Evenimente speciale

VIDEO | Foștii salariați ai firmei „Laminorul” Focșani s-au întâlnit vineri la Golești

Ziarul de Vrancea
23 nov 2019 8571 vizualizări

Vineri, 22 noiembrie 2019, foștii salariați ai firmei „Laminorul” Focșani - care producea laminate profile mijlocii, sârmă și oțel beton înainte de 1989 și câțiva ani după aceea - s-au întâlnit la pensiunea Dana 2 de la Golești.

Și-au amintit cu nostalgie, dar și cu plăcere de vremurile în care mai mult de 1400 de oameni își asigurau cele necesare traiului pentru ei și familiile lor din ce produceau pentru piața internă și pentru export. Din păcate, la ora actuală, firma este la cel de-al treilea faliment înregistrat de-a lungul existenței sale, având doar numărul de angajați strict necesar parcurgerii unui astfel de proces.

Printre cei prezenți la întâlnirea de vineri, s-au numărat: ing Vintilă Hârșu, ing Gigi Porumb, ing Petruș Gașpar, ing Adrian Ciută, ing Maricel Jujău, ing Dan Niculescu, ing Gelu Bratu, ing Virgil Bordeianu, ing Ion Maresi (”Baresi”), ing Romeo Beteringhe, ing Corneliu Condurache, ing Ion Tărbuc, ing Nelu Ciută, ing Ion Călin, ms Neculai Ilie, ms Costel Scârlet, ms Ghe Suciu, electrician Mihai Gălățeanu, laminorist Crăciun, ing Dumitru Dumitru (Aprovizionare), ing Dumitru Aparaschivei,etc 

Citiți și:A fost odată Laminorul...

Sârmă, profile laminate, oțel beton, bare, produceau cei aproape 1500 de salariați în unitatea industrială cu cea mai mare suprafață din orașul Focșani și județul Vrancea, anume Întreprinderea Metalurgică Focșani, mai cunoscută ca "Laminorul" Focșani

În urmă cu 40 ani de ani pe baza Decretului nr. 102/1978 a prins contur Întreprinderea Metalurgică Focșani, după cum urmează:

Art. 1. Pe data de 1 aprilie 1978 se inființează Întreprinderea Metalurgică Focșani, cu sediul în municipiul Focșani, județul Vrancea, în subordinea Centralei industriale de prelucrări metalurgice București, de sub îndrumarea și controlul Ministerului Industriei Metalurgice, avînd ca obiect de activitate producerea, prin laminare, a profilelor mijlocii și sîrmelor.

Art. 3. Retribuția tarifară a muncitorilor din secțiile sau atelierele de producție de bază se stabilește după rețeaua tarifară siderurgie A, pentru activitatea la cald, și siderurgie B, pentru activitatea la rece, iar pentru muncitorii din secțiile sau atelierele cu specific de construcții de mașini, după rețeaua tarifară construcții de mașini A, potrivit prevederilor Legii nr. 57/1974. 

A avut din primii ani de la înființare numai laude în presa vremii, precum următoarea:1982 (...) Am întâlnit la Întreprinderea Metalurgică din Focșani un colectiv de tineri care se formează aici și acum, ca oameni, conștiințe, caractere. Mulți vrânceni au plecat în căutarea oțelului în alte părți ale țării și acum, la vestea că în Vrancea, o zonă în care n-a existat tradiție în metalurgie, se naște un laminor au luat drumurile întoarcerii acasă. Biografiile acestor oameni prind contur și forță. (...) Primul eveniment deosebit înregistrat de cei de la laminorul de profile mijlocii a fost laminarea țaglei de 80 mm, eveniment înregistrat pe 11 martie, ora 18.30. Este primul produs siderurgic realizat în județul Vrancea și există posibilitati să fie obținută toată gama... („Scanteia tineretului”, 12 mai) 

Dar la testul tranziției de după 1990 colectivul acesta cu conducere cu tot nu a mai rezistat, în ciuda faptului că produsele din acest loc nu erau căutate, ci foarte căutate pe toate piețele interne și externe. Așa că, în 1997 a avut loc prima lichidare. Ziarul de Iași poveste așa despre acel moment "Principalii acționari care au cumpărat Laminorul sînt firme din Cipru, Irlanda și Austria, precum și directorul Metanef București. Capitalul social al noului Laminor era de 135 milioane lei"

"Laminorul Focșani a fost prima societate cu profil metalurgic care a fost trecută, în aprilie 1997, pe lista neagră a cabinetului Ciorbea în vederea lichidării. Nenumăratele proteste ale salariaților societății nu au putut stopa hotârirea luată de executivul Ciorbea, fapt pentru care, în mai 1997, Laminorul SĂ Focșani își închidea porțile, trimițînd peste 1.000 de oameni în șomaj"

Noua conjunctură nu a fost și cea mai fericită, societatea pufăind din greu pe o piață din ce în ce mai competitivă, an după an, până de curând - când s- a tras iar linie și Lichidatorul judiciar al firmei italiene STG STEEL SRL, societate care a preluat fostul Laminorul Focșani în urmă cu cinci ani și care se află în faliment, a pus în vânzare fabrica de la Focșani. Cum și ce se va întâmpla cu terenurile -261.539 mp, construcțiile- 58.354 mp, instalațiile tehnice, mașinile, stocurile, mărfurile, materialele și obiectele de inventar. poate fi sau nu interesant. Dar pentru cei 1000-1500 de foști angajați care au beneficiat de grupa a  II-a de muncă și numeroase sporuri, vânzarea fostei lor întreprinderi nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Mai important ar fi ca ei să și procure toate acele adeverințe care să le ateste drepturile de muncă, grupa și sporurile. Aceste hârtii i-ar putea ajuta să mai câștige nițel la punctul de pensie și implicit să obțină mai mulți bani în contul venitului lunar și așa destul de mic . Pentru ei, o informație utilă ar fi să se adreseze în acest sens către deținătorul actual al statelor de plată întocmite de către Contabilitatea Laminorului adică S C Archivum SRL Mihailesti str Avicola nr 28 județ Giurgiu telefon 0246 278268. (Marian Florin Dîrdală, cercetător Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Statului) 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.