Evenimente speciale

VIDEO | Lansarea cărții „Cronici de familii vrâncene”, în satul Lacul lui Baban din comuna Gura Caliței

Ziarul de Vrancea
16 sep 2021 3897 vizualizări

La o distanță de cca.30 km. față de municipiul Focșani, reședința județului Vrancea,se află localitatea Lacul lui Baban, sat component a comunei Gura Caliței.

Așezat pe versantul nordic al râului Râmna,satul oferă călătorului ce o tranzitează, imaginea unui amfiteatru.Relieful fiind unul muntos, livezile de pomi fructiferi maschează precum sunt mascate perlele într-un șirag de mărgele, casele localnicilor, unele mai mici, altele mai mari, semn că imaginea arhitecturală a zonei a suferit modificări în bine,grație tinerilor plecați la muncă în străinătate.Pană în 1970 satul Lacul lui Baban a fost un sat compact.Casele aflate una lângă alta nu lăsau spații virane între ele,dar noaptea de 21 spre 22 mai 1970, avea să schimbe pentru totdeauna soarta comunei.În fatidica noapte, zeci de hectare de teren au alunecat la vale, ducând cu ele zeci de case și o școală modernă, școală în care fiii satului primeau educația și instrucția cuvenită.Atât de mult a fost afectat acest sat de fugiturile de pământ( n.r. alunecările de teren) încât domnul Petre Lupu, ministrul muncii în acea perioadă, aflat în vizită de lucru la Lacul lui Baban a afirmat că această localitate trebuie ștearsă de pe hartă, locuitorii ei urmând să fie strămutați în alte localități învecinate.Satul nu a fost șters de pe hartă,dar cetățenii afectați de fugituri( n.r. alunecări de teren) au fost strămutați într-un spațiu disponibil la intrarea in Gura Caliței, în satul Dragosloveni și în comuna Gugești, unde au fost încropite mici cartiere.Din ordinul autorităților din acea vreme, majoritatea caselor au fost făcute de CAP-uri, IAS-uri și de întreprinderi industriale și de construcții.

Pe drumul de piatră ce duce de la Gura Calitei la Lacul lui Baban, drum ce nu a cunoscut modernizarea atât de necesară, autoturisme cu nr. de Vrancea, de Bacău și de alte județe din țară, șerpuiesc, duminică 12 septembrie 2021, agale când pe stânga, când pe dreapta, îndreptandu-se spre locul de întâlnire și anume lăcașul de cult din sat.Acestea sunt autoturismele invitaților domnului ingine Corneliu Bălan, un respectat și iubit fiu al satului, care sub egida unei frumoase expresii "carte minunată,cinste cu-i te-a scris", expresie a unui cronicar moldovean, a lansat în această zi cartea  „Cronici de familii vrâncene”.La această festivitate au fost invitați moștenitorii celor două familii, familia Bălan și familia Robu precum și importanți oameni de cultură din Focșani și din Bacău, orașul de reședință al autorului. Din Focșani a fost invitat domnul Culiță Ioan Ușurelu,scriitor,membru al Uniunii scriitorilor vrânceni ,membru al Uniunii scriitorilor din România și doamna Aneta Tiru Dumitreșteanu, scriitoare.Din Bacău au răspuns invitației,doamna Cristina Ștefan, romancier și vicepreședinte al Uniunii scriitorilor din România, filiala Bacău, domnul Dumitru Brăneanu, președinte a Uniunii scriitorilor din România, filiala Bacău, domnul Grigore Codrescu - critic literar și domnul Petru Isachi, critic literar, cel care a prefațat  cartea.

În preambulul lansării, invitații plini de pioșenie, au intrat în lăcașul de cult, participând la slujba oficiată de către preoții parohi Nicolae și Valeriu Avram.După oficierea slujbei religioase, familia autorului acestor cronici de familie, împreună cu cele două surori, Tanța Momanu și Doina Tutoș, au făcut parastas pentru toți membrii celor două familii care de-a lungul timpului au plecat la cele veșnice.După parastas, preoții parohi au înmânat domnului Corneliu Bălan, familiei Tanța și Mihai Momanu și doamnei Doina Tutoș, diplome, icoane și flori,semn al recunoștinței pentru tot ceea ce au însemnat domniile lor, pentru comunitatea locală.Celor prezenți la lansarea de duminică 12 septembrie 2021 li s-a recomandat să viziteze micuța dar interesanta expoziție de carte bisericească, obiecte și scule folosite de oamenii locului în diferite perioade de timp, expoziție realizată în una din încăperile campusului bisericesc,aflat în curtea frumosului lăcaș de cult.De menționat faptul că atât biserica cât și campusul bisericesc s-a  realizat cu efortul financiar al familiei Mirela și Mircea Sotârcă din Focșani, ultimul plecat de câțiva ani la cele veșnice, a familiei Cristi Tilvăr, fiu al satului, stabilit în Anglia și cu modestul sprijin al unor enoriași locali, paroh fiind inimosul preot Valeriu Avram, aflat acum la pensie.În continuare, oaspeții au fost invitați în frumoasa și spațioasa sală praznicală unde  a avut loc lansarea cîrții  „Cronici de familii vrâncene” -scrisă de inginerul Corneliu Bălan.

Domnul Culiță Ioan Ușurelu a fost invitat de către domnul profesor Mihai Momanu, să modereze această festivitate.Rând pe rând, doritorii au fost invitați să ia cuvântul, discutând pe marginea acestei lucrări.În intervențiile lor, toți cei care au vorbit, au adus elogii, atât lucrării în sine cât și autorului, care fiind un fiu al satului, în pofida faptului că prin prisma meseriei a lucrat ca inginer în petrol și gaze în orașele Tg.Ocna și Moinești, nu și-a uitat niciodată satul natal, vizitandu-și familia foarte des.Spatiul dintre vorbitori a fost umplut cu momente artistice de excepție.

Doi tineri elevi aflați la școala teologică, au cântat cântece liturgice cu iz patriotic, cu multă plăcere gustate de cei prezenți.Un frumos moment artistic a creat și domnul profesor GheorgheTutoș.Acesta având o voce de excepție a ridicat sala în picioare, cântând două cântece de suflet din repertoriul mult regretatilor, Doina și Ion Aldea Teodorovici.Invitatii băcăuani  i-au mulțumit domnului inginer Corneliu Bălan pentru tot ceea ce a făcut pentru anumite instituții de cultură din orașul Bacău.

Redau textual un crâmpei din cele spuse de criticul literar, Grigore Codrescu "Mulțumesc domnului Corneliu Bălan pentru tot ce a făcut în Bacău, pentru instituția pe care o conduc.Ce nu a putut face Primăria, a făcut domnia aa, oferind instituției mele un spatiu unde putem funcționa".În cuvântul meu, am ținut să-i mulțumesc domnului Corneliu Bălan pentru tot ceea ce a făcut pentru comuna noastră de pe poziția de deputat în Parlamentul României.Inginerul Corneliu Bălan a fost deputat PUNR de Bacău în legislatura 1992-1996.Datorită domniei sale și a fratelui său Done Bălan, plecat de timpuriu la cele veșnice, a reușit să obțină finanțare pentru asfaltarea a 8 km.din drumul județean 204P,drum ce pleacă din DN E85,din localitatea Dumbrăveni prin Dragosloveni la Gura  Calitei.

După intervențiile vorbitorilor, fiecare participant a primit câte o carte, cu titlu gratuit de la autor, cu dedicație din partea acestuia.Pe lângă cartea lansată duminică 12 septembrie în satul Lacul lui Baban .comuna Gura Caliței, fiecare invitat a mai primit câte o carte scrisă de același autor, tot cu titlu gratuit, carte intitulată "Din activitatea parlamentară".

Ziua literară s-a încheiat prin luări de rămas bun, cu promisiunea fermă că asemenea întâlniri vor mai avea loc cu ocazia viitoarelor lansări de carte.Domnul ing.Corneliu Bălan a precizat de altfel faptul că actualmente mai are în lucru o carte referitoare la importanța apei în sănătatea organismului uman.

Nicolae Pupăză- locuitor al comunei Gura Caliței -colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:”Dragi prieteni , ieri 12 septembrie 2021 în satul Lacu lui Baban , comuna Gura Caliţei, jud Vranceaa avut loc o manifestare culturală deosebiră . Inginerul petrolist , Corneliu Bălan,fost deputat în Parlamentul României , fiu al acestui sat ,şi-a lansat cartea CRONICI DE FAMILII VRÂNCENE într-un mod inedit, care a impresionat toată suflarea de pe acest meleag de poveste. Şi-a invitat toate neamurile care sunt în viaţă , urmaşii urmaşilor despre care a făcut vorbire în carte( peste 80 de persoane) . Toate neamurile şi noi ,scriitorii invitaţi, am participat la slujba religioasă deosebită ,susţinută de preoţii Avram Valeriu şi Avram Nicu în noua biserică , cât o catedrală, apoi în sala de mese şi la biblioteca bisericii s-a făcut lansarea cărţii. Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Culiţă Ioan Uşurelu, iar invitaţii au fost : prof. de istorie Mihai Momanu , autorul monografiei comunei GURA CALIŢEI, preşedintele U S R , filiala Bacău, d-l, Dumitru Brăneanu,, directorul revistei PLUMB, Ioan Prăjişteanu, vicepreşedinta filialei U S R Bacău, criticul literar , scriitorul şi eseistul ,Petre Isachi , redactor şef la revista ,13 PLUS, subsemnata, care sunt şi semnatara postfeţei acestei minunate cărţi , pe care o consider o epopee naţională . Au mai participat şi alţi scriitori lal căror nume nu l-am notat ( Scuze ). Au vorbit despre autorul cărţii şi despre valoarea acesteia , toţi cei enumeraţi mai sus . S-au dăruit cărţi tuturor participanţilor la eveniment , toate cu autografe semnate de autor . Au însufleţit serbarea tineri absolvenţi de Teologie cu pricesne şi cântece patriotice . Doresc pe această cale să felicit în mod deosebit familia Bălan şi fam. preoţilor de la această Parohie , care au pregătit în mod exemplar acest eveniment de înaltă valoare culturală şi spirituală. Petrecerea a continuat cu o masă pe cinste . Sunt fericită şi mă simt onorată că am avut prilejul să fiu printre aceşti oameni minunaţi . Voi posta şi poze după ce le primesc de la Bacău .”-Aneta Târu Pioară

Citiți și:Lansare de carte astăzi în satul Lacul lui Baban din comuna Gura Caliței: „Cronici de familii vrâncene” -scrisă de inginerul Corneliu Bălan;

VIDEO | O frumoasă pagină de istorie din satele vrâncene: Lacul lui Baban din comuna Gura Caliței

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.