Evenimente speciale

Un nume, o zi, o sărbătoare | Gheorghe Andrei Neagu

Mariana Vicky Vârtosu
14 sep 2021 2250 vizualizări

Astăzi 14 septembrie scriitorul Gheorghe Andrei Neagu va fi sărbătorit de prieteni, şi prieteni-cenaclişti, de cititori şi admiratori  în cadru festiv, la Biblioteca Jud. Duiliu Zamfirescu. Biblioteca are calitatea de organizator principal  al  evenimentului, fiind sprijinită  şi  de Liga Scriitorilor din Românoa(LSR)/ filiala Vrancea. Nu-mi însuşesc acest merit decât parţial, şi nu numai îi  calitate de lider al grupării LSR/filiala Vrancea, ci  şi ca prieten şi ca admirator al scrierilor domniei sale.  Iniţiativa aparţine domnişoarei dr.Teodorei Fîntînaru, fost director al insituţiei, om modest decent şi generos,  care s-a ocupat ( şi se mai ocupă) de organizări de acest gen.

Revin la temă, un nume, o zi...

Scriitorul Gheorghe Andrei Neagu  a ,,apostilat,,  multe acte culturale înfăptuite în judeţul de adopţie, Vrancea.

Neamţean de origine, moldoveanul  cu inimă de leu(cât Casa Poporului,mi-aş permite să glumesc)scriitorul Gheorghe Andrei Neagu  a venit la Focşani unde a înfiinţat o Asociaţie Culturală, purtând numele marelui scriitor Duiliu Zamfirescu;  în cadrul asociaţiei a deschis un atelier de lucru, Cenaclul DuiliuZamfirescu şi a ,,născut,, o revistă literară, Oglinda literară, adunând în jurul acestor repere  culturale  pe aproape toţi scriitorii vrânceni, pe toţi scriitorii dornici de promovare.Mai mult, scriitorul Gheorghe Neagu a organizat ani la rând( şapte la număr) un Festival Internaţional de literatură,  înnobilând temporar urbea noastră cu prezenţe culturale ale unor nume de scriitori arhicunoscuţi pe plan european.  Ani întregi, săptămână de săptămână, Cenaclul, atelierul formator de talente, moderat de scriitorul Gheorghe Andrei Neagu a funcţuionat cu un entuziasm molipsitor.  De-aici şi-au luat zborul mulţi tineri, îmbrăţişând cariere influenţate de talentul descoperit ( încurajat şi îndrumat) de scriitorul Gheorghe Andrei Neagu.

Dar...numele despre care vorbesc astăzi este tipărit pe multe volume de proză scurtă, romane, volume de  poezii, nuvele, zeci de volume colective şi antologii.  Mulţi  vrânceni ştiu că, Moartea şobolanului, volum de proză scurtă a fost tradus de prof. Virginia Bogdan şi prezentat la un Târg de carte în Franţa; că, balada modernă Nunta Neagră, a avut un ecou puternic în lumea literară, datorită originalităţii conceptuale; că romanul Arme şi lopeţi este cartea care i-a deschis drumul spre consacrare şi desăvârşire literară.

Nu la  numărul cărţilor tipărite fac referire, ci la conţinutullor, la valoarea lor, valoare  care l-a condus pe scriitor pe  cele mai înalte culmi, scriitorul devenind  membru USR, iar numele fiindu-i cuprins în dicţionarul limbii române, în Istoria limbii române coordonată de Ion Rotaru.

Este o foarte succintă prezentare, iar cine vrea să-l cunoască pe Gheorghe Andrei Neagu, o poate face numai lecturându-i cărţile, chiar dacă: ,,sunt lecturi pentru suflet şi minte, lecturi obligatorii şi lecturi de plăcere, lecturi la modă şi lecturi fundamentale, de suprafaţă şi de adâncime, lecturi comentate şi închise în sine,,.( aşa cum subliniază dr. Teodora Fîntînaru, în lucrarea sa Primăvara lecturii la români,  descriind modurile percepţiei lecturării uni text)...Dar, lecura este  poartă  deschisă spre  inima Măriei  Sale,  Cititorul!

Ar fi  multe de spus!

Numele Gheorghe Andrei Neagu ne onorează pe noi toţi focşănenii, vrâncenii,  iar pe  noi, foştii colegi de cenaclu  ne-a marcat în mod special, de aceea  tot special îi spunem ,, La mulţi ani!,, dragul nostru coleg-mentor-moderator-prieten - în această zi de 14 septembrie, zi memorabilă pentru noi toţi.

,, să ai un ideal, un ideal foarte înalt şi îndepărtat, şi deocamdată inaccesibil, pe care să-l păstrezi ascuns în tainiţele adânci ale fiinţei tale, pe care să nu ţi-l mărturiseşti nici ţie însuţi decât foarte rar, şi de care să te apropii treptat, pas cu pas, încet, mereu,,

... - sunt vorbele marelui Nicolae Steinhardt, dar atât de asemănătoare cu îndemnurile şi încurajările mentorului meu, Gheorghe Andrei Neagu!– cuvinte pe care ni le-a adresat tuturor, sub o formă sau alta, arătându-ne că, drumul ales,  nu este cel mai uşor.

La mulţi ani, Gheorghe Andrei Neagu!

Citiți și:

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” alături de reprezentanți ai Ligii Scriitorilor din România filiala Vrancea și de reprezentanți ai Cenaclului „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, adresează un călduros „La Mulți ani!” domnului Adrian Gheorghe Neagu, cu prilejul celor 72 de ani împliniții astăzi!

Întreaga noastră recunoștință!”-Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.