Opinii

...nu sunt aceeaşi mizerie!

Rareş Chinescu
28 ian 2014 4061 vizualizări
Când a apărut sloganul “USL,PDL- aceeaşi mizerié”, Antena 3 şi “luptătorii antibăsişti” l-au dezavuat, acuzând propaganda cotrocenistă de manipulare. Nu poţi face echivalenţa între cele două formaţiuni politice, ziceau ei. Înclin să le dau dreptate. Pentru că, dacă ai putea afirma că PNL şi PDL sunt aproape aceeaşi mizerié (cu un plus de curăţenie(!!) pentru PNL, părerea mea…), nu acelaşi lucru îl poţi spune despre PSD în raport cu celelalte, acesta fiind o mare mizerié. E ca şi cum ai compara nişte tâlhari de drumul mare cu Cosa Nostra! Să mă ierte membrii cinstiţi şi serioşi de partid, dar privind la scară naţională organizaţiile lor cam la asta mă duce gândul.

Plecând de la acest aspect particular, constat că de la o vreme se poartă discursul şi poziţionarea echilibrată, echidistantă. Nu ascund că şi eu sunt mare fan al poziţiilor neutre, nu prea pătimaşe; mi se pare mai interesant să fii arbitru decât jucător. În plus, nu ai deziluzii sau nu trebuie să roşeşti sau să te justifici pentru toate prostiile făcute de “simpatiile” tale. Bine, la noi în România, dacă încerci să rămâi la mijloc eşti considerat ca fiind vândut unei extreme.
Numai că nivelarea asta nu este întotdeauna în regulă, echidistanţa nu înseamnă mereu să stai la mijlocul distanţei dintre A şi B şi să stabileşti prin aproximaţie că “A şi B – aceeaşi mizerie!”, să reduci la echivalenţe atunci când sare-n ochi că nu se poate vorbi de echivalenţe. Enunţul “ Groapa de gunoi şi Coşul de gunoi- aceeaşi mizerié!” este fals.
Cum false sunt multe din aprecierile, uneori manipulările, aruncate de ceva timp în spaţiul public.
Prin urmare, sunt de părere că Antena 3 şi B1Tv nu sunt aceeaşi mizerie, nici Rusia şi America, nici Armata Roşie şi NATO, nici comisarul sovietic Vâşinski şi emisarul american Nuland, nici securistul Voiculescu şi securistul Băsescu, nici Imperiul Otoman şi UE, nici Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei, nici Ponta şi MRU, nici Iliescu şi Constantinescu. În toate exemplele de mai sus există diferenţe enorme între…”mizerii”.
Iar cine face o paralelă între “useliştii” Gâdea, Badea, Ciuvică, Chireac, Ursu şi “băsiştii” Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Tismăneanu ca fiind mercenari plătiţi de tabere opuse bate câmpii cu totul. Aici chiar nu poate exista termen de comparaţie. Din păcate, mizeria aruncată periodic asupra acestor intelectuali, marcarea lor ca “băsişti”, lucru ce face să minimalizeze poziţiile lor ca fiind bănuite de partizanat politic, a avut efectul scontat: doi au mai rămas implicaţi în dezbaterea publică, ceilalţi s-au retras în coliviile lor de aur, spre satisfacţia revoluţionarilor bunului simţ.
Oricum, eu n-am înţeles niciodată de ce ar trebui, teoretic vorbind, să-i ascult pe Gâdea, Ciuvică, Badea şi nu pe Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu!? Ce parcurs profesional au primii (unul ca pastor adventist, altul ca medic…), ce lucruri importante, bine făcute au realizat în cariera aleasă!? Bine, probabil că nu e la îndemâna oricui să facă ce fac ei. Mie, de exemplu, mi-ar fi mai uşor(!!) să scriu o carte de filozofie decât să fac mişto golănesc de o femeie, s-o terfelesc public la un post de televiziune. Dar asta nu-i transformă şi în nişte exemple de urmat.
Aşa că, dragi spectatori dezgustaţi de spectacolul zilnic oferit de clasa politică şi massmedia partizană, dragi cetăţeni ce nu vă implicaţi pe motiv că “toţi sunt la fel”, nu vă lăsaţi manipulaţi şi daţi-vă jos batista de pe nas pentru a inspira adânc: întotdeauna va exista o diferenţă olfactivă între un miros neplăcut, greu de suportat, şi o duhoare pestilenţială.


Rareş Chinescu scrie pe blogul colectiv Hanulmuschetarilor.wordpress.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
spectator scarbit, acum 3732 zile, 18 ore, 44 minute, 32 secunde
Felicitari. Sunt atat de corecte si de bun simt afirmatiile incat nici nu am ce sa evidentiez., dar lucrurile chiar asa stau. A devenit nimicul de Badea lider de opinie pentru multi oameni care citeste integral
Echidistantul, acum 3738 zile, 4 ore, 15 minute, 33 secunde
Bun articol,realist si echidistant ,asa ar trebui sa fie toti jurnalistii ca astfel societatea ar fi alta .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.