Evenimente speciale

VIDEO + FOTO | Profesori activi și senori pensionari din Vrancea au sărbătorit „Ziua matematicii” la Focșani

Vasile Tarciniu
18 ian 2023 7655 vizualizări

Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii a fost onorată printr-un eveniment organizat la Focșani de către Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Cu acest prilej profesori activi și profesori senori pensionari din Vrancea au sărbătorit cu bucurie și emoție la Focșani „Ziua matematicii”

Pe 10 ianuarie este Ziua Matematicii în România. Este ziua în care matematica este la putere. România a dat naștere unor adevărate genii în acest domeniu, unul dintre ei este academicianul Grigore Moisil, care a fost cel mai cunoscut matematician român din toate timpurile şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume. Ziua lui de naștere,10 ianuarie 1906, a fost onorată și a dus la această sărbătoare: Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii în România. 

În data de 10 ianuarie 2023, începând cu ora 12:00, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, a organizat la  Restaurantul „Oscar” din Focșani, Ziua Matematicii. Sărbătorita zilei, poate nu este materia preferată a elevilor, dar cu toate astea ea a contribuit extrem de mult la evoluția speciei noastre și întreaga noastră viață este legată de numere. Oriunde ne îndreptăm privirea, vedem numere, dar cel mai agil și harnic este renumitul număr pi: este conținut în cea mai simplă roată și în cea mai complexă mașină automată. Iată și cea mai importantă axiomă a cunoașterii, exprimată de matematicianul Grigore Moisil, „ Învăţând matematică, înveţi să gândeşti

Coordonarea evenimentului a fost realizată de inspectorul şcolar general al IȘJ Vrancea, prof. Gabriela Daniela Marchitan, iar conceptul acestuia i-a aparținut inspectorului școlar pentru matematică, prof. Gabriela Gherman. La iniţiativa IȘJ Vrancea, într-un cadru festiv şi extrem de emoţionant alături de profesorii activi, au fost invitați toți profesorii pensionari din județ, la o întâlnire de suflet, un lanţ al generaţiilor, legat prin respect şi consideraţie.

VIDEO:atlas tv vrancea

Programul a cuprins:

-Deschiderea oficială;

-Program artistic; 

-Discurs invitați

-Gala profesorilor de matematică seniori;

-Momentul înmânării plachetelor, diplomelor și florilor profesorilor pensionari participanți la sărbătoare;

-Gânduri lăsate în Cartea de Onoare;

-Momentul special-Întâlnirea cu decanii de vârstă ai profesorilor de matematică din județ;                                                                                                        

-Surpriză muzicală;

-Masă festivă, dansuri şi discuţii variate

Deschiderea oficială 

În deschidere, inspectorul şcolar general al IȘJ Vrancea, prof. Gabriela Daniela Marchitan, a declarat că este o mare plăcere că sunt așa mulți profesori de matematică, care au răspuns invitaţiei de a participala acest eveniment special. A vorbit despre academicianul Grigore Moisil și despre Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii. A arătat că Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea împreună ce cele 441 de școli din județ au propus diverse activități cu elevii, concursuri, referate, pentru a sărbători această zi a matematicii. La nivelul fiecărei unități de învățământ s-au desfășurat activități care să motiveze elevii și să le dezvolte intuiţia şi gîndirea logică. S-a promovat în rândul elevilor importanța și frumusețea matematicii, dar și aplicabilitatea ei în viața de zi cu zi.

Programul artistic

Inspectorul şcolar general al IȘJ Vrancea, prof. Gabriela Daniela Marchitan a lasat apoi invitația celor prezenți la sărbătoare de a asculta și un „cuvânt pe note muzicale”, din partea elevilor de la Liceului de Artă „Gh. Tăttărescu”, din Focșani, dirijor prof. Simona Safta.

A urmat cuvântul pe note muzicale anunțat în ordine ascendentă și descendentă, pentru a pătrunde într-o lume magică, de poveste cu note muzicale. Invitații au luat parte la un moment artistic deosebit. Cântecele au răsunat între zidurile localului inundând inimile tuturor de iubire și liniște. Au fost momente emoționante pentru orice suflet. Inspectorul şcolar general al IȘJ Vrancea le-a mulțumit elevilor de la Liceului de Artă „Gh. Tăttărescu” din Focșani pentru programul prezentat dar și pentru faptul că în această zi au fost alături de profesorii prezenți, cu o altfel de matematică, pe note muzicale!

Discursul invitaților

A fost invitat să ia cuvântul profesorul Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea prezent și el la eveniment.

În discursul rostit acesta a apreciat iniţiativa Inspectoratului Şcolar Județean(IȘJ) Vrancea de a organiza acest eveniment, a adresat felicitări inspector școlar general și echipei pe care a coordonat organizarea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii la Focșani.

A menționat de asemenea că în sală sunt oameni cu multă experiență și că este puțin emoționat deoarece și-a văzut dirigintele, pe prof. Vasile Tarciniu. Cătălin Toma a continuat precizând că și prof.Vochița Tarciniu i-a fost dirigintă și că apreciază în mod desoebit familia de foști diriginți buni. Mai ales că a aflat de la ei că a fost și el un exemplu de elev bun.

L-a salutat apoi pe primarul Ion Văsuianu al comunei Negrilești. Acesta, înainte de a fi primar a fost profesor de matematică. Cătălin Toma a mai menționat că este deschis la propuneri, la tot ce înseamnă parteneriat, pe linie educativă. A profitat de ocazia întâlnirii la care era prezent făcând apel la toți directorii de școli din Vrancea, invitându-i să facă demersurile necesare pentru a beneficia de fondurile europene, pentru dotarea și modernizarea unităților de învățământ pe care le conduc. Totodată Cătălin Toma a adresat invitația celor care doresc, să vină la Consiliul Județean Vrancea, pentru a discuta probleme ale învățământului. A urat în final tuturor celor prezenți la sărbătoarea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii de la Focșani,un an 2023 cu reușite. Şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a fost prezent în sală.

Gala profesorilor de matematică seniori

Pe 10 ianuarie 2023, la sărbătoarea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii organizată de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea la  Restaurantul „Oscar”, din Focșani s-a adunat lumea bună a matematicii din județ. Am fost alături de toate inimile iubitoare de frumos, de mișcare, de dans, de matematică. A fost o întâlnire memorabilă, una dintre cele mai emoţionante întâlniri, ale mai multor generaţii de profesori de matematică din Vrancea, ce ne-a fost dat să vedem. Cine nu a participat, ne referim atât la invitaţii care n-au ajuns, dar şi la colegi din presă, a avut ce pierde. În sensul că mai rar ai ocazia să vezi laolaltă atâţia oameni care au făcut istorie în învățământul vrâncean, iar pensionarii ar mai putea avea un cuvânt de spus dacă cineva le-ar mai cere şi lor părerea. Sau să poată da câteva sfaturi de luat în calcul. Dacă vreţi, un fel de „sfat al bătrânilor”. Aceștia  au acumulat suficientă experiență în domeniu, pentru a o putea împărtăși cu ceilalți colegi și deși nu mai au activitate, cunoștiințele nu ies la pensie și rămân în continuare în cap. Regretabil a fost faptul că o parte dintre foștii colegi nu mai sunt printre noi! S-a ținut un moment de reculegere în memoria dascălilor care au trecut la cele veșnice!

A urmat momentul înmânării plachetelor, diplomelor și florilor profesorilor pensionari participanți la sărbătoare

După ani de muncă, greutăți și satisfacții, profesorii seniori au fost răsplătiți cu plachete, diplome și flori. Aceștia au fost invitați pe rând la momentul înmânării plachetelor, diplomelor și florilor și li s-a oferit și cuvântul. Fiecare a încercat cu acest prilej în cuvinte puține să-și prezinte în fața auditoriului realizările profesionale și personale. În același timp, au avut ocazia de a împărtăși profesorilor debutanți din bogata lor experiență didactică. O echipă de profesori tineri le-a înmânat câte o diplomă de excelență, din partea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, în semn de recunoștință pentru activitatea didactică, pentru dăruirea, profesionalismul și contribuția la dezvoltarea învățământului matematic vrâncean.

Încă o diplomă de onoare, din partea Societății de Științe Matematice din România, Filiala Vrancea, pentru promovarea cu devotament și profesionalism a educației matematice în școlile vrâncene, pentru dezvoltarea competențelor matematice în rândul elevilor, pe parcursul întregii cariere didactice. S-a mai oferit profesorilor de matematică pensionari din județul Vrancea câte o plachetă „Premiul de Excelență”, din partea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. În final dascălii vrânceni menționați au primit și câte un buchet de flori în semn de omagiu. Fiecare profesor a avut și un cuvânt de mulțumire.

Gânduri lăsate în Cartea de Onoare 

Mulți invitați au lăsat gânduri frumoase despre cum cum au perceput această întâlnire, așternute în paginile „Cărții de Onoare ”.

Momentul special-Întâlnirea cu decanii de vârstă ai profesorilor de matematică din județ

Ca un corolar al întregii manifestări se cuvine să evidențiem prezența în cadrul acestui eveniment, a decanilor de vârstă. Seniorii decani de vârstă, a profesorilor de matematică, prezenți la acest eveniment, au fost domnul profesor Cristea Vasile Constantin Dumitriu, 85 de ani și doamna profesoară Aurora Costeschi, 80 de ani. Fiecare dintre ei și-a povestit experiența și felul în care a perceput această întâlnire.

Întâlnirea a fost marcată de prezenţa decanului de vârstă, profesorul de matematică și fost inspector școlar Cristea Vasile Constantin Dumitriu. Acesta a lucrat ca profesor și la Liceul din Odobești, trei ani de zile, în perioada 1960-1963. Domnul profesor pe data de 2 februarie 2023 ajunge la frumoasa vârstă de 85 de ani. La mulţi ani, stimate profesor Constantin Dumitriu, sănătate multă, împliniri în continuare şi toate cele bune!

Doamna profesoară Aurora Costeschi, originară din Vetrișoaia, județul Vaslui, după terminarea facultății în 1965, a fost repartizată la Vidra, județulVrancea. Aici și-a început activitatea, fiind dirgintă la trei generații de elevi, apoi 25 de ani la Colegiul National „Alexandru Ioan Cuza" Focsani. A fost director aici în perioada 1982-1987, apoi inspector școlar în perioada 1987-1989. A fost profesoara de matematică a doamnei inspector actual de matematică al IȘJ Vrancea, Gabriela Gherman, unul dintre organizatorii evenimentului din 10 ianaurie 2023 de la restaurantul ”Oscar” din Focșani. Peste puțin timp, pe data de 25 ianuarie 2023, doamna profesoară Aurora Costeschi ajunge la frumoasa vârstă de 80 de ani. La mulţi ani, stimată doamnă a matematicii vrâncene, sănătate multă, împliniri în continuare şi toate cele bune!

Surpriza muzicală

Surpriza muzicală,a fost spectacolul de petrecere, susținut de membrii Ansamblului Folcloric "Țara Vrancei" din Focșani condus de Maria Murgoci. „Matematica este muzica rațiunii”, spunea James Joseph Sylvester, un matematician englez. Membrii FRUMOȘI, ai ansamblului dăruiți cu HARUL de a încânta SUFLETELE, cu muzica şi voia bună i-a reunit pe toţi cei prezenţi la întâlnire. Atmosfera de sărbătoare creată aici de artiştii vrânceni prin varietatea si frumusețea nestematelor folclorice a contribuit la buna dispoziție a profesorilor de matematică vrânceni prezenți la sărbătoarea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii organizată de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea la  Restaurantul ”Oscar”, din Focșani.

Masă festivă, dansuri şi discuţii variate

Evenimentul a fost marcat de o masă festivă, tip „ca la carte” și a inclus: aperitive, fel principal, desert, băuturi (vin, sucuri,apă plată,cafea). Pe lângă masă organizatorii au asigurat toate condițiile necesare distracției și dansului. Membrii ansamblului ne-au adresat celor prezenți invitatla de a intra la joc și de a ne prinde într-o horă strămoșească.

Muzica populară și de petrecere i-a încântat pe cei prezenți, puțini fiind cei care nu au bătut ritmul pe muzica atât de dragă generațiilor trecute. În pași de dans s-a încheiat activitatea plăcută tuturor celor prezenți. A fost o zi a matematicii minunată! Depănarea amintirilor profesorilor pensionari prezenți la sărbătoare s-a transformat într-o extraordinară ocazie de a vorbi direct, stând față în față. Au fost emoții, fericire, urme de lacrimi și îmbrățișări. N-o să uităm această zi minunată petrecută alături de iubitorii cifrelor. Ne-am simţit bine împreună, ca o adevărată familie.

La final, se poate spune că de la această întâlnire profesorii tineri au plecat mai „bogați” sufletește pentru că au cunoscut profesori seniori, valoroși care au făcut istorie în școlile lor din județul Vrancea. Felicitări tuturor celor prezenți și mulțumiri din suflet celor care au făcut posibil acest eveniment atât de important pentru noi, cadrele didactice pensionare. Echipa organizatoare a evenimentului transmite mulțumiri administratorului restaurantului „Oscar ”, atât pentru locație cât și pentru servirea ireproșabilă. Felicitări conducerii IȘJ Vrancea pentru organizarea acestui eveniment.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Video: Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și postarea activată pe contul de facebook Inspectoratul Școlar Județean Vrancea pe subiectul sărbătoririi Zilei Matematicii, Informaticii şi Științelor naturii

10 Ianuarie - Ziua Matematicii, Informaticii şi Științelor naturii

Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a marcat Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii prin derularea unor proiecte educaționale la disciplinele Matematică, Informatică şi Științe.

În cadrul Proiectului educațional Ziua matematicii în România, s-au desfășurat activități cu elevii din 40 de unități școlare, cu scopul evidențierii rolului acestei discipline.

Gala profesorilor de matematică seniori a reprezentat o întâlnire de suflet a profesorilor de matematică din județul Vrancea, prilej cu care profesorii seniori au primit diplome de excelență, distincții și flori. Cu acest prilej a fost realizată o carte de onoare a ISJ Vrancea, pentru disciplina matematică, în care profesorii seniori au lăsat un gând pentru colegii mai tineri, precum și impresii de la această emoționantă întâlnire de suflet. Redăm doar câteva dintre acestea: <<Adunare de excelență în bucuria întâlnirii cu oameni care gândesc și simt intens pentru școală. Remarcăm multă bucurie a întâlnirilor în care se fac proiecte pentru o perioadă, pe care o dorim liniștită, ordonată pentru formarea frumoasă a generațiilor ce vin. „Felicitări Inspectoratului Școlar Județean Vrancea pentru evenimentul creat special, cu ocazia acestei sărbători!>>

Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului președinte al Consiliului Județean Vrancea, profesor Cătălin Toma, care a adus mulțumiri cadrelor didactice prezente pentru activitatea didactică desfășurată de-a lungul carierei precum și pentru prestigiul disciplinei matematică.

Mulțumim Ansamblului Folcloric Țara Vrancei, doamnei Maria Murgoci și Corului Jeunesses al Liceului de Artă “Gh. Tattarescu”, coordonat de prof. Simona Safta, pentru momentele oferite!

Profesori de informatică/TIC, informaticieni și elevi pasionați de IT au participat, în sala mare de ședințe a ISJ Vrancea, la prima ediție a Simpozionului <<INFORMAT în Vrancea>>.

În cadrul Simpozionului au fost abordate teme de interes pentru domeniul informatic. Prezentarea materialului <<O istorie ce trebuie cunoscută - informatica Vrânceană, peste 30 de ani de experiență>>, a surprins principalele momente in evoluția acestei discipline in județul nostru.

Profesorii de informatică din județ au prezentat cele mai importante proiecte pe care le-au inițiat si derulat, multe fiind premiate atât la nivel național, cât si internațional.

La finalul activității, au fost desemnați câștigătorii concursului de afișe cu tema Ziua Matematicii, Informaticii şi Științelor naturii și au fost prezentate filme realizate de elevi cu tema <<Ce reprezintă informatica pentru mine?>>.

Activitățile s-au derulat sub coordonarea și cu implicarea doamnei Inspector Școlar General, prof. Gabriela-Daniela Marchitan, domnului Inspector Școlar General Adjunct, prof. Daniel Gherasim, și doamnelor inspector pentru disciplinele matematică și informatică, prof. Gabriela Gherman și prof. Cența Răvaș.”-Inspectoratul Școlar Județean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.