Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Anda Toma, soția președintelui CJ Vrancea, și-a lansat cartea de debut

Ziarul de Vrancea
15 iun 2022 14388 vizualizări

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a găzdui miercuri, 8 iunie, de la ora 17:00, la evenimentul de lansare a volumului „Cocoficuri pentru minți jucăușe” (Editura Creator) al autoarei Anda Toma. Soția președintelui Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma, Anda Toma este ilustratoare, traducătoare, grafician cu experiență, iar cartea lansată miercuri este volumul prin care autoarea pășește cu dreptul în lumea scriitorilor.

VIDEO: vrancea atlastv

Sub forma eseurilor sau a graficii, volumul  „Cocoficuri pentru minți jucăușe” al Andei Toma însumează idei personale, directe și sincere, relaxate, dar profunde, tratate prin prisma originalității și a personalității autoarei și atinge teme diverse ca societatea, timpul și materia, lumea media, informația sub toate tipurile ei, psihologie sau educație.

Evenimentul a fost prezentat de managerul Bibliotecii Județene Vrancea, Oana-Raluca Boian iar despre cartea lansată au vorbit în amănunt profesoara Fevronia Spirescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România. bibl. dr. Teodora Fîntînaru, coordonatoarea Secției „Carte Veche și Colecții Speciale” din cadrul Bibliotecii Județene Vrancea și dr. Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei.

La rândul ei autoarea, Anda Toma s-a autocaracterizat: Deși o parte din lucrurile învățate la facultate îmi sunt de folos în lucrările pe care le realizez, în domeniul artistic sunt, de fapt, o autodidactă. Nu știu dacă există categoria de «experimentatori artistici», dar aș putea iniția un asemenea grup. Îmi petrec timpul încercând diferite domenii ale artei: pictură, bricolaj, decorațiuni, grafică, mozaic. Ramurile artistice pe care le-am folosit cel mai mult, ar fi pictura digitală, în speță realizarea de caricaturi și ilustrație de carte pentru copii.”  

În încheierea evenimentului, invitații au intrat în dialog cu autoarea, Anda Toma și a urmat o sesiune de autografe.

Absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism, autoarea nu este la prima încercare literară, începând cu 2008, a publicat în reviste de cultură vrâncene precum „Oglinda Literară”, „Salonul Literar”, „Pro Saeculum” sau „Negru pe Alb”. 

În calitate sa de traducătoare a obținut în 2003, respectiv 2005, premiile I și III la „Concursul Național MIHAI EMINESCU” București, la secțiunea TRADUCERI-FRANCEZĂ.

Activitatea sa literară a fost recompensată cu Premiul I în cadrul Concursului de Proză Scurtă „Desculț prin Cetate”, noiembrie 2012, Diploma de Excelență pentru proză scurtă, acordată în cadrul Festivalul Literar  „Toamna Odobeșteană”, octombrie 2008, Premiul III pentru participarea la Concursul Național de literatură „Varlaam”, octombrie 2008, Premiul II pentru participarea la „Concursul Național de Eseuri pe tema Valori Românești - Valori Europene”, iunie 2007.

În calitate de ilustrator și grafician, din 2006 și până în prezent, și-a pus semnătura pe numeroase cărți și reviste pentru copii și adulți, din întreaga tară.

Din 2014, se bucură de o frumoasă colaborare și a ilustrat cărțile de povești ale scriitoarei Irene Postolache, a colaborat în calitate de ilustrator, cu autori și numeroase edituri ca Editura Junimea, Editura Sinteze, Editura Libris, Editura Creator, Editura Eikon, Editura ERC – PRESS, Editura ANA, Editura Terra și Editura OG GROUP, Italia.

Text informații +foto:Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.