Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Anul școlar a început cu dotări moderne pentru toate școlile și grădinițele din Nereju

Gabriel Sava
15 sep 2024 2691 vizualizări

Toate cele 15 unități de învățământ din Nereju, școli și grădinițe au sălile echipate cu table interactive, calculatoare all in one(n.r.„All-in-One PC” sau „all-in-one desktop” este un calculator ce are toate componentele hardware și monitorul incorporate într-o carcasă comună, astfel încât întregul PC este conținut într-o singură unitate. Designul "all-in-one" a debutat cu Apple iMac în 1998), imprimante, sisteme audio și camere video pentru conferințe. La Școala Gimnazială de la Nereju Mic a fost înființat un laborator de informatică cu 20 de calculatoare noi, iar preșcolarii de la Sahastru au parte de o grădiniță modernă realizată din fonduri cu finanțare PNDL și de la bugetul local care a fost inaugurată ieri( n.r. luni 09 septembrie 2024). 

 

610 elevi de ciclu primar și gimnazial dar și preșcolari au început luni, 09 septembrie 2024, un nou an școlar la Nereju, una dintre cele mai îndepărtate localități din zona de munte a județului Vrancea, unde numărul de elevi se menține constant, așa că aici funcționează, după cum a explicat Simona Păucă, directorul Școlii Gimnaziale „Dimitrie Gusti”, 15 unități de învățământ.

La nivelul comunei noastre sunt două școli gimnaziale, patru pentru învățământ primar și zece grădinițe, ultima dintre ele, cea de la Sahastru, fiind inaugurată azi în prima zi de școală”, spune directorul școlii de la Nereju. Toți copii care au venit luni 09 septembrie 2024 la școală au avut parte de o surpriză atunci când au intrat în școală sau în grădiniță pentru că toate cele 33 de săli de clasă și sălile din grădinițe au fost dotate cu echipamente electronice moderne, în cadrul proiectului ,,Dotarea  unităților de învățământ preuniversitar din UAT Nereju”, pe Componenta Cl 5 - Educație, apelul de proiecte ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățămînt preuniversitar și a unităților conexe" finanțat prin PNRR și cofinanțat de la bugetul local.

Toate sălile de clasă din cadrul școlilor și grădinițelor de la Nereju au fost echipate și dotate în perioada vacanței de vară, când aceste echipamente au fost aduse și instalate, fiecare având acum tablă interactivă, <<calculator all in one>>, imprimantă, cameră de videoconferință și sistem audio integrat. La Școala de la Nereju Mic am reușit, prin același proiect, să facem un laborator de informatică modern, care este dotat cu 20 de calculatoare și, bineînțeles și cu celelalte echipamente pe care le-am amintit mai devreme, tablă interactivă, imprimantă, cameră de videoconferință și sistem audio. Valoarea totală a proiectului a fost de peste un milion de lei, din care circa 10% a fost parte de cofinațare de la bugetul local. Noi am făcut eforturi, tot pentru acest început de an școlar, să deschidem și grădinița de la Sahastru, care a fost realizată cu fonduri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) la care s-au adăugat aproape 400.000 lei de la bugetul local. Am solicitat constructorului și am găsit înțelegere să termine lucrările pentru grădiniță înainte de ziua de 9 septembrie. Așa că azi am inaugurat și această grădiniță și suntem mândri că este una dintre cele mai moderne unități, având condiții care se compară cu cele din grădinițe de la oraș, săli încăpătoare, echipamente electronice digitale, centrală proprie, grupuri sanitare moderne și oferă, în acest fel, condițiile pentru un act educațional adecvat”, a spus Toader Gemănaș, primarul comunei Nereju. La Sahastru, acolo unde, alături de grădinița nouă funcționează și o școală primară, lucrările la exterior nu s-au finalizat și pentru că aceeași firmă va realiza și o reabilitare termică a sălilor de clasă din cadrul școlii, urmând ca acestea să fie finalizate în perioada următoare. 

17 copii nu vor mai face naveta la alte grădinițe din Nereju

Deschiderea grădiniței de la Sahastru a fost întâmpinată cu bucurie de părinți, nu doar pentru că cei mici nu vor mai fi duși la alte grădinițe din localitate ci și pentru că aceasta oferă condiții deosebite.

Este foarte frumoasă noua grădiniță, ne bucurăm pentru copii”, a spus Niculina, bunica a doi preșcolari pe care i-a însoțit în prima zi de școală la noua unitate de învățământ de la Sahastru.

Sunt educatoarea acestei grădinițe cu program normal de la Sahastru și azi, la început de an școlar, ne bucurăm de inaugurarea acesteia. Aici avem o grupă mixtă formată din 17 preșcolari, toți sunt copii de aici din Sahastru și este singura grădiniță din acest sat”, a spus Margareta Popa- profesor învățământ preșcolar de la Grădinița din Sahastru. Pe lângă sala de grupă dotată și cu noile echipamente digitale de care au beneficiat toate unitățile de învățământ de la Nereju, aceasta mai este dotată cu sală pentru programul Lapte și Corn, cu centrală termică proprie și cu grupuri sanitare pentru copii care sunt utilate cu toalete și chiuvete adecvate celor mici dar și cu trei cabine de duș. La inaugurarea de la Sahastru au fost prezenți și cei doi preoți parohi din comună Iulian Măciucă și Horațiu Petru Cristiades, care au binecuvântat pe cei prezenți și au sfințit noua grădiniță. Aceștia au fost de altfel prezenți și la deschiderea anului școlar care a avut loc la cele două școli gimnaziale de la Nereju Mic și Nereju, unde au oficiat serviciul religios după datina creștină. La toate cele trei evenimente care au deschis noul an școlar a fost prezent și șeful de post de la Nereju, Sorin Nicolaenco, care i-a  asigurat pe elevi, profesori și părinți de sprijinul permanent al polițiștilor și i-a îndemnat pe copii să aibă o conduită corectă și adecvată atât la școală cât și în restul timpului. 

Căminul Cultural și Biblioteca locală au fost deschise comunității la începutul verii

Printre proiectele destinate învățămentului și educației se numără și inaugurarea, pe 1 iunie, a clădirii care găzduiește noul Cămin Cultural dar și biblioteca din localitate. ”Cu o capacitate de circa 180 de locuri, o extindere de 220mp. cu o scenă generoasă și cu o modernă instalație de sonorizare și de lumini, sala Căminului Cultural va găzdui de azi înainte orice eveniment cultural, proiecții de film, serbări și întâlniri cu caracter educativ. Va fi locul unde valorile noastre locale, precum membrii ansamblului «Chipărușul» vor avea spațiul necesar pentru a repeta și pentru a prezenta frumoasele noastre tradiții de la Nereju. Am inaugurat azi și Biblioteca comunei, de unde cei interesați vor putea împrumuta cărți și se vor putea împărtăși din bucuria lecturii. Să ne fie într-un ceas bun și să vă bucurați de toate aceste investiții realizate la nivelul comunei noastre pentru și în folosul tuturor!”, a transmis la acel moment pe pagina sa de Facebook, edilul Toader Gemănaș


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.