Evenimente speciale

VIDEO +Foto | Lira Vrânceană  un eveniment de top în peisajul evenimentelor de turism-sportiv din România

Ziarul de Vrancea
8 dec 2024 1380 vizualizări
Pe teritoriul României care este acoperit de munți în proportie de 30% există mulți iubitori de drumeție. 
O parte din aceștia care își spun montaniarzi sau muntomani s-au asociat și au format cluburi, asociații, federații de turism-sportiv montan. Multe din aceste entități juridice organizează anual evenimente cultural-sportive. Evenimentele sunt de doua tipuri (două formate) de tip cupă și de tip liră, ambele fiind concursuri sau întâlniri între prieteni. Tradițional evenimentele de tip cupă se desfășoară vara în tabere de corturi și vor fi probe de orientare turistică, de alpinism, de cunoaștere a florei și faunei din zona de desfășurare a cupei/trofeului (la trofeu premiul general este transmisibil). La cupe mai există o probă culturală realizată lângă focul de tabără. Evenimentele de tip liră se desfășoară în mod tradițional iarna într-o locatie (pensiune hotel etc) și în cadrul acestui tip de eveniment vom întâlni probe de fotografie, caricatură sau alte lucrări grafice, proiecții video, probe culturale care cuprind muzică folk, poezie, scenete umoristice. La lire mai întâlnim și un concurs de machete/afișe ecologice pe o tema data. O parte din cluburi/asociații au înființat Federatia Romană de Turism Sportiv care oferă un cadru unitar prin ceea ce se numește Lira României si unele lire sunt etape in Lira României sau Ștafeta Munților care reunește unele cupe sau trofee din România.

În perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2024, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă “Focul Viu” (ADDFV) a organizat a XXII-a ediție a Lirei Vrâncene care este un eveniment independent de tip lira cu cateva elemente de cupa. O inovație in peisajul lirelor este ca la Lira Vranceana se organizează diverse ateliere pentru copii, tineri si nu numai. Participantii la Lira Vranceana au fost intampinati cu paine si sare si au fost cazați in cadrul Complexului Flora din satul Gresu. La lasarea intunericului s-a desfășurat proba de slideshow care se mai numește diason sau proiecție video și care a avut ca tema “Voi, printre flori și crește în 2024”. În deschiderea acestei probe domnul Prof.Dr. Razvan Sacrieru (membru de onoare al ADDFV) a susținut o prezentare științifică privind cei 304 de Km de cai ferate forestiere din munții Vrancei (existente până la începerea celui de-al doilea război mondial) și ne-a adus în atenție o carte proaspăt apăruta dedicată unui silvicultor care a coordonat impadurirea a mii de hectare de pădure, domnul inginer Neculai Bogdan.  În aceasta prima seara s-au derulat trei ateliere “Bratarile prieteniei”, “Să confectionam canafi/ciucuri” și atelierul de cunoaștere “Blazonul meu”. Programul a continuat până după miezul nopții cu momente artistice pregătite de copii dar și cu recitaluri folk.

Au sustinut recitaluri folk Virgil Gospodaru, Radu Negru, Alexandru Totu, Vlad Adragai.. 

A doua zi a Lirei Vrâncene a debutat cu probele de afișaj unde fiecare club/asociație participantă a realizat un stand expozitional cu fotografii, lucrări de grafică, afis ecologic, macheta ecologica. Afișul si macheta ecologică a avut ca tema Un urs antropizat = un urs mort. In jurul orei 10 participantii au plecat in drumetie. O echipa a mers în Cheile Tisitei iar o alta in Golul Lepsei. Din echipa care a mers pe zapada în Golul Lepsei au făcut parte și copii de la Centrul de excelență în istoria culturii și a civilizației românești - Criterion

Asociația Tineri pentru Educație și Cultură coordonați de Ana Corina Sacrieru membru de onoare al ADDFV.  Fiecare echipa a fost însoțită de doi buciumasi veniți din Comuna Spulber care au transmis semnale cu buciumele lor așa cum făceau dacii sau feciorii babei Vrancioaia. La întoarcerea din trasee participantii au trecut pe la atelierele pregatite,,, respectiv pe la atelierul de identificare ciuperci, pe la atelierul de construit buciume dar și pe la doua activități sportive (“Gresatlonl” și orientare turistica). In sala in care se lucra la buciume s-a desfasurart si proba surpriza ..”cantatul la bucium” (după cateva minute de antrenament).  Efortul depus de invitați a fost răsplătit cu o portie de fasole și o cană de vin fiert realizate de membrii Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Focul Viu (organizatorii evenimentului). Seara a continuat  cu ceea ce se numeste proba culturala de grup in care cluburile/asociațiile participante, au cântat, au recitat, au făcut scenete care au fost jurizate de membrii ADDFV. Pînă la miezul nopții și după au susținut recitaluri… 

Daniel Iancu (https://www.facebook.com/danielioniancu) , 

Virgil Gospodaru (https://www.facebook.com/gospodaru.virgil) , Florentina Corogeanu, Raluca Manea, Filip Mihai, Muzsnay Iosif si Grupul Folk Cuart. Recitalurile au fost întrerupte în primele minute ale zilei de 1 decembrie când colegul Silviu Plesa Patrascanu (cel mai înalt în grad dintre membrii ADDFV) a ordonat onor la drapel și cantautorul adjudean Virgil Gospodaru a dat tonul la intonarea imnului național.

În ziua de duminică s-a desfășurat festivitatea de premiere care a debutat cu intrarea în scenă a Grupului Muzical “Folk 9” format din copii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Focșani și coordonat de doamna profesor pentru invatamantul primar Ileana Mocanu (membru ADDFV). Au fost oferite diplome de participare cluburilor/asociațiilor participante dar și persoanelor afiliate astfel :

Albamont- Alba Iulia; Clubul de Turism Montan Hasmas; Silva  Campina; Clubul de Turism Montan Lupii Argintii, Sibiu;  Prietenii Muntilor Macin;  Haiducii Munților, București;  Clubul de Turism Creasta Cocosului, Baia Mare;  Asociatia Ecoturistica Soimii Dunareni, Brăila; Montan Stil, Bicazu Ardelean;  Clubul de Turism si Ecologie Montana Nordic Grup, Sibiu; Clubul de Ecologie si Turism Dr.Gh.Iacomi, Piatra Neamț; Asociația de Turism si Cultura Carpații de Curbură, Rasnov; Mecanturist, Galați; Asociația de Turism și Ecologie  Balta Mica a Brăilei, Brăila; Asociația Română de Turism Gioni Babos, București. 

Participantii au fost rasplatiti pentru probele/secțiunile din cadrul Lirei Vrancene cu buciume in miniatură realizate de membrii ADDFV (sub îndrumarea meșterului popular Manole Enache din comuna Spulber), diplome, medalii, carti (determinatoare de ciuperci), obiecte donate de membri asociației noastre (busole,puzzle-uri, bidoane pentru apa) dar și cu sticle de vin. Premiile generale au fost trei măști de capre folosite la Jocul Caprei în sărbătorile de iarna, realizate de un meșter popular vrancean. Aceasta a XXII-a ediție a Lirei Vrancene s-a bucurat si de sustinerea domnului Paraschiv Feliciu și a doamnei Miruna Caraba.

Astăzi, 5 decembrie 2024, de Ziua Internaționala a Voluntariatului, multumim voluntarilor din Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu” (ADDFV) fără de care aceasta acțiune n-ar fi fost posibilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.