Masurabil si inchipuit, taxat cu fonduri publice
Dupa ce a citit "Punctul de vedere" de ieri din "Ziarul de Vrancea" si a inteles, ca de obicei, numai ce i-a convenit, Oprisan si-a trimis o noua "productie" spre noi, pe care de data asta nu si-a mai
intitulat-o in vreun fel.
Stupefiant! Cel apreciat in mai multe rinduri, de catre diversi jurnalisti sau specialisti in domeniu, ca ar fi contribuit decisiv la aparitia sintagmei de "baron local" in Romania se arata acum preocupat, de ce?
De credibilitatea mea si a cotidianului pe care-l conduc.
Cel care a tinut in ultimii ani pagini intregi ale presei prin scandalurile in centrul carora s-a aflat, incepind din aprilie 2002, se arata "preocupat" exact de un asemenea lucru!
Pentru a nu fi acuzat de subiectivism prefer ca, referitor la acest subiect, sa-i reamintesc preocupatului spusele profesorului doctor psihiatru Florin Tudose:
"Asa numitii baroni locali sint produse ale nefericitei intilniri dintre dizarmonia grava de personalitate si un fundal social puternic destructurat. Din aceasta conjunctie, in absenta unei scari reale de valori, au aparut pseudo-identitatile - niste fantose lipsite de continut uman si psihologic. Acesti baroni nu au mai multa substanta decit singurul baron cunoscut de toti romanii - si anume, Munchhausen -un pseudolog (mincinos) vanitos si ridicol, un mascarici pe care orice copil il cunoaste ca atare.
Precum celebrul ofiter german Karl Friederich Hieronymus, baron von Munchhausen, asa-numitii baroni locali din judetele patriei noastre se imbata cu propriile minciuni, se gonfleaza pina la dimensiuni cosmice, acoperind cu umbra lor morganatica tristele realitati ale comunitatilor care ii suporta.
Trebuie tratati ca un fenomen social exploziv, cel mai grav de dupa 1989. Ei distrug totul, distrug orice probabilitate ca sansele indivizilor sa fie egale in societate, submineaza autoritatea statului, distrug chiar ideea de democratie si morala."
(...)"in esenta, baronii locali romani sint niste mici ceausesti,
sint niste baroni kitsch. Trasatura lor comuna este reactia agresiva, o agresivitate primara si vulgara, indreptata impotriva tuturor celor care au o alta parere, care incearca o alta cale decit cea pe care ei - baronii - au indicat-o supusilor fideli.
Toti, fara exceptie, il au ca model pe Ceausescu si precum acesta, isi afiseaza numele in orice spatiu public din oras. Nevoia de identitate si onorabilitate este enorma, deoarece aceste atribute le sint in mod vizibil straine.
Isi emit diplome, certificate, atestate de credibilitate, de prieteni ai artelor, ai puternicilor zilei, ai unor persoane publice din strainatate, desi singurele documente care le-ar putea purta numele intr-o lume dreapta si cinstita ar fi mandatele de aducere sau de arestare, sau dupa caz, de eliberare din penitenciar. Baronii se amesteca in viata cetatii, dar nu pentru a o imbunatati, ci pentru a culege multumirile nenorocitilor caroroa le ofera citeva firmituri de piine si mai ales mult circ.
Toti detin echipe de fotbal, posturi de televiziune si de
radio, ziare, stadioane si bani, foarte multi bani, precum si titluri de cetateni de onoare comunali si cite o nevasta nou nouta la "mina a doua".(...) "Inca ceva, as zice ca baronii locali sint risu-plinsu\' nostru".(...)"Au pus mina pe judete, mai exact au fost lasati sa puna mina pe aceste teritorii, pe de o parte pentru a scuti puterea centrala (baronii centrali) de bataile de cap ale administrarii, iar pe de alta, pentru a-i da fiecaruia sansa sa extraga cit mai mult din resursele locale."(...)
"Daca vorbim de baronul vrincean, este destul de simplu sa-i facem portretul psihologic: impertinenta uriasa, golanism absolut, cultura inexistenta, activitate inainte de \'89 in general absenta. Se vrea dandy, Mecena, parintele poporului. Inventeaza totul-biografie si studii, incercind sa ambaleze frumos, derutant, agresiviatea, intoleranta, linguseala si inconsistenta. In plus il caracterizeaza dispretul legii, dispretul oamenilor, dispretul pur si simplu."
Prin urmare, rezumind si mai concret: credibilitatea mea, in calitatea pe care o am si a "Ziarului de Vrancea", aduse in discutie, n-ar trebui sa-l preocupe in vreun fel pe Oprisan. Sigur, ele pot fi mai mici sau mai mari si nimic nu-i neobisnuit in asta, dar sint masurabile zi de zi foarte exact prin cititorii care ne cumpara, si cea mai buna dovada ca au valori de luat in seama o reprezinta chiar reactiile lui vis a vis de noi din toata aceasta perioada precum si dorinta de a-si face reclama atunci cind ii crapa maseaua,- cum singur a recunoscut-o.Ar fi dorit asta daca la mijloc n-ar fi fost vorba chiar de o garantata credibilitate ?
Diversionist si demagogic invocata exact de cine-i cel mai putin nimerit s-o faca .
Noi sintem pe de alta parte- si acest lucru il deranjeaza probabil in realitate cel mai mult pe cel care ni se adreseaza in asemenea termeni - cei care am rezistat timp de trei ani abuzurilor inimaginabile ale unui baron local cu caracateristici precum cele descrise atit de complet cum am aratat mai sus de profesorul doctor Florin Tudose, in incercarea disperata de a ne suprima aparitia.Desi Constitutia Romaniei pune in afara legii fara dubii un astfel de demers.
Cauza calcarii in picioare a legii legilor tarii de catre cel care se infoaie propagandistic si demagogic in pene ori de cite ori are ocazia, ca a instaurat legea si ordinea pe aceste plaiuri,o stie toata lumea.Ea putind fi detectata cu usurinta si cu prilejul acestei ultime noi adresari catre noi a lui Oprisan.
El este in realitate sapinul, cel care sta in spatele ziarului pe care il considera concurentul nostru si pentru care ar face orice ii sta in putere - cum sint nenumarate indicii cu ecouri, ce-au depasit binisor hotarele tarii, ca a si facut-o pina in decembrie 2004 - ca sa ramina singura voce in presa scrisa din judet.
Ce fel de apucaturi sint astea pentru un politician din gama reflexelor democratice native sau educate, si ce plaja de credibilitate aduc ele,pot aprecia cu siguranta cititorii nostri.
P.S Inca o data ii pot explica baronului si celor asemenea lui - desi, iata, ori se fac, ori chiar pricep greu - ca ei se refera si trompetesc de zor despre un tiraj din vremurile cind isi cumparau singuri ziarele, cu bani luati cu japca si prin falsuri in acte de la "Drumuri si Poduri", ENET, CUP, Consiliul Judetean, Primarii, etc. iar apoi le imparteau gratuit prin satele din judet din dorinta si considerente pur electorale.
Si in Focsani, inaintea turului II al alegerilor prezidentiale din decembrie 2004, acelasi ziar de partid a aparut cu o scrisoare lacrimogena( a unui individ cu legitima banuiala,tare asemanator cu cei din descrierile profesorului Tudose )pe ultima pagina si a fost bagat cu "gingasie" in cutiile postale ale locuitorilor municipiului capitala de judet .
Ce credibilitate au avut ele? S-a putut masura in rezultatele pe care le-a obtinut atunci formatiunea condusa de Oprisan in Vrancea.
Si ca ultima tema pentru acasa: baronul ar trebui, daca tot se da mare cunoscator,sa stie ca intre tiraj si audienta este o diferenta esentiala.Iar cea care conteaza este exact aceasta din urma, mai ales cind activitatea se deruleaza, practic, intr-un regim de teroare si ilegalitate ca-n filmele lui Sergiu Nicolaescu.Avind la baza, intre altele, dezvoltarea de tip "judet-feuda", lasata ca cheremul dictaturii de mucava a unui baron gaunos.