Evenimente speciale

VIDEO | Celebrarea memoriei sfântului Anton de Padova și binecuvântarea crinilor, la Biserica romano-catolică Focșani

Ziarul de Vrancea
17 iun 2021 1064 vizualizări

Deoarece anul acesta sărbătoarea Sfântului Anton de Padova a căzut într-o zi de duminică, preoții Parohiei romano-catolice "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani au hotărât ca celebrarea memoriei sfântului Anton de Padova și binecuvântarea crinilor să aibă loc marți, 15 Iunie, la Liturghia de la ora 18:00.

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a Liturghiei

VIDEO:Parohia Romano-Catolică Focșani 

Este cunoscut faptul că pentru credincioșii catolici, dar și pentru credincioșii ortodocși sau de alte confesiuni care au o devoțiune deosebită față de sfântul Anton, ziua de 13 iunie este o zi specială. Deoarece în fiecare an, la această dată este sărbătorit Sfântul Anton de Padova sau Sfântul Minunilor așa cum este cunoscut de către oameni.

Având în vedere că în 2021 ziua de 13 iunie a căzut într-o duminică, preoții Parohiei romano-catolice "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" din Focşani au hotărât ca celebrarea memoriei sfântului Anton de Padova și binecuvântarea crinilor să aibă loc marți, 15 Iunie, la Litrughia de la ora 18:00.

În tradiţia creştină, Sfântul Anton este considerat cel mai mare făcător de minuni, motiv pentru care mulţi creștini îi cer ajutor în momentele de cumpănă. Cu ocazia sărbătorii sale sunt binecuvântați copiii și sunt sfințiți crinii.

Ritualul binecuvântării copiilor și sfințirii crinilor este unul foarte vechi în Biserica Catolică. Sfântul Anton a avut o grijă deosebită pentru cei mici și o iubire specială față de Pruncul Isus: Dumnezeu s-a făcut copilaș pentru noi. Sunt multe temeiuri de a-l numi de Cristos copilaș, din care nu voi reține decât unul. Ați făcut vreun rău unui copil, l-ați lovit. Dar îi dăruiți o floare, un trandafir, un lucru care-i place: de îndată uită răul pe i l-ați făcut; îi trece supărarea și vă sare de gât. La fel este și Cristos: lați jignit prin greșelile voastre, dar îi dăruiți trandafirul căinței împreună cu lacrimile voastre (lacrimile sunt sângele sufletului): atunci uită de jignire, aleargă, vă ia în brațe și vă sărută…, spunea Sfântul Anton. Pentru dragostea sa deosebită față de copii și Pruncul Isus, a fost numit Protectorul copiilor.

Crinii sunt florile predilecte ale Sfântului Anton pentru că în Sfânta Scriptură sunt folosite adeseori ca exemplu pentru a vorbi despre existența, frumusețea, înțelepciunea și atotpuernicia lui Dumnezeu și pentru că sunt simbolul unei vieți curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Multe si frumoase sunt florile lumii, dar cei mai frumoși sunt sfinții si copiii care cresc curați precum crinii si parfumul virtuților lor, parfumul ascultării fata de părinți, evlavia fata de preacurata, credința în prezența lui Isus din altar, iubirea fata de semeni, îmbălsămează sufletele noastre, ale tuturor oamenilor de pretutindeni. Din acest motiv, Sfântul Anton este reprezentat în cele mai multe icoane sau statui  ținând într-o mână florile de crin iar cu cealaltă mână ținându-l pe pruncul Isus.

Prin rugăciunea de binecuvântare și sfințire a crinilor se invocă de la Dumnezeu harul de a îndepărta bolile, neputințele și răul: Dumnezeule, ziditorul, păzitorul şi ocrotitorul neamului omenesc, iubitorul curăţiei celei sfinte, dătătorul harului dumnezeiesc şi izvorul mântuirii veşnice, binecuvântează a crinii aceştia pe care, astăzi, îi purtăm înaintea ta, în cinstea sfântului Anton, mărturisitorul tău şi învăţător al Bisericii. Te rugăm binecuvântează-i şi dăruieşte-ne harurile de care avem nevoie. Tu, preabunule, care ai dăruit crinii spre binele neamului omenesc, întru mireasma parfumului şi spre alungarea bolilor şi neputinţelor, trimite asupra lor atotputernicia ta. Fă ca în orice împrejurare îi vom folosi, fie aşezându-i în casele noastre, fie în orice alt loc, purtându-i cu duh de evlavie, prin mijlocirea sfântului Anton, să fie alungat de la noi duhul cel rău, să coboare în sufletele noastre curăţia cea mântuitoare, şi să se îndepărteze de la noi orice fel de boală, neputinţă sau slăbiciune. Iar noi care îţi slujim ţie cu credinţă statornică să dobândim pacea şi harul tău. Prin Cristos Domnul nostru. Amin (Fragment di Rugăciunea de binecuvântare și sfințire a crinilor.). Crinii sfințiți sunt păstrați de credincioși în case pentru a fi ocrotiți de orice rău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.