Evenimente speciale

,,Zilele Simion Mehedinți”, ediția a XXIX-a | 28 octombrie – 3 noiembrie 2019

Costică NEAGU
29 oct 2019 2548 vizualizări

Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”, Focșani – România, vă invită în săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie 2019, să participați la activitățile dedicate acțiunii ,,Zilele Simion Mehedinți”, ediția a XXIX-a.

Conform tradiției, Zilele ,,Simion Mehedinți”, se desfășoară timp de o săptămână, după cum urmează: luni-vineri – activități de promovare a vieții și operei savantului în școli și licee din Județul Vrancea; sâmbătă-duminică – sesiune de comunicări științifice (Casa Corpului Didactic ,,Simion Mehedinți”, Focșani, sâmbătă 2 nov. Începând cu ora 9,30) și pelerinaj la mormântul savantului, la Soveja, locul nașterii sale. 

Pentru a mări consistența și atractivitatea acțiunilor dedicate lui Simion Mehedinți, în ultimii am permanentizat colaborările Asociației cu Societatea de Geografie din România, cu Filiala S.G.R., cu Casa de Cultură ,,Tudor Vornicu” din Adjud, organizarea acțiunii anuale ,,Ziua Pământului”, cu Casa de Cultură ,,C. C. Giurescu” din Odobești. În felul acesta am conjugat eforturile pentru promovarea culturii vrâncene.

Ediția de anul acesta a Zilelor  se dedică activității pedagogice desfășurate de savant.

Toată lumea îl cunoaște pe Mehedinți ca ,,Întemeietorul geografiei române moderne”, dar puțini știu că adevărata sa vocație a fost cea de educator: 38 de ani de ,,profesură”; creatorul unei ilustre școli geografice; autor de manuale și cursuri universitare (1904-1948) – la îndemnul lui Spiru Haret -, dar mai ales primul pedagog de la noi, care propune auxiliare curriculare – caietul-atlas și nu în ultimul rând, legiuitor al școlii românești: Lege pentru eforiile școlare și Lege pentru școlile pregătitoare. Este primul legiuitor care propun mărirea duratei de școlarizare a învățământului primar, precum și învățământ gimnazial în mediul rural (școli pregătitoare).

De-a lungul timpului, Mehedinți a militat pentru o școală activă, o școală cu caracter practic-aplicativ, o școală a muncii. Toate aceste idei pedagogice le-a expus și promovat în conferințe și comunicări și scrieri cum ar fi: Școala poporului; Către noua generație; Profesorul, temelia tuturor reformelor școlare; Metoda și metodica; Metoda geografică și științele naturale și sociale; Școala română și capitalul biologic al poporului român; Ce trebuie să cugete un educator?; Academia, instituție etnopedagogică – institutul, organizare internațională etc. 

Lucrarea cea mai importantă, ,,piatra din vârful unghiului”, în ce privește gândirea pedagogică a lui Simion Mehedinți, este ,,Altă creștere. Școala muncii”, lucrare publicată în 1919 (două ediții succesive), după care au urmat 5 ediții antume (1921, 1922, 1939, 1940, 1941). Toate ideile noi care s-au adăugat în cei peste 20 de ani de la prima până la ultima ediție, au fost explicate în prefețele fiecărei ediții pe care a publicat-o.

Având la bază filozofia muncii – munca a fost adevăratul noroc al omului –, pedagogia sa lansează multe idei-ancorăm, unele fiind valabile și astăzi: școala muncii, formarea caracterului, cunoașterea creierului, cunoașterea elevului, autonomia învățământului, descentralizarea învățământului etc.

Tot la această ediție vom lansa și lucrarea ,,S. Mehedinți - Caiete”, vol. IV.  

Evenimentul se desfășoară cu sprijinul și colaborarea mediului academic român, a SGR, a Filialei SGR Vrancea, a CCD Focșani, a Fundației ,,S. Mehedinți-Miorița”, Școlii și Bisericii din Soveja.

Vă așteptăm la Casa Corpului Didactic ,,Simion Mehedinți” din Focșani să (re-)descoperim împreună opere și momente din viața lui Simion Mehedinți, ,,Spiritul tutelar al Vrancei” și nu numai.

Intrarea este liberă!

Costică NEAGU

Citiți și: Zilele Simion Mehedinți - E d i ţ i a   a   X X I X-a-Program:28 oct.-3 noiembrie 2019

Activități de cunoaștere a vieții și a operei lui S. Mehedinți, în școli și licee din Jud. Vrancea: C. N. ,,Unirea”, C. N. ,,Spiru Haret”; C. Economic ,,Mihail Kogălniceanu”; Lic. de Artă, ,,Gh. Tattarescu”; C. T. ,,Edmond Nicolau”; Șc. Pufești; Șc. ,,Oana-Diana Renea”;  Șc. Rotilești – Câmpuri; Șc. Soveja; Șc. ,,Al. Vlahuță”, Gugești;  C. Ec. ,,Virgil Madgearu”, Ploiești (Prof. Carmen Bogaciu – România lui Simion Mehedinți) și altele. 

I. Vineri 1 nov. 2019, orele 12, Casa de Cultură ,,C. C. Giurescu”, Odobești:

1). Dezbatere pe marginea lucrării ,,Teodor BURADA – Testamentul meu”, parteneriat cu Filiala SGR, ISJ Vrancea. Participă profesori de limba română și elevi. Teolog dr. Romeo-Valentin MUSCĂ, directorul Casei de Cultură ,,C. C. Giurescu” din Odobești.

II).  SÂMBĂTĂ ,    2 noiembrie   2019 ,  orele   9,3000,                   

CASA CORPULUI DIDACTIC ..SIMION MEHEDINȚI”, FOCȘANI

a). DESCHIDEREA ACŢIUNII. Alocuțiuni;

b). LANSARE DE PUBLICAŢII ŞI CĂRŢI:

1). BULETINUL ASOCIAŢIEI SIMION MEHEDINŢI, nr. 23, Ed. Terra, Focșani, 2019. Prezintă: prof.  Dr. Nicolae Damian, Universitatea din București, D. F. P. Focșani;

2). Lansare de carte: S. MEHEDINȚI – Altă creștere. Școala muncii; S. Mehedinți – Caiete, vol. IV. Prezintă Conf. dr. Costică Neagu, Univ. din București, D. F. P. Focșani; 

c). SESIUNE DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE – 10,30-13,30:

1). Simion Mehedinți, omul care a trăit înaintea vremurilor sale – Conf. univ. dr. Marius-Cristian NEACȘU, Academia de Științe Economice, București;

2). Gândirea savantului Simion Mehedinți în dinamica globală – Prof. univ. dr. Ioan IANOȘ, Universitatea din București;

3). Remember Marcel Bleahu – Cercetător Șerban dragomirescu, Institutul de Geografie al Academiei Române; 

4). Despre un neoiluminism românesc și rolul lui Simion Mehedinți într-un asemenea scenariu – Prof. univ. dr. Gheorghiţă GEANĂ, Universitatea din București;

5). Cultul muncii în viziunea creștină a savantului Simion Mehedinți – Preot-prof. univ. dr. Vasile Gordon;

6). Simion Mehedinți văzut de contemporani, 1900-1920 – Prof. dr. Răzvan SĂCRIERU, Colegiul Național „Unirea” Focșani. 

DEPLASARE:  Focşani-Panciu-Soveja  (14.00  - 16.00)

SOVEJA: Vizitarea Colecției Documentare ,,Simion Mehedinți” și a Școlii Soveja, expoziție de carte, dialog între generații, discuții, evocări etc.

Comemorarea profesorului Iulian ALBU  pentru cei 28 de ani dedicați Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”.

III).  D U M I N I C Ă,   3 noiembrie   2 0 1 9

- ora 10,00: Omagiul nepoților; Pelerinaj la mormântul lui S. Mehedinți şi parastasul educatorilor sovejeni. 

●; ora 13,00: Masa de prânz. Plecarea invitaților. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.