Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Eveniment cultural prilejuit de Ziua Culturii Naționale -organizat la sediul din Focșani al Unversității

Ziarul de Vrancea
18 ian 2023 1166 vizualizări

Ziua Culturii Naționale a fost omagiată la Focșani și prin evenimentul Temei și Dăinuire în cultura română organizat de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură, în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Centru de Excelență în Cultură și Civilizație Românească București, Consiliul Județean Vrancea, Asociația Elevilor din Vrancea și Societatea de Geografie din România - Filiala Vrancea.

VIDEO:Highland Valley - The beauty of Romanian People

Invitații evenimentului care a avut loc în incinta sediului din Focșani a celei mai vechi Universități din țară, Universitatea din Iași, au fost: antropologul Gheorghiță Geană - doctor în Filosofie, geograful Ionel Boamfă - lector universitar al Facultății de Geografie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, eseistul Christian Crăciun, filosoful Vianu Mureșan, antropologul Sebastian Ștefănucă și editorul Valentin Ajder, coordonatorul editurii Eikon.

Lectorul univ. dr. Ionel Boamfă a deschis seria comunicărilor printr-o demonstrație a  legăturii dintre creștinism și temeiul culturii române, fiecare dintre ceilalți invitați făcând referiri ample la aspectele care au conferit dăinuire culturii române astfel întemeiate și care a culminat prin geniul ei eminescian. Antropologul Sebastian Ștefănucă a remarcat -față de prezența invitaților și a aspectelor conferențiate - că, ,,dacă astăzi, de Ziua Culturii Naționale, este o capitală, atunci ea este la Focșani", parafrazând vorba vechilor domnitori ,,să vedem ce zice Vrancea".

Profesorul și cercetătorul științific Gheorghiță Geană a fost omagiat prin prezentarea celor două volume de studii și comunicări editate în onoarea domniei sale de cătreInstitutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române precum și de către Societatea Prahoveană de Antropologie Generală.

Copiii și tinerii din cadrul atelierelor organizate în Vrancea de Asociația Tineri pentru Educație și Cultură au susținut câteva momente literar-artistice, iar solistele eleve ale Liceului de Artă Gheorghe Tattarescu, Cătălina Dragomir și Andreea Racovițeanu au interpretat lucrări vocal-instrumentale pe versuri de Mihai Eminescu.

Fragmentele literare și artistice interpretate de copii și tineri au fost susținute de aceștia și pe 14 Ianuarie 2023, la București, în cadrul proiectului ,,Cultura română pentru copii" derulat de Centrul de Excelență în Cultură și Civilizație Românească București.,,Ne-am adunat astăzi aicipentru a-i sărbători pe toți aceia care, în ciuda unei istorii greu încercate, au reușit să clădească poporului nostru o cultură națională, o cultură pe care avem datoria să o cunoaștem, să o prețuim și să o ducem mai departe în frumusețea ei! Prin ceea ce vom face azi, aici,  noi, cu mic , cu mare,  încercăm să împlinim această datorie, invitându-vă să urmăriți fragmente din operele lui Mihai Eminescu, Simion Mehedinti,  Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Petre Țuțea, Vasile Băncilă, Nicolae Iorga."a fost mesajul transmis de copii în deschiderea evenimentului.

Evenimentul Temei și Dăinuire în cultura română a ajuns anul acesta la a șaptea ediție, fiind încheiat în nota de generozitate culturală a invitaților care au apreciat șansa de dăinuire a unei culturi autentice românești atât timp cât tânăra generație are acces la o educație temeinică în spiritul valorilor culturale autentice și nu la tipuri conjuncturale de educație.

prof. dr. Răzvan Săcrieru

 

 

 

         

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.