Opinii

Prea mulţi văd în presă doar locul în care poţi “da” în cineva

Mihai Boicu
17 ian 2014 1509 vizualizări
Ziarul de Vrancea împlineşte 17 ani de existenţă şi, cu bune şi cu rele, este un simbol al presei locale din ţara noastră. Ziarul a fost nevoit să înfrunte toate problemele care au afectat mass media, de la aversitatea politicienilor, manifestată violent în perioada 2002 -2004 prin încercarea de desfiinţare coordonată din umbră de Marian Oprişan, la criza economică

De multe ori, un hop peste care trebuie să treacă mass media centrală devine un munte pentru mass media locală, forţată să supravieţuiască într-un mediu ostil, în care legile sunt de multe ori doar expresia voinţei unui baron local. După ataţia ani de existenţă, o performanţă pentru o Romanie profund viciată în care libertatea de expresie poate fi deturnată foarte uşor într-un mijloc de manipulare, concluziile sunt destul de triste.
Prima şi, poate cea mai dureroasă, este că mult clamata misiune a presei de educare a oamenilor necesară într-o perioadă delicată a istoriei noastre, în tranziţia de la un sistem politic la un altul, nu îşi poate atinge obiectivele dacă nu are cine să recepteze mesajul. De prea multe ori vrancenii percep Ziarul de Vrancea doar ca locul în care pot reclama pe cineva, vecin, primar sau altcineva de comunitate. “Cat mă costă ca să apară cutare în ziar?”, arată gradul de înţelegere al populaţie despre rolul presei. Şi poate aceşti oameni care vor să arunce în capul cuiva cu lături prin intermediul unui ziar local sunt aceiaşi care acuză că sunt minţiţi prin mass media şi sunt manipulaţi.
Oamenii apelează la Ziarul de Vrancea pentru a spune ceva opiniei publice prin intermediul jurnaliştilor, pentru că ei nu au curajul să-şi asume un punct de vedere. Iar atunci cand vor să le apară numele în presă este an electoral şi au interesul să ajungă într-o funcţie sau alta din administraţia locală. Între ciclurile electorale aceşti cetăţeni şi problemele comunităţii nu există, nu-i vede nimeni la faţă decat arareori. “Reclamagiii”, cum li se spune, sunt cam aceleaşi persoane de la an la an. Nu sunt puţine persoanele care îi acuză pe jurnalişti că nu au o poziţie care de fapt ar trebui să aparţină politicienilor, aleşilor, iar ulterior renunţă la integritatea pentru care se băteau cu pumnul în piept pentru o sacoşă cu ulei şi făină, un asfalt electoral sau un bec în faţa porţii.
Cat despre politicieni, aceştia apreciază Ziarul de Vrancea doar atunci cand sunt în opoziţie şi este portiţa pentru a se exprima pană cand ajung la putere. Atunci preiau metehnele celor care au condus pană atunci şi se uită stramb la ziariştii care îi trag de manecă şi se fac că nu înţeleg de ce sunt sub lupa presei. Ziarul care pană mai ieri era un simbol al libertăţii de exprimare devine brusc o fiţuică de o anumită culoare politică, în funcţie de situaţie. Politicenii ajunşi la ciolan încep să deplangă cu lacrimi de crocodil degradarea presei, pentru că acum nu se mai iau de adversarii lor, ci chiar de ei.
În Vrancea nu există responsabilitate civică, la fel cum se întamplă prin toată ţara. Oamenii nu au reacţie la aproape nimic din ce li se întamplă. Singura dată cand cineva a ieşit în stradă dintr-un motiv întemeiat a fost în semn de protest pentru un profesor agresat, în rest vrancenii au văzut Piaţa Unirii la manifestările artistice sponsorizate cu generorizate de autorităţile judeţene şi locale deşi Focşaniul nu avut apă caldă. Frica de a ieşi în faţă, de a apărea ca nemulţumit sau protestatar, lipsa curajului de a spune ceva guvernează acest judeţ. Pentru oameni lipsa apei calde într-un municipiu pe timp de vară nu este un motiv pentru a se manifesta, moartea unui om pentru iresponsabilitatea autorităţilor de a nu împrejmui gropile de doi metri din Focşani, birurile şi discriminarea viticultorilor nu contează. Firavele nemulţumiri sunt confiscate de caţiva politiceni pe care nu-i crede nimeni şi duse în derizoriu.
Aceasta este faţa reală a judeţului în care trăim şi care Ziarul de Vrancea îşi duce existenţa de 17 ani. Mai are un rol un ziar atunci cand tinde să fie considerat util doar pentru mediatizarea unor cazuri sociale şi ca pagină de anunţuri? Probabil că da, mai ales că sunt multe victorii repurtate de presă ca purtător de cuvant al opiniei publice, iar multe informaţii au fost dezvăluite deşi nu ar fi trebuit să le afle nimeni. Uneori însă schimbările sunt atat de puţine încat, din păcate, pun sub semnul îndoielii rolul presei.


Mihai Boicu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
fotograf, acum 3354 zile, 18 ore, 32 minute, 15 secunde
...„Si”, nu „si”..., scuze! Tastatura... In spirit de gluma, la cate-o terasa, unii tovarasi mi-au dat de inteles ca nu-s nici destept, nici macar frumos, dar...perseverez, aceasta este cheia citeste integral
fotograf, acum 3355 zile, 17 ore, 51 minute, 36 secunde
si eu ma bucur ca Ziarul de Vrancea a ajuns la aceasta varsta. Mult succes echipei care il insufleteste!
ahoe, acum 3355 zile, 22 ore, 28 minute, 56 secunde
"Misiune imposibila", aceea de a educa , intr-o tara de "reeducati" decenii intregi. Putinii ziaristi (care pot fi numiti ziaristi) , sant acoperiti de galagia infernala a citeste integral
danb, acum 3356 zile, 2 ore, 1 minut, 13 secunde
Din punctul meu de vedere sunteti de utilitate publica si am sa va sprijin cat am sa pot chiar daca uneori mi-o mai iau si eu. Un sincer La Multi Ani !
Nico, acum 3356 zile, 3 ore, 44 minute, 22 secunde
Atat de trist, dar atat de adevarat. Ati rezistat, ceea ce este mare lucru. Vin vremuri noi, poate si mai grele, si trebuie sa fim cu totii pregatiti, pentru ca presa adevarata sa reziste.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.