VIDEO | Memento CONSTANTIN BRÂNCUȘI
Într-o zi de 19 februarie 1876, înainte ca România să-și obțină Independența, s-a născut la Hobița (Județul Gorj) Constantin Brâncuși. Viziunea sa asupra formei și spiritualizării materiei a constituit „revoluția” pe care a adus-o în sculptură. Considerat peste tot în lume un geniu, Constantin Brâncuși a redat prin forme frumusețea și durerile sufletului românesc. Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu („Poarta sărutului”, „Masa tăcerii” și „Coloana infinitului”) este cea mai reușită expresie a creației acestui popor.
Din păcate, „de la vlădică la opincă” ne așezăm cu dosul pe „Masa tăcerii” și facem selfie-uri cu duduile la „Poarta sărutului”, în loc să-l transformăm pe Brâncuși în brand-ul României. Noi, vrâncenii, este bine să știm că unul dintre cei mai avizați cunoscători ai operei sculptorului român este focșăneanca Doina Lemny, doctor în istoria artei de la Centrul „Georges Pompidou” al Muzeului de Artă Modernă din Paris.
Înainte să aruncăm cu pietre în Rimes, să ne întrebăm noi, Generația Y, X și mai ales dinozaurii culturii române care l-au cântat pe dictatorul comunist până în decembrie 1989, ce am făcut pentru ca Generația Z să aibă acces gratuit la cultură și evenimente culturale etc? Vă spunem tot noi: nimic, atâta timp cât bugetul pentru cultură este o bătaie de joc la adresa identității românești, iar salarizarea personalului din cultură este pe ultimul loc în ierarhia salariilor din România.
Dr. Romeo-Valentin Muscă
Text informații + foto:Casa de Cultură Odobești