Evenimente speciale

Focșaniul vechi | Tur ghidat prin „Mahalaua boierească, sâmbătă, 23 noiembrie 2019

Ziarul de Vrancea
22 nov 2019 2587 vizualizări

Reprezentanții Asociației „Eu, tu și ei” invită iubitorii vechiului Focșani, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, la o plimbare prin vechea mahala boierească, din perioada în care orașul era împărțit între Valahia și Moldova. Periplul va începe de al Biserica Stamatinești. 
Participanții vor vizita împrejurimile și vor asculta povestea singurei case din epocă rămasă în picioare, casa boierului Stamatin, Este vorba despre o clădire tipic boierească, ridicată în jurul anului 1812, una dintre cel emai vechi imobile din Focșani. După plimbare, cei care vor da curs invitației sunt chemați să ia parte la o masă rotundă despre situația patrimoniului, organizată chiar în casa Stamatinilor.

Redăm mai jos textul postat de organizatori la promovarea evenimentului pe facebook

 

Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, la biserica Stamatinești, în cadrul proiectului cultural #PovestimFocșaniul, Asociația „Eu, tu și ei” vă dă întâlnire cu istoria locală, la fața locului. De acolo vom porni într-o călătorie în timp, prin istoria secolului XIX, pentru a scoate la iveală poveștile uitate ale vechiului Focșani.

Mahalaua boierească era cartierul high life-ului focșănean în perioada Unirii, pe când orașul era împărțit între Moldova și Valahia iar gârla Milcovului trecea pe unde astăzi este Liceul Unirea.


⚜️ Vă vom înfățișa și o altă perspectivă urbană a împrejurimilor, zonă altădată numită #MahalauaBoierească. Vom vizita împrejurimile și vă vom spune povestea de excepție a singurei case din epocă rămasă în picioare, casa boierului Stamatin, descoperirea echipei noastre de cercetare, a cărei istorie a fost documentantă în cadrul proiectului “Elita Unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.” Este vorba despre o casă tipic boierească din sudul Moldovei, ridicată înainte ca în oraș să fie importate modelele arhitecturale din Vest. Avem motive să credem că este cea mai veche casă din oraș, construită în jurul anului 1812.


Invitații noștri vor putea participa la o masă rotundă despre situația patrimoniului, organizată chiar în casa uitată a Stamatinilor, și vor putea precomanda cartea “Elita Unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.” ce va vedea curând lumina tiparului.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul Programului Acces - Anul Cărții 2019.


Înscrierea se face printr-un mail trimis la adresa eutusieifocsani@gmail.com

Text informații + foto:Vrancea Altfel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.