Evenimente speciale

VIDEO | Festivalul Boovie®, amânat din cauza pandemiei, se desfășoară online, începând cu 28 august

Ziarul de Vrancea
26 aug 2020 2808 vizualizări

Pornind de la ideea profesoarei Carmen Ion de la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” din Focșani, Festivalul Boovie® s-a transformat într-un fenomen. Mii de adolescenți din România și din Republica Moldova au răspuns propunerii de a realiza un trailer fidel după citirea unei cărți. 

Anul acesta, din cauza pandemiei, Boovie și-a mutat o mare parte din activități în mediul online. Pentru ediția din acest an, organizatorii au lansat o aplicație pentru telefoanele Android și iOS, care să notifice utilizatorii cu detalii despre program și prin intermediul căreia aceștia pot vedea trailerele și pot să-și voteze favoriții. 

Ca în fiecare an, din festival nu lipsesc workshop-urile ținute de invitați speciali. Juriul care va stabili câștigătorii este alcătuit din actorii Paul Ipate și Roxana Lupu, scriitorul Marius Chivu și Crăița Nanu, selecționer de filme din cadrul TIFF. Ediția din acest an se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Festivalul de book-trailere Boovie®, aflat la ediția a V-a, promovează cititul și creativitatea și își premiază câștigătorii în perioada 28 -30 august, la Focșani. Nu ne vom putea întâlni fizic, dar vom fi alături unii de alții în mediul online.

Ediția din acest an se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, ca o recunoaștere a importanței demersurilor menite să promoveze lectura voluntară în rândul copiilor și rolul cărților în dezvoltarea lor personală și profesională.

„Cititul înseamnă reflecție şi dezvoltare, atât pentru om, cât și pentru societate. Din păcate, România este pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Dar demersurile inovatoare precum Festivalul «Boovie», care folosește metode moderne pentru a-i atrage pe elevi către lumea cărților, merită încurajate și susținute. Înaltul Patronaj acordat de Președintele României pentru Festivalul Boovie este o recunoaștere a meritelor sutelor de elevi și profesori care, folosind book-trailerele, au reușit să-i aducă pe tineri aproape de lectură. Felicitări organizatorilor şi tuturor participanților!” (dna. Ligia Deca, Consilier Prezidențial, Departamentul Educație și Cercetare)

În contextul situației medicale din țară și din întreaga lume, am amânat festivalul, programat tradițional în luna mai-iunie. Am păstrat însă legătura cu echipele înscrise, cu elevii și cu profesorii coordonatori, cu susținătorii noștri și cu întreaga comunitate formată în jurul Boovie. Au existat renunțări ale unor echipe (mai ales ale acelora care nu reușiseră să filmeze înainte de pandemie), dar au finalizat 70 de echipe, din 25 de județe din România și două orașe din Republica Moldova (Chișinău și Bălți).

O noutate care ne bucură foarte mult este lansarea unei aplicații pentru Android si iOS, grație căreia utilizatorii vor primi notificări despre program, vor putea să vizioneze trailerele și să-și voteze favoriții. Aprecierea noastră se îndreaptă către creatorii acestei aplicații, firma Cognizant Softvision, care s-a remarcat prin profesionalism, eficiență și o dedicație extraordinare. Boovie devine, astfel, singurul eveniment extrașcolar din țară care dispune de o aplicație pe telefon.

Ca și în anii trecuți, am pregătit workshopuri și ateliere, gândite pe trei linii directoare:

a) elemente de construcție a unui book-trailer

Ioana Țurcan, regizoare de film și artist vizual, bursier Fulbright, Syracuse, New York

Alexei Țurcan, muzician și compozitor de muzică de teatru și musicals; Ioana Bâldea Constantinescu – autor, jurnalist și critic literar

b) lumea virtuală și adolescenții

c) inteligență emoțională și dezvoltare personală (atât de necesare în vremurile acestea!)

Andy Szekely, cel mai cunoscut public-speaker din România din domeniu

Dan Burlacu, Dana Bursuc și Sergiu Teodosiu, traineri și consultanți Ascendis. De peste 20 de ani, Ascendis este un reper în dezvoltarea profesională a adulților, cu o echipă de consultanți bine integrați în comunitatea HR din România. Îi preocupă orice formă de învățare: online sau în sală, clasică sau experiențială, studiu individual sau dezbatere în echipă, training sau coaching.

În același timp, o avem ca invitată specială pe scriitoarea Ioana Nicolae, al cărei roman, ”Pelinul negru”, este subiect de book-trailer la Boovie; doamna Nicolaie va intra în direct cu elevii și profesorii care au creat trailere după romanul său, dar și cu ceilalți doritori.

Un parteneriat special îl avem cu Asociația Station Europe, care, prin programul Vlogging Academy, va realiza un workshop pentru copiii ce își doresc să dezvolte competențe digitale și să devină creatori de conținut. Am lansat provocarea de a se înscrie la Vlogging Academy, concurenții având ca sarcină crearea unui vlog de 2-5 minute, pe o temă despre UE; concursul se va finaliza cu un atelier de formare și premii substanțiale pentru câștigători. Asociația Station Europe sprijină, astfel, o generație a creatorilor pentru schimbare.

Juriul este alcătuit din binecunoscuții actori Paul Ipate și Roxana Lupu, scriitorul Marius Chivu și selecționerul de filme din cadrul TIFF, doamna Crăița Nanu. Prin generozitatea domnului Tudor Giurgiu și a echipei sale, TIFF va asigura și un film prezentat anul acesta în cadrul festivalului transilvănean, pe care îl vor putea urmări elevii de la Boovie.

Vă așteptăm alături de noi vineri, 28 august 2020, la deschiderea oficială, ora 16.00. Puteți participa online, din aplicația Boovie, de pe pagina de Facebook sau canalul YouTube Boovie.

Sâmbătă puteți accesa trailerele înscrise în concurs pe canalul de live stream. Cei interesați pot participa și la workshopurile tematice, disponibile pe un al doilea canal de live stream.

Duminică vă invităm la Gala festivă, care va avea doua componente:

1. Premierea câștigătorilor la fiecare subsectiune

2. Gala, în care vor intra 20 cele mai bune trailere, din care vor fi alese 6, pentru interpretare, scenariu, regie, montaj, coloană sonoră originală și cel mai bun trailer, câștigătorul Boovie 2020.

Ediția din acest an nu ar fi fost posibilă fără parteneri de nădejde. Le mulțumim pentru susținere celor care ne sunt aproape: Primăria municipiului Focșani–partener prin tradiție al Festivalului și care a alocat sumele necesare premiilor și altor cheltuieli, Consiliul Local Focșani, Ateneul Popular Mr.Ghe Pastia.

În urma unui apel de finanțare, conform legii 350/2005,lansat de Consiliul Județean Vrancea, Boovie a fost declarat proiect eligibil și finanțabil. Contractul se va încheia marti, 25.08.2020, în urma căruia proiectul va fi realizat și cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea.

Ne sunt alături, în calitate de partener, CEC Bank (cu care s-a creat o relatie de bună colaborare pentru al doilea an consecutiv), sponsori -Banca Transilvania, Mobexpert, Dulcofruct, Pandora Prod SRL, Premium Porc Group,CertSign,Digi România (RCS RDS), Zimplu CRM by Nexus Electronics.

Vă așteptăm să ne fiți alături!

Pentru detalii suplimentare puteți accesa site-ul www.boovie.ro sau ne puteți contacta la numărul 0762281646, dna Carmen Ion, coordonatorul Festivalului Boovie.Aplicatia poate fi descărcată de aici:Aplicatia Boovie for Android Aplicatia Boovie for iPhone

Vă așteptăm să ne fiți alături și să ne urmăriți de peaplicația Boovie!

Ce este Boovie?

Concursul, destinat elevilor de gimnaziu și de liceu, îmbină literatura cu cinematografia, provocându-i pe participanți să-și forțeze limitele imaginației, să-și dezvăluie pasiunile sau, de ce nu, să descopere unele noi. Într-o lume în care copiii văd tehnologia ca pe o parte din ei, vitală, într-o lume în care găsesc răspunsul la orice printr-un simplu click și privesc cărțile cu reținere, dorința unui profesor de literatura română să atragă elevii în universul literar,devine un vis. Dar așa cum fiecare crede în visul lui și face tot posibilul să și-l vadă împlinit, Carmen Ion, profesoară la Colegiul Național Pedagogic “Spiru Haret” din Focșani,a venit cu ideea realizării unui trailer după citirea cărții și astfel, dintr-o joacă a unor copii de liceu, ideea inedită a profesoarei s-a transformat într-un fenomen pentru zeci și apoi sute de adolescenți din toată țara (și nu numai), împingându-i spre lectură și determinându-i să-și împartă rolurile de actori, scenariști, cameramani, make-up artiști și lista poate continua. Odată cu trecerea timpului, festivalul a căpătat popularitate în rândul liceenilor și al profesorilor, primiifiind uniți de interesul față de literatură și de tehnologie, iar cei din urmă,prin dedicarea față de elevi. Astfel,am ajuns de la 100 de elevi înscriși în primul an, la peste 2.000 de elevi din două țări, România și Republica Moldova, elevi care fac tot ce le stă în puteri să realizeze un trailer fidel cărții date. Anul acesta, având în vedere și pandemia de coronavirus, Boovie și-a mutat o mare parte a activității sale în mediul online, suferind în același timp și o serie de amânări, situație care, din fericire, nu a reușit să facă dispărut entuziasmul si determinarea traileriștilor și organizatorilor de a face posibilă punerea în scenă a festivalului.

Pe cei de la Boovie îi puteți găsi și în mediul online, pe Pagina de Facebook, Canalul de Youtube, Instagram, dar și pe site-ul www.boovie.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.