Opinii

Cum e cu propaganda şi responsabilităţile?

Ziarul de Vrancea
9 dec 2013 1028 vizualizări
A veni pregătit, documentat, atunci când faci declaraţii în faţa presei e o obligaţie elementară care ţine în ultimă instanţă de respectul acordat opiniei publice.

   

 

 

Una dintre temele clasice de atac din zona disputelor politice este aşa numita "greaua moştenire". E una dintre formulele preferate ale celor care ajung la putere atunci când trebuie să explice diferenţa dintre promisiunile de campanie şi realitatea cotidiană. Chestiunea în sine nu e neapărat nerelevantă. Mai ales atunci când, aşa cum se întâmplă constant la noi, echipele de conducere ale instituţiilor sunt schimbate pe bandă rulantă, contează pasivul pe care îl moşteneşti. Însă de cele mai multe ori nu argumentele contează, oricât de solide ar fi ele, ci percepţiile. Iar percepţiile sunt induse mediatic fie direct, fie prin intermediul politicienilor care dau declaraţii de presă sau participă la dezbateri televizate.

Din acest punct de vedere actuala putere a beneficiat permament din 2005 încoace de un sprijin masiv în raport cu adversarii săi, preşedintele Traian Băsescu şi PDL. Antena 3, Realitatea TV - din perioada Sorin Ovidiu Vântu - şi mai nou RTV, au funcţionat în bună măsură mai degrabă ca vectori de propagandă decât ca instituţii mass media. Acest sprijin e extrem de eficient mai ales în perioadele de criză, indiferent dacă eşti la putere sau în opoziţie.

Unul dintre succesele remarcabile ale propagandei USL a fost acela că a reuşit să creeze impresia că PSD şi PNL au venit la putere după o lungă "iarnă pedelistă", o perioadă extinsă în care cele două partide s-au aflat în opoziţie. Metoda utilizată: faci permanent trimitere la regimul Băsescu şi la cele două mandate consecutive ale preşedintelui ignorând cu desăvârşire maniera în care s-a exercitat în fapt guvernarea. Or, dacă facem câteva calcule simple descoperim un fapt probabil surprinzător pentru mulţi: în toată această perioadă cel mai mult s-a aflat la guvernare PNL, timp de 5 ani şi 8 luni, urmat de PDL, cu 5 ani şi 7 luni şi PSD, cu 4 ani şi 5 luni (am inclus aici şi perioada 2007 - 2008 în care pentru a se menţine la putere guvernul Tăriceanu a trebuit să satisfacă toate pretenţiile social democraţilor aflaţi atunci doar formal în opoziţie). Argumentul că, în cei 9 ani scurşi până în prezent, Traian Băsescu a fost în fruntea statului este prea puţin relevant. Pentru că el a avut o influenţă reală doar în perioadele în care PDL s-a aflat la guvernare. De altfel, imediat ce PDL a trecut în opoziţie, şi în 2007, şi în 2012, preşedintele a şi fost suspendat.

Dar asta e oricum doar o parte a tabloului. În ultimele două decenii PSD a avut de departe cei mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene şi primari în raport cu celelalte partide politice. Inclusiv în perioada de glorie a PDL. Iar prin noua lege a descentralizării partidul lui Victor Ponta îşi consolidează pe termen lung controlul asupra puterii. Cum majoritatea instituţiilor din teritoriu şi o bună parte din resurse ies astfel de sub gestiunea executivului de la Bucureşti, chiar dacă în viitor altcineva va prelua la un moment dat guvernarea va avea din start mâinile legate din moment ce majoritatea instituţiilor din ţară vor rămâne sub controlul adversarilor politici.

Ca maşinărie de propagandă politică, PSD funcţionează remarcabil. Reprezentanţii săi primesc zilnic "punctaje de comunicare" în care li se explică fie cum să-şi atace adversarii (de exemplu, referirile obsesive la tăierea pensiilor şi salariilor ), fie cum să pareze chestiunile neplăcute, de la corupţie la introducerea de noi taxe. Nu doar PSD face asta, însă nivelul de profesionalism şi organizare e mult peste ceea ce vedem prin alte părţi. E drept, câteodată lucrurile devin mai complicate. Ca atunci când oameni care nu au deloc habar de piaţa energiei trebuie să explice tehnic cum "previzibila" scădere a preţului la barilul de petrol în 2014 (care până una alta a rămas practic constant în ultimii trei ani) va face ca preţul benzinei şi motorinei la pompă să rămână cam la acelaşi nivel ca acum.

Acest gen de contradicţii flagrante nu par însă să conteze prea mult, oricât de ridicolă ar fi argumentaţia. Prin 2011 un grup de parlamentari USL, în frunte cu deputatul Victor Socaciu, introduceau un proiect de lege prin care, din considerente de protecţie socială, solicita renunţarea la taxa TV (4 lei lunar). Acum reprezentanţii aceloraşi partide ne explică că cei 40-50 de bani în plus plătiţi pentru un litru de benzină sau motorină nu înseamnă mai nimic deşi, dincolo de celelalte efecte induse în general asupra tuturor preţurilor, un plus de 4 lei se va consemna în dreptul cheltuielilor aferente circulaţiei cu autoturismul în doar de 3-4 zile.

Dar pe cât de bine pusă la punct e propaganda puterii atunci când trebuie să-şi atace adversarii politici sau să distragă atenţia de la scandalurile în care este implicată, pe atât de deconcertant e diletantismul de care dau dovadă oficiali de rang înalt, începând cu primul ministru în cursul ieşirilor lor publice. E aproape de necrezut, de pildă, maniera în care s-au bâlbâit atât acesta din urmă, cât şi prietenul său Dan Şova atunci când au trebuit să explice de ce ar trebui amânată construcţia tronsoanelor de autostradă Piteşti - Sibiu. La fel s-a întâmplat şi atunci când a venit vorba despre destinaţia banilor suplimentari proveniţi din plusul de acciză pe combustibili.

E greu de înţeles cum oameni cu asemenea responsabilităţi pot privi lucrurile cu atâta superficialitate. Pentru că dincolo de deciziile în sine, care pot fi la un moment nepopulare, trebuie ca demnitarii la acest nivel să dea măcar sentimentul că ştiu ce vorbesc şi ştiu ce fac. A veni pregătit, documentat, atunci când faci declaraţii în faţa presei e o obligaţie elementară care ţine în ultimă instanţă de respectul acordat opiniei publice. Iar faptul că nu se întâmplă aşa devoalează atitudinea generală faţă de guvernare a liderilor momentului.

ALEXANDRU LĂZESCU

www.ziaruldeiasi.ro

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3780 zile, 7 ore, 10 minute, 43 secunde
daca MONICA TATOIU ESTE TARTOR AL DISCRIMINARII,la fel cu MINISTRUL CULTURII,cand or da navala ungurii\rusii,peste romanica,va iesi pulea!!! bunicul meu matern zicea:DESPRE UN TIGAN,IMPROPRIETARIT DE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.