Opinii

Tumori ingrijoratoare prin institutii vitale pentru democratie

Corneliu Condurache
4 apr 2005 637 vizualizări
Toate lucrurile pe lumea asta au o explicatie. Asta nu se vrea defel o cugetare, dar sintem, sa o recunoastem, nevoiti sa redescoperim de multe ori adevarul din continutul sau.

Toate lucrurile pe lumea asta au o explicatie. Asta nu se vrea defel o cugetare, dar sintem, sa o recunoastem, nevoiti sa redescoperim de multe ori adevarul din continutul sau.

Bunaoara, ne este dat, iata - ceea ce banuiam si am mai sugerat-o sau spus-o direct de mai multe ori in "Ziarul de Vrancea" in ultimii ani - sa vedem, sa constatam foarte concret pe ce se bazeaza iesirile zgomotoase si sfidatoare ale unor politicieni locali, carora li

s-a atribuit numele de "baroni" aflati de vreo trei ani in centrul unor notabile scadaluri de presa, cum ca ar fi curati ca lacrima!

Cum nici nu era dificil de anticipat, mai cu seama in Vrancea - dar din ce se vede in ultima perioada si din adevaratele lupte care par a fi in plina desfasurare intre diverse institutii de genul Cosiliul Superior al Magistraturii, Parchetul National Anticoruptie, Parchetul General pe de o parte si Ministerul Justitiei prin noul sau Ministru pe de alta - nu numai pe tupeul lor nemarginit.

Ci si pe adevaratele tumori dezvoltate prin institutii precum Parchetul, Politia, Curtea de Conturi, etc.

Nici nu stii ce sa mai spui!

Am retinut, totusi, in strinsa legatura si cu ce se intimpla acum prin judetul nostru, dar si in multe locuri din tara in ultimele luni, opinia lui Iosif Boda. Un bun cunoscator al realitatii politice autohtone, mai ales ca s-a regasit o perioada chiar in mijlocul lor in calitate de consilier prezidential, dar si ambasador, sau facind parte din stafful unor personalitati cu functii importante ale momentului. Opinia pe care si-a exprimat-o ieri in emisiunea saptaminala, al carei protagonist este, pe un post de televiziune cu acoperire nationala.

Astfel, in legatura cu strategia anticoruptie recent facuta publica de catre guvern, acesta spune ca s-a intrat in faza unei confruntari care este, de fapt, "o lupta care pe care". Si functie de cine va iesi biruitor, daca se intimpla ce-i mai rau, nu-i exclus ca scumpa noastra patrie sa fie inclusa intre cele "de tip bananier"

Este paralizant, descurajant dar si revoltaror!

In Vrancea, insa, daca am fi realisti, putem judeca fiecare cum sta situatia concreta si care-i stadiul vis a vis de respectiva transare a aprigei lupte.

Din moment ce, iata, dosare cu evidente conotatii complexe, foarte probabil nu putine dintre ele cu iz penal, ajung cu totul "intimplator" la cunoscuti procurori de casa, care par a avea singura misiune de a tergiversa si deturna un deznodamint nedorit prin anume cercuri.

Precum sint semne si se poate banui ca se petrec "ostilitatile" legate de ancheta ce ar avea loc pe subiectul plimbarilor externe cu autoturismul de lux de 65000 de euro al drumarilor vrinceni, achizitionat intr-un sfidator dispret fata de cheltuirea banului public, lucru care nu mai reprezinta, din pacate, de mult o noutate pentru Vrancea. Si exploatat, se pare, cam la fel, pe spatele acelorasi nefericiti drumari, dar si al tuturor contribuabililor din judet, de fapt.

Iar astfel de tendinte nu-s, din pacate, exceptii, ci ele se manifesta si-n alte institutii cu rol important in derularea actelor premergatore legate de justitie si respectiv politica si strategie anticoruptie.

Cum ar fi de exemplu in Politie.

Unde sint, conform unor surse din interior, nu putini lucratori care ar prefera independentei politice jugul comod, in vizunea lor, al lacheismului degradant si umilitor instituit cu agresivitate in anii din urma, fara vreo urma de rezistenta la un vreun nivel. Dar si prin alte institutii cu rol determinant in starea, de multe ori jalnica a societatii romanesti, sint similitudini ingrijoratoare cu cele intilnite in Magistratura si Politie.

Privind spre ele, de pilda, in Vrancea ni se ofera, dupa cum se vede, alternative pe care le-am putea caracteriza cu indulgenta ca-s dintre cele sumbre.

Peste toate constatam acum ca, desi promiteau altceva, si nu in ultimul rind ca vor fi eficienti si prompti, cei din noua putere instalata in decembrie anul trecut nu realizeaza adevarata dimensiune a dezastrului din aceste locuri.

Scotind de multe ori drept solutii de "tratament" odata cu preluarea efectiva a scaunelor de sefi din astfel de puncte care frig - sau cu prilejul unor tentative ale unor astfel de operatiuni - variante aproape similare cu cele de pina acum, dar cu semn schimbat.

In tabara vechilor guvernanti pe de alta parte se contureaza o restructurare de risu-plinsu.

Ce ar consta, in rezumat, in faptul ca o dictatura de mucava, impanata cu minciuni si ridicarea la rang de principiu a cultului personalitatii - adresate unor nulitati caricaturale si comice daca n-ar fi triste - se propune a fi inlocuita de fapt cu una si mai si!

Ce poate iesi, si unde ne vor duce in final asemenea conjuncturi si comportamente? Daca se merge in continuare pe atitudini de tip politica strutului pentru unii, si pe cea a autoprotectiei sau a conservarii pozitiei actuale caldute pentru altii, sub pretexte de genul: "nu stiu"; "nu ma intereseaza"; "nu ma afecteaza deocamdata"; "am copii si familie, mi-e frica!"?

Cu tot optimismul de care am fi capabili, minuni din asemenea promiscuitate plina de surogate, fuga de adevar si realitate nu prea au cum sa rasara.

Sa dea Dumnezeu sa fie alt fel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.