa stea linistiti caci altii, de prin alte parti, vor plati decontul pentru pro sau contra? Nu! Motivul este unul simplu. Aici, in "provincia europeana", domneste consensul. Nu in jurul unor valori,bineinteles! Ci pentru ca ei, politicienii, indiferent de partid, sint la putere. Firmele lor hranite bine din banul public asteapta in liniste fondurile comunitare. Le vor capusa. Daca nu direct, macar prin neveste, cumetri, veri, nepoti si alte rubedenii sau amici de conjunctura. Toata lumea trebuie sa fie multumita. Toti trebuie sa roada cite ceva din ciolanul puterii. Consensul iliescian a facut casa buna, aici, pe plaiurile mioritice, cu indemnul societatii civile din aceeasi perioada "nu vom reusi decit impreuna". Acum stim si noi ca atunci cind cineva din politica tipa, evident in numele si pentru binele nostru ..., de fapt o face pentru ca nu e si el la masa unde sint asternute bucatele.

Apropo, ati mai auzit ceva de lupta anticoruptie in Vrancea? Domneste peste toate institutiile o liniste complice... Pe cine mai intereseaza?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.