Opinii

Trei ani de la sinistra farsa

Corneliu Condurache
1 apr 2005 865 vizualizări
Recent a aparut "Raportul FreeEx-Liberatea presei in Romania -anul 2004"

Recent a aparut "Raportul FreeEx-Liberatea presei in Romania -anul 2004"

Pentru ca exact astazi se implinesc trei ani de cind unul dintre indivizii care au contribuit covirsitor prin viata si activitatea sa la aparitia notiunii de "baron local" a pus nestingherit in practica poate cea mai sinistra farsa aplicata presei locale si libertatii de expresie in Romania - de cind se poate vorbi de libertate de expresie, din \'90 incoace - n-ar fi deloc inoportune citeva referiri la acest document.

De altfel, cum am mai spus, incepind din 2002 ziua de 1aprilie are cu totul alta semnificatie decit cea a glumelor si farselor nevinovate. Cum o avea pina atunci si cum foarte probabil o mai si are pentru altii, carora nu le-a fost dat sa treaca prin ce au trecut cei de la "Ziarul de Vrancea". Adica pentru o parte dintre cei care au inteles prin jurnalism si presa independenta nu o lozinca goala de continut, ci o valoare fundamentala a unei societati democratice.

Si in orice caz, cu totul altceva decit cintatul - cu insinifiante si marunte avantaje scapate din palma baronului sub forma unor firmituri din fonduri publice, in raport cu umilinta vecina uneori cu prostitutia intelectuala pe care o presupune inrolarea in corul de lingai, lustruitori de clante si laudatori zgomotosi ai unui dubios satrap local - la soclul cultului personalitatii.

Raportul debuteaza cu urmatoarea constatare: "Presa a constituit principala arma folosita de mediul politic pentru a cistiga alegerile. Inceput in urma cu patru ani, atacul asupra presei a atins punctul culminant anul trecut.

Semnalele venite din partea unor jurnalisti, editori sau patroni de presa din tara confirma intensificarea presiunilor asupra presei, mai ales din partea fostei puteri.

Presiunile s-au manifestat in diverse forme - achizitionarea unor institutii media, folosirea abuziva a institutiilor statului de catre autoritati ca instrumente de santaj impotriva presei, cumpararea tacerii unor institutii de presa cu ajutorul publicitatii de stat sau a iertarii obligatiilor fiscale, si acolo unde aceste metode nu au functionat, amenintari, agresiuni sau, in ultima instanta, cumpararea tirajelor unor ziare inainte ca acestea sa ajunga la cititor."

Este paleta completa folosita impotriva cotidianului "Ziarul de Vrancea" si in 2004 - ca si in 2003 si 2002 - care si este, de altfel mentionat in amintita monitorizare.

Cu agresiunile si abuzurile asupra ziaristilor si a publicatiei care nu-i pe placul celor care au condus in acesta perioada judetul precum propria mosie, si despre care de-a lungul anilor cititorii nostri au putut afla.

Este drept ca asa, ca inca o dovada a "istetimii" de care a dat dovada noua putere, si a faptului ca nu a considerat necesar sa se delimiteze corespunzator, la timpul potrivit, de citeva gesturi nepotrivite ale unor membri sau simpatizanti ai sai, si ziarul de sub papucul lui Oprisan este mentionat de doua ori la capitolul

"Cazuistica ; Agresiuni si amenintari"

Numai bine sa se constituie intr-o "contributie inestimabila" pentru a nu se putea distinge albul de negru, si sa para totul gri!

Oferindu-i astfel un nimerit prilej baronului sa trompeteasca si cotcodaceasca pitigaiat-agresiv si "echidistant" pentru un ou foarte, foarte mic facut.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.