Opinii

Bun venit la Ediţia Veştilor Bune de Anul Nou!

Silvia Vrînceanu Nichita
28 dec 2013 4648 vizualizări
Am o veste bună şi una rea. Vestea bună e că în numărul print de azi avem 12 pagini cu veşti bune. Vestea rea este că veştile mai puţin bune iau o pauză la Ziarul de Vrancea. Cel puţin pentru o zi. Pentru că simţim nevoia să auzim şi de bine despre Vrancea şi oamenii ei buni, dedicăm o ediţie întreagă, tipărită, faptelor bune, vrancenilor frumoşi, harnici, generoşi, loiali şi altruişti care se dedică binelui public. Oamenilor care ne fac să fim mandri că suntem vranceni.

Pornind de la ideea că singurele lucruri de care oamenii nu duc lipsă sunt veştile rele, vă propunem la final de 2013 o colecţie de fapte bune care să ne inspire pentru anul 2014!

Pentru că aveţi în mâini un ziar bun, serios, un ziar care este aproape de voi, vă propunem o ediţie în care să vi-i arătăm pe cei care au reuşit, de regulă fără sprijin instituţional, să schimbe lumea din jurul lor. Nu a trebuit să-i căutăm prea mult, pentru că aceşti oameni de nota 10 sunt şi au fost tot timpul lângă noi. Trebuie doar să ne facem timp pentru ei!


Despre satul Şerbeşti nici măcar Google nu ştia prea multe, până când o familie care s-a mutat aici în 1996 nu a decis să deschidă o bibliotecă de weekend în propria casă. Ideea lor extraordinară s-a dezvoltat şi s-a transformat într-un adevărat centru cultural, cu muzeu al satului, casă memorială, loc de joacă pentru copii şi şcoală de vară. Într-un cuvânt, într-un loc creativ şi stimulativ pentru toţi cei care bat la poarta acestei familii. I-am descoperit acasă la ei pe Doina şi Mike Stratton, o profesoară şi un fost poliţist londonez, îndrăgostiţi de Vrancea, care au identificat o nevoie şi au rezolvat-o. Aviz amatorilor! Deşi locuiesc pe o uliţă neasfaltată, nici nu le trece prin cap să emigreze!


Actorul Mihai Cojocaru, student la Pedagogie Teatrală, a reuşit să ne readucă aplauze Thaliei la Focşani. A mobilizat o echipă de 30 de tineri voluntari care a organizat anul acesta două ediţii ale festivalului „Vin’ la Teatru”. Reporterii noştri au stat de vorbă cu acest tânăr care vrea să schimbe lumea şi vă aduc şi de la el nişte veşti bune pentru 2014.


De 23 de ani, în Focşani nu s-a înfiinţat nici un parc. Parţial adevărat, pentru că venim cu un contra-exemplu: un silvicultor pensionar, tipicar, foarte pasionat de meserie şi căruia nu-i place deloc să stea degeaba. Dumnealui a înfiinţat o grădină botanică în faţa blocului. Are grijă în acest spaţiu verde de 64 de specii de plante. Acum, marele lui pariu este să apere grădina de autorităţi.


Costică Beşa este un alt vrâncean altfel, care a reuşit să deschidă un muzeu particular la el în comună, Radacina Vrancei, unde a adunat mii de lucruri vechi pe care alţii le aruncau la garlă. Acum, muzeul său este un punct de atracţie turistică. La Bîrseşti, unii îl consideră excentric, însă omul acesta, fost cioban, a reuşit să-şi cinstească străbunii, să-i pună în ramă şi să-i arate lumii.
Când ne-am programat să scriem despre Grădiniţa surorilor de caritate, sora Rosalba ne-a acordat doar o jumătate de oră. Era singurul ei respiro dintr-o zi în care a avut tot felul de activităţi cu copiii focşănenilor. Vă spunem şi povestea educatoarelor catolice, dar şi a educatoarelor creştine care fac voluntariat în grădiniţa nonprofit.
De la parohia Sf. Gheorghe din Broşteni, pe linga care functioneaza Centrul Danut, ne vin adesea veşti bune, pentru că este şi normal ca nişte copii bine-crescuţi să performeze. Ei sunt luaţi sub aripa lor ocrotitoare de preotul Norocea şi de soţia sa, Elisaveta. Ei şi-au pierdut propriul copil, într-o poveste de viaţă sfâşietoare, dar Dumnezeu le-a trimis în loc 51 de copii. De şapte ani, timp în care îl împărtăşesc pe Hristos copiilor din sat! Ei sunt un exemplu adevărat de căldură umană şi de slujire a aproapelui.


Anul acesta, 23 de copii au luat bacalauratul după ce au făcut meditaţii în biserica în care slujeşte părintele Ionel Vrînceanu, alături de o entuziastă echipă de profesori voluntari. Succesul operaţiunii le-a dat şi încredere şi aripi, aşa că au decis să continue, să meargă înainte.
Şi acestea sunt doar cateva exemple de fapte bune!
Pentru că Ediţia Veştilor Bune este dedicată faptelor bune, ne-am propus să vă prezentăm poveştile frumoase ale judeţului, eroii vrânceni obişnuiţi care schimbă prin exemplul propriu, încet dar profund, uneori tainic, lumea în care trăim. Ei nu vorbesc despre schimbare, ei sunt agenţii schimbării. Ei sunt oameni ai zidirii, sunt oameni ai lucrurilor care se fac şi se vorbesc mai puţin. Sunt oameni care evită luminile rampei, pentru că, în demersul lor, sunt luminaţi şi călăuziţi de iubirea aproapelui.
Sper că cititorii de ziare vor considera toate aceste reportaje la fel de importante ca şi ştirile obişnuite, ca sa nu zic negative, şi le vor citi şi preţui ca atare. Iar asta ar fi într-adevăr o veste extraordinară!
Ediţia Veştilor Bune de azi este una limitată pentru că sunt mulţi alţi oameni extraordinari langă noi care merită diplome pentru ceea ce fac. Tocmai de aceea, dorim şi noi să facem din Ediţia Veştilor Bune un cadou anual cititorilor. Vrem şi noi să contribuim, să sprijinim, pe măsura puterilor noastre, cu priceperea noastră, la edificarea acestei nobile lumi a faptelor bune. Pentru că, până la urmă, şi asta este o faptă bună!
Pe 2014, dragi cititori! Şi nu uitaţi să ne trimiteţi veşti bune! Le aşteptăm! Lumea mai bună o faceţi dumneavoastră şi numai dumneavoastră!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
C. Neagu, acum 3740 zile, 10 ore, 44 minute, 14 secunde
Vesti bune... In aceste timpuri bezmetice de mare dihonie intre fiii tarii, initiativa ZdV este ca o gura de oxigen pentru un i demn la fapte constructive. Este un semn ca avem cu adevarat valori la citeste integral
danb, acum 3742 zile, 15 minute, 43 secunde
M-am hotarat sa fac si eu o fapta buna in 2014. Imi fac abonament la ZdV. Se pune ? Daca nu se pune, imi retrag oferta si imi fac la Monitorul, aia fac petrecere la fiecare leu pe care il castiga pe citeste integral
R.A., acum 3743 zile, 7 ore, 25 minute, 49 secunde
Plugusor pentru Ziarul de Vrancea Aho,aho,copii si frati, Cititori si abonati, Sa facem o uratura, (nicidecum o pupatura), Ziarului de Vrancea care Ne-a adus spre informare Stiri cu caracter citeste integral
ceatateanu", acum 3743 zile, 8 ore, 55 minute, 28 secunde
Trebuie sa fac abonament la ziar ca sa ramana comentariul???Incap numai 2 de articol?Se aplica cenzura?
angela silion, acum 3743 zile, 16 ore, 8 minute, 36 secunde
Regret ca nu pot fi pe 28 dec.la Editia vestilor bune ,dar sigur cu gandul voi fi si acolo.Culeg impresii de la Viena ,sunt alaturi de turisti din toata lumea dar imi lipseste caldura sufleteasca a citeste integral
URLOIU V, acum 3743 zile, 16 ore, 49 minute, 31 secunde
SINCERE FELICITARI,FRUMOASA INITIATIVA ,CA SI DUMNEAVOASTRA TOT RESPECTU PENTRU ACEST ZIAR,NU SLAVITI PERSOANE POLITICE E.T.C. SAU ALTE BAZACONII VA DORESC SANATATE SI LA MULTI ANI.
ina voinea, acum 3743 zile, 17 ore, 15 minute, 16 secunde
Felicitari ,Silvia !E o idee extraordinara !Te sarut si iti urez un an plin de impliniri."La multi ani!"
cetateanu', acum 3743 zile, 17 ore, 16 minute, 30 secunde
O initiative foarte buna.Felicitari.La multi ani salariatilor si cititorilor.Eu accept sa aud macar o fapta buna facuta de un politician din programul electoral care ni l-au citeste integral
Un om simplu, acum 3743 zile, 23 ore, 56 minute, 44 secunde
Avem nevoie si de vesti bune, avem nevoie de fapte bune si nu doar de sarbatori. Foarte bine ca aratati si asemenea oameni. Ne-am saturat de politicieni egoisti si politruci avizi de imagine si avere citeste integral
viorel i. iancu, acum 3744 zile, 38 minute, 48 secunde
Frumoase vesti! Felicitari! Pentru Serbesti pot oferi o sacosa cu carti. LA MULTI ANI Ziarului de Vrancea, redactorului sef, reporterilor, dar si colaboratorilor. SA NE TRAITI!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.