Evenimente speciale

VIDEO | Sfânta Liturghie de înmormântare a părintelui Cornel Cadar (28 decembrie 2019)-Horgești (BC)

Ziarul de Vrancea
28 dec 2019 4926 vizualizări

Părintele Cornel Cadar, care a trecut la Domnul miercuri, 25 decembrie 2019, în sărbătoarea Naşterii Domnului, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 28 decembrie 2019, în satul său natal, Horgeşti (BC).

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Horgeşti, păstorită de pr. Emil Lucaci, coleg al părintelui Cornel. Liturghia, care a început la ora 10.00, a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, alături fiind PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel. În prezbiteriu erau prezenţi Mons. Ionuţ Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, Mons. Benone Farcaş, rectorul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, coleg al părintelui Cornel, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură, împreună cu ceilalţi 15 colegi dintre cei 28 ai părintelui Cornel, hirotoniţi în anul 1989. Au fost prezenţi, de asemenea, şi preoţi din Arhidieceza de Bucureşti.

Satul era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare, cu covoare aşezate pe garduri. Pe faţada bisericii era o pânză neagră pe care scria "Pr. CC", aşa cum deseori se semna părintele Cornel la diferite articole, în special din revista "Lumina creştinului", pe care a coordonat-o din anul 1992. Biserica era arhiplină cu cei peste 120 de preoţi, persoane consacrate şi mulţi credincioşi, care au dorit să-i aducă părintelui Cornel un ultim omagiu în prezenţa trupului său neînsufleţit, din sicriul aşezat în faţa altarului. În jurul sicriului erau flori şi multe coroane, ca un semn al preţuirii de care se bucură pr. Cornel. Alături era ieslea de Crăciun, dar şi lumânarea pascală, care amintesc despre naşterea, suferinţa, moartea şi învierea Mântuitorului pe care pr. Cornel le-a vestit prin toate mijloacele şi în diferite moduri, pentru ca această bucurie a învierii să ajungă la cât mai mulţi oameni.

Lângă sicriu, au fost mama, fratele, cumnata şi nepotul părintelui răposat, cei care, împreună cu sora Lenuţa Băcăoanu, i-au fost mereu alături, mai ales în ultimul an de suferinţă.

Au ţinut să fie aproape şi mulţi dintre tinerii pe care i-a călăuzit părintele Cornel la începutul anilor '90, astăzi fiind familişti şi fiind călăuziţi tot de pr. Cornel. Unii au venit la înmormântare împreună cu copiii lor. Ei au fost protagoniştii unui moment emoţionant după înmormântarea pr. Cornel, când s-au oprit pentru minute în şir în jurul mormântului pr. Cornel şi cântând cântecele de la întâlnirile lor de odinioară, împreună cu părintele lor spiritual.

Trupul neînsufleţit al părintelui a ajuns în biserica din Horgeşti, după ce, cu două zile înainte, a fost depus în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, unde s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru odihna sufletului părintelui Cornel.

După cuvântul de salut al ÎPS Aurel Percă, au fost prezentate apoi datele biografice ale părintelui Cornel, cu bogata activitate pastorală din cei 30 de ani de preoţie, dar şi ca preot implicat în mod special în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare. Apoi a urmat cântarea psalmilor pentru defuncţi şi ascultarea cuvântului Domnului, care au fost proclamate de rude ale părintelui decedat.

Mons. Benone Lucaci a început predica redând cuvintele proclamate la evanghelie şi care îi plăceau în mod special părintelui Cornel şi le-a cerut în testament să se proclame la înmormântarea sa: "Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă! Luaţi asupra voastră jugul meu şi învăţaţi de la mine că sunt blând şi umil cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre!" (Mt 11,28-29). În continuare, predicatorul a vorbit despre misiunea pe care o are de împlinit un preot şi despre meticulozitatea cu care pr. Cornel şi-a trăit slujirea preoţească, iar mesajele şi prezenţa, apropierea din aceste zile arată că şi-a împlinit-o bine, cu toate că "au fost şi momente de slăbiciune, de eşec, fără îndoială, dar toate acestea au făcut parte din crucea pe care părintele Cornel a purtat-o pe umerii săi în ultima perioadă".

În continuare, a fost amintită relaţia preotului cu Marele Preot, care este Cristos, aplicată la viaţa părintelui Cornel, cel care "a fost înainte de toate un vestitor al învierii lui Cristos şi tot ce a făcut nu este altceva decât o mărturie a învierii lui Cristos", mai ales atunci când celebrează sfânta Liturghie. Iar părintele Cornel a făcut şi mai mult, l-a prezentat pe Cristos înviat "prin predică, prin cateheză, prin nenumăratele emisiuni la radio şi la televiziune, prin articolele pe care le-a scris şi prin cărţile la scrierea cărora a participat, prin cuvânt şi prin faptă, dar mai ales prin persoana lui, ca unul care poartă întotdeauna în inima şi în gura lui pe Isus Cristos, cel înviat". În încheiere, Mons. Benone a spus că tot "ceea ce a transmis şi a predicat, astăzi experimentează pe deplin, pentru că Isus Cristos, luându-l dintre noi, ni-l lasă prin ceea ce a făcut, ce a vorbit şi ceea ce ne-a împărtăşit".

La Ofertoriu, corul Parohiei Horgeşti a intonat cântarea "Cerul e dorul meu, sunt călător... La cer privesc mereu, acolo e Domnul meu", cuvinte care exprimă ceea ce a predicat şi a trăit părintele răposat în viaţa sa.

La finalul sfintei Liturghii au fost recitate două poezii dedicate părintelui Cornel, scrise de pr. Eugen Budău şi pr. Emil Lucaci. PS Petru Gherghel, care l-a avut colaborator apropiat pe părintele Cornel, a amintit de înmormântarea pr. Ioan Ciuraru, descriindu-l şi despre părintele Cornel ca fiind "preotul Victimei sale şi victima preoţiei sale". Episcopul emerit a vorbit despre munca şi dăruirea părintelui Cornel pentru misiunile încredinţate, cu tinerii, cu familiile, mai ales pentru cuvântul lui Dumnezeu răspândit prin mijloacele de comunicare. Fără să neglijeze realitatea întristării aduse de moarte, PS Petru i-a încurajat pe toţi cei prezenţi spunând: "Astăzi trăim şi faţa cealaltă, a bucuriei şi a speranţei, a mângâierii credinţei lui Cristos, Cuvântul care este viu". Preasfinţitul a transmis şi mesajul de condoleanţe şi apropierea ÎPS Ioan Robu, administrator apostolic al Arhiepiscopiei de Bucureşti, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi ale PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, coleg al părintelui Cornel.

După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit al pr. Cornel Cadar a fost purtat în procesiune spre cimitirul din Horgeşti, o procesiune impresionantă care se întindea pe o lungime mare, fiind apoi înmormântat alături de un alt preot din această comunitate: pr. Anton Iştoc. Aici, părintele Cornel aşteaptă învierea de apoi. 

Citiți și:A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar

Pr. Cornel Cadar a trecut la cele veşnice în ziua Naşterii Domnului, miercuri, 25 decembrie 2019, la ora 10.00, la palatul episcopal din Iaşi, în urma unei boli necruţătoare care l-a consumat în ultimul an, până în ultima clipă a vieţii sale. Avea 55 de ani, iar anul acesta a împlinit 30 de ani de preoţie, ani pe care i-a oferit slujirii lui Dumnezeu şi Bisericii, în mod special prin răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin mijloacele de comunicare socială.

Pr. Cornel s-a născut la 5 martie 1964 la Horgeşti - Bacău. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase în anul 1978 la Horgeşti, Liceul Poligrafic în anul 1982 la Bucureşti, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi în anul 1989, cursuri de master la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice în perioada 2003-2005. Stagiul militar l-a efectuat în perioada 1982-1983, la Râmnicu Sărat. A fost sfinţit preot la 25 iunie 1989, la Iaşi, de către ep. Ioan Robu. A activat ca vicar la Mirceşti (1 august 1989 - 10 iunie 1990), Săbăoani (10 iunie 1990 -15 martie 1991), Iaşi (15 martie 1991- 1 august 1996), ca responsabil diecezan al activităţilor cu tinerii (1992-2005), asistent spiritual al Acţiunii Catolice (1992-2005), profesor de Sfântă Scriptură la Facultatea de Teologie Didactică (1992-1994), responsabil şi profesor de teologie morală la Şcoala Postliceală de Psihopedagogie şi Asistenţă Socială din cadrul Şcolii Normale "Vasile Lupu" Iaşi (1995-1998), profesor invitat de mass-media şi de grupuri şi mişcări religioase la Institutul Teologic Iaşi (2003-2005), membru al Consiliului Prezbiteral (28 martie 1996 - 15 martie 2005), coordonator al activităţilor ecumenice (1996-2005).

O dedicare specială a avut în departamentul pentru mass-media al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, coordonând răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin toate mijloacele de comunicare socială, fiind foarte meticulos şi atent la detalii. A fost coordonator al Editurii "Presa Bună" (de la 13 octombrie 1992), redactor la publicaţiile: "Lumina creştinului" (redactor: ianuarie 1991 - septembrie 1992; redactor coordonator din octombrie 1992), "Isus, prietenul copiilor" (redactor: decembrie 1992 - septembrie 1996; redactor coordonator din decembrie 1996), "Almanahul Presa Bună" (din 1993), responsabil al Oficiului pentru Comunicaţii Sociale (din 1 iunie 2005), director coordonator al Tipografiei "Presa Bună" (din 1 septembrie 2009).

Ca purtător de cuvânt al Episcopiei de Iaşi, a reprezentat Episcopia de Iaşi şi pe păstorul ei cu demnitate, prudenţă şi înţelepciune, creând o colaborare frumoasă şi fiind mereu disponibil faţă de jurnalişti, participând la diferite emisiuni la radio şi televiziune. La TVR Iaşi a moderat emisiunea "Lumina creştinului", iar în duminici şi sărbători de poruncă a moderat transmisiunea sfintei Liturghii la Radio Iaşi, la ora 8.00.

Pe lângă munca în sectorul mediatic, lucrarea prolifică a pr. Cornel se poate vedea şi în multele activităţi pastorale în care a fost implicat, în calitate de spiritual, director, coordonator sau îndrumător. A însoţit grupuri de rugăciune, a ţinut meditaţii, cateheze, zile de reculegere şi exerciţii spirituale, rămânând în memoria multora ca un preot disponibil, optimist şi jovial.

Ultimul an din viaţă i-a fost rezervat suferinţei tot mai intense şi mai necruţătoare. Aflând în urma unor analize că este bolnav de cancer, a căutat să se trateze la Viena, apoi în ţară.

Starea sănătăţii lui a devenit tot mai gravă în ultimul timp. Şi-a acceptat durerile în tăcere, rugându-se pentru suportarea lor. Ofranda lui de suferinţă s-a terminat în ziua de Crăciun, când Domnul a binevoit să-l cheme la sine. Rugăciunile, în mod special sfânta Liturghie, au fost cele care l-au însoţit pe părintele Cornel în această perioadă. De pe patul spitalului, părintele Cornel scria: "Stând pe patul unui spital, sunt multe lucruri pe care le poţi aprofunda. În primul rând, realizezi că mult din ceea ce nu gândeai cu săptămâni, luni sau ani înainte trăieşti acum în propria persoană; că, în ciuda îngrijirii şi analizelor bune, azi poţi fi sănătos şi mâine... nu se ştie. Nu noi suntem stăpânii vieţii, ci viaţa şi zilele sunt în mâinile Domnului...".

Într-adevăr, şi-a pus încrederea mereu în Dumnezeu. Jerfa lui de suferinţă s-a terminat în ziua de Crăciun, când Domnul a binevoit să-l cheme la sine pentru a sărbători împreună cu slujitorii credincioşi lui Dumnezeu solemnitatea Naşterii Domnului.

Domnul sa primească toată ofranda suferinţei sale şi slujirea de 30 de ani de preoţie pe care a oferit-o Bisericii şi să-l primească alături de slujitorii săi credincioşi din ceruri pentru a celebra Naşterea Domnului, dar şi Învierea răscumpărătoare a Mântuitorului!

Trupul neînsufleţit al părintelui a fost primit joi, 26 decembrie 2019, după Liturghia de la ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, unde s-a celebratde la ora 18.00 sfânta Liturghie pentru părintele Cornel, după care a fost depus în palatul episcopal.

Vineri, 27 decembrie, la ora 12.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al pr. Cornel a plecat spre ultimul drum în satul natal, Horgeşti (BC), unde a fost  întâmpinat de comunitate la ora 15.00, iar  la ora 16.00 s-a celebrat o sfântă Liturghie pentru părintele Cornel.

Liturghia de înmormântare a fost celebrată la Horgeşti, sâmbătă, 28 decembrie 2019, la ora 10.00.

Citiți și:

La fereastră, sus în cer

(Moment liric in memoriam pr. Cornel Cadar)

La fereastră, sus în cer,

Leru-i Doamne ler,

Pruncuşorul te-a chemat

Într-un timp de colindat,

Ca s-auzi îngeri cum cântă

De Crăciun, în Noaptea Sfântă:

"Domnului, în cer, mărire,

Pe pământ împăciuire!"

Cel pe care l-ai iubit,

Către tine a venit

Şi ţi-a spus cu voce clară:

"Sunt colinde pe afară,

Dar mai multe sunt în cer,

Leru-i Doamne ler.

Hai să vezi ce n-ai văzut,

Loc de pace şi plăcut,

Univers în armonie

În a mea împărăţie".

Să vezi oameni din Horgeşti

În palatele cereşti,

Pe cei ce te-au ascultat,

Când, tu, lor le-ai predicat.

Vei fi tare bucuros

C-ai trăit pentru Cristos.

În revistă mult ai scris

De frumosul paradis.

Ai vorbit cu mult elan

Apărând pe un ecran.

Inimile le-ai mişcat

Prin al tău apostolat.

Hai cu mine, sus, în cer",

Leru-i Doamne ler.

Pr. Eugen Budău

Articole in memoriam pr. Cornel Cadar:

Drum bun spre cerul promis, părinte Cornel!

Părintelui Cornel Cadar, primul asistent spiritual al Acţiunii Catolice

O altfel de scrisoare către pr. Cornel Cadar

"Urmează ceva mai bun". In memoriam părintele Cornel Cadar

PS Petru Gherghel: "Părintele Cornel, un adevărat lider pentru generaţiile tinere, un preot colaborator exemplar, iar acum susţinător şi vrednic prieten în cer, lângă tronul lui Isus"

PS Iosif Păuleţ: In memoriam pr. Cornel Cadar

"Un om şi un preot şi un preot şi un om". In memoriam pr. Cornel Cadar

Să te bucuri de tinereţea veşnică, părinte Cornel Cadar!

Iaşi (catedrală): Sfântă Liturghie cu recviem pentru părintele Cornel Cadar

"À Dieu, mon ami!" In honorem pr. Cornel Cadar

In memoriam pr. Cornel Cadar: Rămas bun, prieten drag!

Predici ale pr. Cornel Cadar la Liturghiile din catedrală transmise la Radio Iaşi (audio)

Radio Iaşi: In memoriam pr. Cornel Cadar

Crăciun fericit, pr. Cornel!

A trecut la Domnul pr. Cornel Cadar

Text informații + foto+ VIDEO:Episcopia Romano-Catolica Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.