Evenimente speciale

VIDEO + Galerie foto | A fost consacrat noul episcop romano-catolic de Iaşi, PS Iosif Păuleţ

Ziarul de Vrancea
7 aug 2019 2194 vizualizări

În sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, marţi, 6 august 2019, Mons. Iosif Păuleţ a fost consacrat episcop şi a luat în posesie canonică Dieceza Romano-Catolică de Iaşi, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, la ora 10.30. ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, a fost co-consacrator, alături de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi.

La celebrare au participat şi ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, alţi 15 episcopi din ţară şi din străinătate, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, ing. Abraham Ghiltman, preşedintele Comunităţii Evreilor din Iaşi, aproximativ 400 de preoţi, oficialităţi, persoane consacrate şi peste 3.000 de credincioşi laici.

Cântarea a fost susţinută de un cor reunit format din corul mare al catedralei din Iaşi, corul seminariştilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iaşi, corul din Parohia Tămăşeni, satul natal al PS Iosif Păuleţ, şi corurile din parohiile Oneşti şi Suceava, comunităţi ale căror paroh a fost noul episcop. De altfel, PS Iosif, prin toate comunităţile în care a slujit, a avut o grijă deosebită faţă de muzica sacră. Corul a fost dirijat de pr. Ciprian Antălucă şi susţinut la orgă de Octavian Bişoc.

La celebrarea sfintei Liturghii în cadrul căreia a primit consacrarea episcopală şi a luat în posesie Dieceza de Iaşi, PS Iosif a fost însoţit de rude, de credincioşi veniţi din comunităţile pe care el le-a păstorit ca vicar sau paroh, de pr. Petru Păuleţ, fratele noului episcop, care slujeşte în Arhidieceza de Bucureşti. Doi nepoţi au citit lecturile, iar o strănepoată a intonat psalmul. Alături de aceştia au sosit şi credincioşi din toate colţurile Diecezei de Iaşi pentru a fi alături de noul lor păstor, cel care este al şaptelea episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, înfiinţată canonic în anul 1884.

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost pregătită de sărbătoare prin bogate ornamente florale, înfrumuseţată în mod special de portul popular pe care credincioşii l-au purtat la această sărbătoare. Într-o parte a altarului a fost aşezat un mozaic care reproducea stema pe care şi-a ales-o PS Iosif, cu motoul "Tu solus Dominus" (Tu singur Domn).

Catedrala a fost neîncăpătoare cu mulţimea credincioşilor care au dorit să ia parte la celebrare, majoritatea rămânând în curte, de unde au putut să urmărească la un megaecran toată celebrarea. Şi cei de acasă au avut posibilitatea să urmărească desfăşurarea acestui eveniment istoric pe canalele TVR, la Radio Iaşi, la Radio Maria şi pe pagina de Youtube a Episcopiei de Iaşi.

La începutul celebrării, PS Petru Gherghel, episcopul care a condus Dieceza de Iaşi timp de 41 de ani şi care din această zi de 6 august a devenit episcop emerit de Iaşi, i-a întâmpinat pe toţi cei prezenţi şi într-un chip special pe Mons. Iosif Păuleţ, prin cuvintele: "Îi spunem Bun venit! noului ales, Mons. Iosif Păuleţ, ce astăzi răspunde alegerii din partea lui Dumnezeu şi a Sfântului Părinte şi va spune: Da! chemării Domnului de a fi şi el un adevărat fiu iubit al Bisericii noastre locale".

La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, vorbind despre slujirea episcopală ca fiind "o alegere sacră" pe care o face Dumnezeu prin intermediul Bisericii. În continuare, episcopul Petru a făcut o paralelă între Fiul predilect al Tatălui ceresc şi un alt fiu care a fost ales, în persoana episcopului Iosif. După ce a prezentat care este rolul episcopului într-o dieceză, PS Petru a oferit câteva îndemnuri noului episcop, încheind prin cuvintele: "Să nu uiţi, dragă frate Iosif, că şi tu eşti şi trebuie să rămâi mereu fiul său în care vrea să-şi găsească toată plăcerea şi să-i faci şi pe ceilalţi fraţi ai tăi să fie la fel!"

Celebrarea sfintei Liturghii a avut un caracter solemn prin profunzimea riturilor pe care le-a cuprins, prin care a avut loc hirotonirea episcopală şi "înscăunarea" care episcop al Diecezei de Iaşi. Emoţionat a fost gestul prosternării la pământ de după promisiunile episcopului ales, gest prin care a manifestat faptul că pentru a împlini aceste promisiuni are nevoie de harul lui Dumnezeu, dar şi de ajutorul sfinţilor care a fost invocat prin Litania tuturor sfinţilor.

Centrul celebrării a fost impunerea mâinilor, din partea celor trei episcopi consacratori şi apoi a tuturor celorlalţi episcopi, şi rugăciunea de hirotonire. Rugăciunea de hirotonire a fost rostită în limba latină pentru a arăta comuniunea cu întreaga Biserică Universală.

Alte rituri care a îmbogăţit celebrarea au fost: ungerea cu sfânta crismă, încredinţarea Evangheliarului, încredinţarea inelului, încredinţarea mitrei, încredinţarea cârjei pastorale, dar şi "înscăunarea" sa pe catedră, adică pe scaunul de la care îşi ia şi numele biserica în care are loc hirotonirea (catedrală). Din acel moment noul episcop şi-a început în mod oficial slujirea de păstor al Diecezei de Iaşi, după care el a fost cel care a prezidat liturgia euharistică, prima sa sfântă Liturghie ca episcop.

Spre sfârşitul Liturghiei, episcopul Iosif Păuleţ a mers prin mijlocul credincioşilor care se aflau în catedrală şi în curtea catedralei pentru a-şi saluta poporul şi pentru a-l binecuvânta. Atunci toţi cei prezenţi l-au lăudat pe Dumnezeu pentru harul primit prin imnul de preamărire Dumnezeule Preasfânt.

Înainte de binecuvântarea finală, au luat cuvântul mai multe persoane pentru a-l întâmpina şi felicita pe noul episcop al Diecezei de Iaşi, mulţumind şi pentru misiunea de 41 de ani pe care a împlinit-o PS Petru Gherghel: ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, al cărei preşedinte este, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, care a transmis un mesaj din partea Guvernului României, pr. Gheorghe Popa, care a transmis un mesaj din partea ÎPS Teofan, arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi Cristina Mare, preşedinta Acţiunii Catolice din Dieceza de Iaşi, cu un mesaj din partea credincioşilor Diecezei de Iaşi.

În cele din urmă a luat cuvântul noul episcop, PS Iosif Păuleţ, care a sintetizat tot discursul său în două cuvinte: "mulţumesc şi slujire". În cuvântul de mulţumire s-a îndreptat într-un mod special şi spre PS Petru Gherghel: "Un gând aparte de mulţumire şi de preţuire PS Petru Gherghel, care a slujit cu râvnă şi cu rezultate excelente dieceza noastră timp de 41 de ani, cât a fost la cârma ei, ajutat fiind de PS Aurel şi de ceilalţi colaboratori. Vă rog acum să-l preamăriţi pe Dumnezeu împreună cu mine, aplaudându-i cu bucurie". Vorbind despre cuvântul "slujire" PS Iosif a subliniat: "Vreau ca slujirea să fie esenţialul misiunii mele. ... Eu sunt convins că dacă toţi cei care deţinem putere, în Biserică sau în societatea civilă, am sluji cu adevărat, Biserica şi statul ar cunoaşte o înflorire uimitoare, poporul s-ar bucura nespus şi am trăi cu toţii fericiţi; altfel, decadenţa va fi evidentă. Istoria o dovedeşte din plin". În final, noul episcop i-a rugat pe toţi să se roage pentru el, pentru ca să poată să-şi împlinească cât mai bine misiunea de slujire ca episcop al Diecezei de Iaşi.

După terminarea sfintei Liturghii, episcopul Iosif a fost aşteptat de multe persoane, pentru a-l felicita şi pentru a face o fotografie personală sau de grup, care să rămână ca un martor al unui eveniment istoric pe care l-au trăit la Iaşi, când Dumnezeu a oferit Diecezei un nou păstor.

Pr. Adrian Blăjuţă

Text informații + foto + VIDEO:ercis.ro

VIDEO:Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei de consacrare episcopală (prin sistemul video din catedrală):

VIDEO-TVR Iaşi, "Jurnalul regional", 6 august 2019

VIDEO-Iaşi TV Life: "Nou episcop", 6 august 2019

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.