Trupa de Teatru Protha, din Panciu, foarte aproape de debutul unui nou proiect | Festivalul de Teatru Tânăr „Ora de teatru”
Trupa de Teatru Protha, din Panciu merge mai departe şi pregăteşte un Festival concurs pentru elevii talentaţi, care doresc, sau nu, să facă din teatru o profesiune în viitor...
Aflu cu plăcută surprindere că Trupa de Teatru Protha, trece la următoarea etapă. Sunt impresionată de faptul că au înţeles că a venit momentul să meargă mai departe. Asta nu înseamnă că vor prezenta mai puţine spectacole, că vor avea mai puţine participări la concursuri şi festivaluri... Nici vorbă! Maturizându-se artistic, tinerii actori doresc mai mult pentru ei şi pentru spectatorii lor şi, bineînţeles pentru fani. Urmarea firească a fost apariţia Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de teatru”, a cărei primă ediţie se va desfăşura în perioada 28.11.2019 - 01.12.2019, la noi acasă.
„Ora de Teatru” este un proiect finanţat de către Consiliul Judeţean Vrancea şi organizat de către Asociaţia Protha Panciu în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, Primăria Panciu, Primăria Vidra, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focşani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobeşti, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Naţional „Emil Botta”Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitreşti şi Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărăşeşti. Acest Festival a fost gândit ca un laborator de educaţie non-formală şi are ca ţintă publicul adolescentin. De asemeni are rolul de a educa prin artă, de a stimula interesul pentru cultură şi artă, pentru literatură, de a-i ajuta pe tineri să-şi folosească în mod util şi plăcut timpul liber.
În cadrul Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de teatru”, care se va desfăşura pe parcursul a patru zile, va avea loc în şapte localităţi: Focşani, Adjud, Dumitreşti, Mărăşeşti, Odobeşti, Panciu şi Vidra, unde există instituţii cu învăţământ liceal.
„Vor avea loc ateliere de teatru, care se vor adresa atât participanţilor la festival, cât şi liceenilor din aceste comunităţi, spectacole de teatru, proiecţii film, prezentarea unei cărţi, întâlniri cu personalităţi din domeniul cultural, concerte. Toate aceste activităţi vor oferi liceenilor posibilitatea de a se exprima, de a-şi prezenta punctele de vedere, de a relaţiona cu alţi tineri, cu artişti şi oameni de cultură.
În perioada în care am derulat la Panciu proiectul nostru de educaţie alternativă, am observat necesitatea promovării lui. Eu spun că acolo unde familia şi profesorii nu pot să pună ceva (nu din nepricepere, desigur), vine altcineva, dacă este lăsat, care are cunoştinţe, lucrează în domeniu şi dezvoltă abilităţile persoanei cu care se lucrează. Nu este neapărat ca cei care fac parte dintr-un proiect de educaţie prin teatru să devină actori. Este doar o etapă a dezvoltării personalităţi lor.
Uitându-vă la „Protha” veţi observa că nu este o trupă care să furnizeze neapărat studenţi facultăţilor de teatru pe bandă rulantă. Şi asta în ciuda realizărilor noastre la nivel naţional şi internaţional. Eu personal nu am promovat şi nu am influenţat decizia celor care au lucrat cu mine. Am considerat că decizia trebuie să vină din partea lor şi a familiei, iar teatrul să fie o etapă care să îi formeze, să-i ajute într-o viitoare carieră. În timp, au trecut peste barierele pe care le aveau în comunicare, s-au aplecat şi mai mult către lectură, şi-au dezvoltat capacitatea de analiză. O să vă spun povestea unuia dintre juniorii mei, care era foarte bun atât la informatică, cât şi la teatru, iar acum este informatician. A fost un elev emotiv, abia scria cu creta când era scos la tablă. În timp experienţa căpătată în teatru, talentul, l-au ajutat foarte mult. Era dorit de profesorii de la teatru pentru că era foarte talentat, dar el a ales să facă o carieră în domeniul informaticii. Mulţi dintre actorii noştri s-au îndreptat către medicină, sau se pregătesc să dea admitere la medicină. Actoria este iubirea lor din suflet care nu se uită niciodată. Am ajuns la acel nivel în care putem spune că Protha nu mai este demult doar a oraşului Panciu, este a Vrancei şi a României, fiindcă de ani buni promovăm, acolo unde mergem, în ţară sau străinătate, imaginea judeţului nostru, a României”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă, coordonatorul şi regizorul trupei Protha.
Cu siguranţă au ajuns la nivelul de sus al activităţii lor, moment în care Consiliul Judeţean Vrancea le-a oferit o nouă oportunitate, aceea de a evolua în continuare, de merge mai departe alături de partenerii de proiect mai vechi, aducând alături noi parteneri.
În cadrul Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de teatru”, „Protha” va juca două spectacole, în afara competiţiei: „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” şi „Wanda”. Spectacolele vor fi oferite liceenilor vrânceni la ei acasă, unde actorii pănceni vor face diferite ateliere cu ei, le vor arăta cum lucrează, le vor explica de ce trebuie să vină la teatru în sală, de ce trebuie să citească reducând astfel din timpul petrecut pe reţelele de socializare. pentru trupa „Protha” spectacolul cu piesa „Wanda” este foarte importantă aşa că îi voi lăsa pe câţiva dintre ei să vă spună.
Alexandra Ghimpu a avut rolul principal, Wanda.
„Wanda este o fată puternică, ambiţioasă, care pune nevoile familiei mai presus de ale ei. Povestea Wandei este tristă, dureroasă, dar reuşeşte cumva să ţină piept problemelor de la şcoală şi să meargă mai departe. Am jucat rolul Wandei, de 2 ori şi pot spune că încep să o înţeleg din ce în ce mai bine, încercând să mă pun în pielea ei. Înainte de spectacol puteam simţi emoţiile tuturor. De fiecare dată toţi dăm ce e mai bun în noi pentru a putea exprima fiecare trăire a personajelor. Munca şi tot timpul pe care l-am dedicat punerii în scenă a acestui spectacol au fost apreciate de public. Sperăm ca la premieră să le ajungem la sufletul tuturor”, a spus Alexandra.
Tatăl Wandei a fost George Cristea
„Rolul pe care îl joc în acest spectacol este acela de tată. Un tată care încearcă să-i facă pe copii săi să uite de problemele pe care aceştia le întâmpină şi să-i ajute să treacă peste toate piedicile. Este a doua oară când joc acest spectacol şi consider că îmi este destul de uşor să înţeleg situaţia în care acesta este pus, chiar dacă nu mă confrunt cu aceste lucruri în viaţa de zi cu zi. Aplauzele de la final, pe care le-am primit de la public, m-au cam luat prin surprindere. Era doar avanpremiera, mai avem foarte mult de lucru la acest spectacol. Cu siguranţă vom avea multe de oferit publicului spectator. Mesajul piesei, în viziunea mea, este acela de a nu lua parte la acţiunile de agresiune, de orice tip, asupra unor persoane diferite pe care unii le consideră inferioare şi, mai important, stoparea unui astfel de comportament”, ne-a spus George.
Ştefania Burduşa este Peggy
Peggy este fata care înclină balanţa înspre rău, dat fiind exemplul din familia ei, unde totul era realizat într-o maniera perfectă. Pot spune că rolul acesta a fost rolul sufletului meu, pe care l-am jucat cu cel mai mare drag dintre toate personajele primite de-a lungul anilor de teatru. Am primit mereu laude pentru acest rol, deoarece am ştiut să-mi formez foarte bine personajul. Am avut mari emoţii înainte să intru pe scenă dar, când m-am văzut în reflector, am scos-o la iveală pe Peggy, reuşind să pornesc o întreagă revoltă contra Wandei-inamica mea. Viaţa lui Peggy este criticată, dar nimeni nu ştie cât suferă ea. Nu putea zâmbi acasă, decât dacă merita, doar dacă făcea imposibilul posibil. Nu avea voie să cadă, trebuia să se ridice mereu, iar ce ziceau părinţii ei era sfânt. Şcoala era singurul ei loc unde putea fi stăpână, unde putea sta departe de neliniştea de acasă, unde putea să-i povestească bunei ei prietene, Maddy. Peggy se lua de Wanda pentru că o deranja mirosul ei şi faptul că nu ştia să vorbească corect deşi, vedea în Wanda ceva ce ei îi lipsea, anume bunătatea. Consider că mi se potriveşte rolul căci, pe scenă trăiesc povestea lui Peggy. După spectacol, am simţit victorie în suflet, fiind conştientă de faptul că acest rol m-a motivat să am mai multă încredere în mine”.
Regizorul si coordonatorul Trupei „Protha”, spune că acest festival este, deocamdată, o ediţie pilot care, dacă totul va merge bine, va avea un viitor.
„În acest moment, chiar dacă proiectul a primit finanţarea nu înseamnă că ne-am liniştit, avem de lucru la fel de mult fiindcă trebuie să punem la punct evenimentul, să trecem de la festivalul de pe hârtie la cel real care înseamnă negocieri, căutări, nervi, iar negocieri, iar căutări, iar nervi. Nu avem linişte până când nu va fi totul perfect. Pentru că nu vrem să dezamăgim”.
Festivalul, care se va derula în perioada în 28.11.2019 - 01.12.2019, are următoarea structură.
- Ateliere de teatru în comunitate pentru liceeni din Adjud, Dumitreşti, Focşani, Mărăşeşti, Odobeşti, Panciu şi Vidra.
- Spectacolele de teatru pentru liceeni în comunitate (Focşani, Adjud, Dumitreşti, Mărăşeşti, Odobeşti, Panciu şi Vidra).
- Spectacole de teatru în concurs (Focşani)
- Ateliere de teatru pentru participanţii la festival (Focşani).
- Spectacole de teatru invitat (Focşani).
- Concert (Focşani).
- Masterclass (Focşani).
- Cinematecă (Focşani).
În urma preselecţiei realizate de organizatorii festivalului vor evolua la secţiunea spectacole în concurs 8 trupe de teatru din Iaşi, Rm. Vâlcea, Botoşani, Făgăraş, Câmpina, Focşani şi Republica Moldova.
Premiile vor purta numele unor oameni de teatru, din judeţul Vrancea, Leopoldina Bălănuţă, Emanoil Petruţ, Cornel Coman, Petre Liciu, Paul Sava, Alecu G. Croitoru, Duiliu Zamfirescu, Emil Botta. Vor fi şi premii pentru roluri principale şi secundare. Premiile vor fi acordate de juriul festivalului, care va fi format din Tania Popa, actor la Teatrul Naţional Bucureşti, Alina Epingeac, critic de teatru şi Gheorghe Balint, regizor de teatru.
Atelierele de teatru vor fi realizate de către Adrian Iacov, Adrian Nour, Lucian Maxim şi Axel Moustache. Acestea vor fi de lupte scenice, teatru non verbal, muzică şi improvizaţie. La ateliere vor participa şi paisprezece dintre foştii membrii ai Trupei de teatru „Protha”, studenţi sau angajaţi, care se alătură proiectului educaţional ca voluntari.
Pe data de 29 noiembrie va avea loc în cadrul festivalului un concert susţinut de Mihai Mărgineanu şi trupa sa.
Pe 30 noiembrie va avea loc un masterclass cu regizorul Daniel Burlac şi Avram Iancu, după care va urma prezentarea de carte a lui Avram Iancu şi difuzarea unui filmul documentar care îl are ca protagonist.
În gala festivalului vor exista şi alte surprize muzicale susţinute de către tineri vrânceni. Intrarea la toate aceste activităţi din cadrul proiectului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Actrţia Tania Popa, prietena şi îndrumătoarea artiştilor din trupa „Protha” va fi prezentă la premiera din 22 noiembrie, ora 19, la Teatrul „Mr. Gh. Pastia”, din Focşani, domnia sa fiind aceea care a realizat, pe cont propriu costumele şi scenografia spectacolului.
La final nu ne mai rămâne decât să vă spunem că este o onoare să participaţi la acest eveniment unic în Vrancea, de la care, pentru nimic în lume n-ar trebui să lipsiţi.( Janine VADISLAV )
Citiți și:Comunicatul de presă al Asociației Protha referitor la Festivalul de Teatru Tânăr „Ora de teatru”
În perioada 28.11.2019 / 01.12.2019 în județul Vrancea, în localitățile Adjud, Dumitrești, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra, va avea loc prima ediție a Festivalului de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”.
În urma preselecției trupelor de teatru la secțiunea, Spectacole de teatru tânăr, în concurs, vor fi prezente trupele Anima (Focșani), EvadArt (Făgăraș), Ghioceii (Republica Moldova), Leira (Rm. Vâlcea), Mircea Albulescu(Câmpina), So Trupa (Iași) și Ycar (Focșani).
Atelierele de teatru pentru partcipanții la festival vor fi realizate de către Adrian Nour, Adrian Iacov, Lucian Maxim și Axel Moustache, care îi vor conduce spre tainele teatrului non verbal, al luptelor scenice, a muzicii și a improvizației.
Atelierele de teatru pentru liceeni din cele șapte localități în care se a desfășura proiectul vor fi susținute de foștii membrii ai trupei de teatru Protha.
Juriul festivalului de teatru va fi format din actrița Tania Popa (președinte), regizorul Gheorghe Balint și criticul de teatru Doru Mareș.
La festival va fi prezent și Mihai Mărgineanu, alături de trupa sa, care va susține un concert pentru tinerii participanți la festival, dar și pentru celelalte persoane interesate.
Masterclass-ul îi va aduce în fața tinerilor pe regizorul Dan Burlac și pe Avram Iancu. La finalul masterclass-ului va avea loc prezentarea cărții și proiecția filmului care îl are în plan central pe Avram Iancu.
Activitățile vor avea loc în Focșani la Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Teatrul “Mr. Ghe. Pastia” Focșani și Ansamblul Folcloric “Țara Vrancei”, iarîncelelaltelocalități la locațiilepuse la dispoziție de cătreparteneriiproiectului.
Intrarea la activitățile din proiect vor fi libere, în limita locurilor disponibile.
“Ora de Teatru” este un proiect finanțat de către Consiliul Județean Vrancea și organizat de către Asociația Protha Panciu în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria Panciu, Primăria Vidra, Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobești, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu,Colegiul Național „Emil Botta”Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” DumitreștișiLiceulTehnologic„EremiaGrigorescu” Mărășești.