Evenimente speciale

VIDEO | Cum a fost la „hora dezbinării”, organizată pe 24 ianuarie de Primăria Focșani

Ziarul de Vrancea
25 ian 2020 2952 vizualizări

A doua manifestare care a avut loc cu ocazia Zilei Unirii Principatelor s-a ținut în Piața Teatrului Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. Faptul că Prefectura și Primăria au înțeles să invite vrâncenii să dea mână cu mânăseparat a fost vineri știre națională de top.

În afara lui Marian Oprișan, la eveniment au putut fi văzuți cam toți demnitarii locali ai PSD.

Cum a decurs manifestarea organizată de Primăria Focșani, dar și ce discurs a avut Cristi Valentin Misăilă, aflați în cele ce urmează.

VIDEO:vrancea atlastv

Discursul primarului Cristi Valentin Misăilă: 24 ianuarie 2020 - 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

"Acum 161 de ani, chiar pe aceste locuri se afla Pichetul de graniță nr. 47, cel care despărțea Focșanii Munteniei de Focșanii Moldovei. Într-un gest simbolic, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ajuns pe aceste meleaguri, s-a oprit, i-a chemat la el pe cei doi soldaţi care făceau de strajă, unul moldovean şi altul muntean, și le-a spus: «de azi înainte şi pe vecii vecilor, Domnitorul Principatelor Unite a ridicat gărzile de la hotarul dintre români, de la Focşani». În amintirea acestor întâmplări, în 1931, aici, la Focșani a fost inaugurată Borna de hotar, chiar în prezența Prim-Ministrului Nicolae Iorga.

De-a lungul timpului, în momente dintre cele mai importante și nu numai, Orașul Unirii a fost gazdă a importante personalități ale României, dar și ale corpului diplomatic acreditat. Iată de ce Focșaniul este un loc cu o însemnătate deosebită în istoria neamului nostru. Orașul Unirii nu este un târgușor, așa cum a fost catalogat nefericit de unii dintre cei care astăzi se află aici.

Iată de ce, pentru noi focșănenii, Unirea Principatelor Române reprezintă un act de mândrie și de demnitate națională! Este datoria noastră de onoare să celebrăm momentul în care, pe 24 ianuarie1859, s-a hotărât Unirea Principatelor sub un singur steag, sub un singur domnitor, cu un singur destin.

24 ianuarie este ziua în care orgoliile politice nu își au locul, este ziua în care ”dăm mână cu mână” căci la Focșani, Hora ne unește.

Ca urmași ai celor care au luptat și au murit pentru libertatea și pentru unitatea României, avem datoria să asiguram bunăstarea neamului romanesc într-un stat unitar și suveran.

Dar iată că astăzi, mai mult ca oricând poate în ultimii 30 de ani, avem nevoie de solidaritate. Nu uitați că unirea face puterea și unirea a făcut posibil ca acum 161 de ani domnitorul Alexandru Ioan Cuza să fie ales ca Domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Unirea în cuget și simțiri a mobilizat întreaga suflare a neamului românesc în jurul idealurilor de libertate și suveranitate și a făcut ca 24 ianuarie 1859 să fie momentul de început al statului modern. 24 Ianuarie este primul şi cel mai important pas către crearea, la 1 Decembrie 1918, a României mari, România tuturor românilor!

Astăzi, ca Primar al Orașului Unirii, de aici, de la Focșani, vă adresez un mesaj de solidaritate. Lăsați la o parte meschinăriile politice și haideți să fim uniți în jurul intereselor noastre naționale! Haideți să luptăm pentru ca România să fie puternică. Lupta pentru interese politice nu este relevantă pentru bunăstarea națiunii noastre! Cred cu tărie că obligația noastră este una singură: românii să traiasca în unitate, pace și solidaritate!

Închei adresându-vă cele mai sincere urări de bine împreună cu îndemnul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care spunea :

«Vă iubiți patria, veţi şti dar a o întări!»

Așa să ne ajute Dumnezeu!"”

Text informații + foto:Cristi Valentin Misăilă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.