Evenimente speciale

Vernisajul expoziţiei „Vasile Pascu – smerenie şi conştiinţă”  la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene | Joi, 23 ianuarie 2020, ora 10:30

Ziarul de Vrancea
21 ian 2020 1431 vizualizări

Dragi vrânceni, vă invităm, joi, 23 ianuarie 2020, începând cu ora 10.30, la Sediul central al Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, la vernisajul expoziţiei „Vasile Pascu – smerenie şi conştiinţă”, în prezenţa fiicei pictorului Vasile Pascu, doamna profesoară Elena Bârhală, artist plastic. Doamna Elena Bârhală a fost, timp de 39 de ani, profesor de pictură la Liceul de Arte “Gh. Tattarescu” din Focşani.

Cu acest prilej, veţi putea admira două autoportrete ale lui Vasile Pascu, precum şi “Cuza” – tabloul în ulei pe carton, lucrat de către Vasile Pascu în anul 1958.

La acest eveniment vor fi prezenţi, în calitate de invitaţi de onoare, doamna profesor Elena Bârhală şi domnul Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobeşti. Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” va fi reprezentată de către doamnele Oana-Raluca Boian şi Teodora Fîntînaru.

Pictorul Vasile Pascu (1910-1978) s-a născut la 27 ianuarie 1910, în localitatea Corni, județul Bacău. A fost student al celebrilor Corneliu Baba şi Nicolae Tonitza şi un artist desăvârşit în pictura bisericească şi pictura de şevalet.  

Student al Academiei de Belle Arte din Iași, abordează toate genurile picturii (peisaj, portret, natură statică), mărturie stând bursa Schiller pentru merite deosebite, care l-a ajutat să supraviețuiască pe perioada studiilor. În 1932, la 22 de ani, pictează prima biserică, iar la 30 de ani obține autorizația de pictor bisericesc. Pictează 140 de biserici în diferite tehnici: frescă, ulei, tempera în emulsie de ou. În anul 1970, la 60 de ani, este condamnat la 10 ani de închisoare pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste”. Vasile Pascu a abordat și pictura de șevalet în colorit viu: naturi statice, compoziții cu personaje apropiate lui, țărani, flori. 

Stabilit după 1940 la Focşani, Vasile Pascu a predat până în octombrie 1945 ca profesor de desen și caligrafie la liceele „Unirea”, „Cuza Vodă” și la „Şcoala de Arte și Meserii”.

Vă aşteptăm cu drag!

Manager,                                                            Relaţii publice,

Oana-Raluca Boian                                              Adrian Ţiglea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.