Evenimente speciale

Studenta Jiacomina-Maria Cristea din Focșani a primit trofeul „Bogdania”, pe anul 2024

Ionel Marin
25 iun 2024 3275 vizualizări

Citiți în continuare un articol despre festivitatea de premiere a ediției a XIII-a a Festivalului-concurs internațional de creație literară „Bogdania” desfășurată la București în ziua de 19 iunie 2024. Trofeul l-a obținut tânăra Jiacomina-Maria Cristea din Focșani din Focșani. studentă la Facultatea de Litere din Iași.

Festivalul-concurs literar BOGDANIA-Rampă de lansare a talentului literar și de afirmare a scriitorilor români

Pe data 19 iunie 2024 la sediul AGIR din București s-a finalizat Ediția a XIII-a a Festivalului- Concurs internaţional de creaţie literară „BOGDANIA”, inițiat și organizat de Asociaţia Cultural-umanitară ,,BOGDANIA”şi revista de creaţie şi cultură ,,BOGDANIA din municipiul Focşani, în parteneriat cu UZPR, Filiala Cronica Timpului. Gazda evenimentului a fost Cenaclul ,,Literar ing.”, din cadrul Asociației Generale a Inginerilor din România.

Domnul Ionel Marin, directorul Festivalul-concurs literar BOGDANIA a reafirmat că Festivalul stimulează şi încurajează interesul pentru limba română, pentru creaţia literară originală şi respectul pentru valorile moştenite, pentru dezvoltarea spiritului competitiv şi a dorinţei de afirmare, precum şi promovarea în reviste şi antologii a câştigătorilor şi a creaţiilor valoroase, la fiecare dintre cele trei secţiuni: poezie, proză şi eseu. Vrem să cultivăm pacea, iubirea, talentul şi cultura română. România merită un viitor mai bun!

Genialul Mihai Eminescu afirma: ,,Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de 1000 de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…’

La această ediție au fost Parteneri:

AGIR-Cenaclul ,,Literar ing.”, București, președinte Nicolae VASILE

Liga Scriitorilor din România, președinte național scriitorul   Al Florin ȚENE; 

Filiala Vrancea a UZPR, președinte Petrică BUTUC

Societatea pentru Cultură și Literatura Română în Bucovina, președinte Prof. univ. Liviu-George MAHA

Invitați speciali: Florian Laurențiu Stoica, președintele Fundației Literar-Istorice ,,Stoika”, director revista ,,Independența Română-Independența prin cultură” și domnul Stelian Gomboș, dr. în teologie, scriitor, publicist.

Evaluarea textelor s-a realizat de către juriul format din următorii scriitori: 

-Nicolae VASILE, președintele juriului din București

-Al. Florin ȚENE din Cluj-Napoca

-Doina BÂRCĂ din București  

-Victoria SOREA din Târgul Jiu

-Ionel MARIN din Focșani

După cuvântul frumos, apreciativ al domnilor invitați, al membrilor prezenți ai Juriului și articolul domnului Al Florin Țene, Redactorul șef al revistei Bogdania, domnul Ionel MARIN a înmânat: Diplome de onoare, de excelență, premii de excelență, evidențiind prin acestea valoarea și rolul scriitorului, jurnalistului cultural în promovarea limbii și culturii române contemporane. 

Au primit Diplome, Premii scriitori, artiști, oameni de cultură români, din țară și diaspora românească, precum: Florian Laurențiu STOICA, Stelian GOMBOȘ, Nicolae VASILE, Acad. Al Florin ȚENE, Acad. Gheorghe PĂUN, Doina BÂRCĂ, Victoria SOREA, Mircea Dorin ISTRATE, Claudia MOTEA, Mariana BILICĂ, REVISTEI Armonii Culturale, Caty URUCU, Vasilica GRIGORAȘ, Anca CĂLĂRAȘU, Florin GRIGORIU, Ion MĂLDĂRESCU, Ion DULUGEAC, Nicolae Grigorie LĂCRIȚA, Ioana Voicilă DOBRE, Gabriela Dancu, Gheorghe Țiclete, Titina Nica Țene, Petrică BUTUC, Ionel ENE, George Nicolae Stroia, Oscar FRUNZĂ, Adrian Nicolae POPESCU, Elena BUICĂ, Ioan Miclău-Gepianu și alții. 

CENACLUL Literar Ing. din București, coordonat de Prof. univ. Nicolae VASILE a primit și o frumoasă statuie ca semn al bunei colaborări și al prieteniei literare.

În acest an au fost primite creații literare din București, 18 județe din țară, din Republica Moldova și Italia. După o evaluare corectă, justă de către toți membrii Juriului au fost premiați următorii concurenți:

Grupa I-tineri între 15-30 de ani

Secţiunea POEZIE

  1. Premiul I – Popa Teodora Sofia  
  2. Premiul II – Nițulescu Elena-Daniela 
  3. Premiul III – Țigănuș Laura

Mențiune Colesniuc Diana-Theodora  

Secţiunea Proză scurtă

  1. Premiul I – Ojovan Bianca 
  2. Premiul II – Mazilu Andreea Mihaela 
  3. Premiul III – Zancu Daria Mihaela 

Secţiunea Eseu

  1. Premiul I – Rotaru Narcisa   
  2. Premiul II – Chiriac Silvia Leticia Mădălina  
  3. Premiul III – Gati Cynthia Alexa

Grupa II-concurenți peste 30 de ani

Secţiunea POEZIE

1. Premiul I – Iașura Rozalia

 2. Premiul II – Ștefănescu Dorin               

 3. Premiul III – Răduț Monica (Gherghel)

Secţiunea Proză scurtă

 1. Premiul I – Corneliu Ion

 2. Premiul II – Păunescu Cătălin

3. Premiul III – Chirilă Ionuț-Zaharia

Secţiunea Eseu

1. Premiul I –Mladin Mirela-Maiana

2. Premiul II – Silion Angela  

 3. Premiul III – Chircea Ana Maria 

Trofeul Bogdania (Marele Premiu):  Jiacomina-Maria Cristea, studentă la Facultatea de Litere din Iași, originară din Focșani, județul Vrancea. Tânăra a primit premiu în cărți și bani și de la D-na Prof. Zoe Rotaru, soția inegalabilului scriitor și om de cultură Nicolae Rotaru, fost senior editor al revistei Bogdania și autorul a peste 150 de cărți, plecat la stele și care acum ne veghează de sus... 

Cu această ediție se instituie și Premiul Nicolae Rotaru. 

Premiul revistei de creație și cultură Bogdania: Arh. Gagiu Răzvan din București. 

Premiile din partea revistei Independența Română-Independența prin cultură: Ionescu Adrian Marius din București, Vancu Viorica din Timișoara, Gati Cynthia din Satu Mare și Lungu Niculina din Giurgiu.

Premiu din partea Societății pentru cultură și literatura română în Bucovina, al revistei Septendrion: Eleva Tempescu Teodora din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.

Consider că toți concurenții sunt câștigători și că au talent și vor face cinste scrisului românesc și României. În program a fost și prezentarea interesantului, recentului roman ,,Între lumi”, autor Nicolae VASILE, Editura Creator, 2024, volum recent lansat la Târgul de carte Bookfest și în alte două locații din București. Cartea, a spus autorul, ,,redă aspecte din viața personajelor, ca urmarea a viețuirii acestora între două lumi: fie între socialism și capitalism, fie între oraș și sat etc., fapt ce conduce la anumite trăiri specifice care afectează/implică mai mult sau mai puţin eroii cărţii”. Sunt interesante și profunde în idei și sentimente toate volumele scriitorului, publicistului Nicolae Vasile. 

În ultima parte a avut loc un Regal de muzică și poezie. Întreaga, selecta asistență a fost încântată de prestația la pian a doamnei Corina Vlad Diaconescu (care a prezentat în premieră și un nou Imn al Bogdaniei); solista de muzică populară Mariana Bilică și Prof. univ. Nicolae Maxim cu piese interpretate excelent la flautul fermecat. Premianții: Popa Teodora, Nițulescu Elena, Răduț Monica și Jiacomina-Maria Cristea au recitat din frumoasele, propriile creații lirice. Importantul eveniment cultural desfășurat într-o atmosferă de reală prietenie literară și umană creează noi punți de legătură între generații și asigură un impuls puternic spre afirmarea și promovarea limbii române la tineri și adulți deopotrivă. Felicitări premianților și tuturor participanților la această ediție. Vă îndemn să citiți, să scrieți, să trăiți și să iubiți România și pe românii de pretutindeni. LA MULȚI ANI!

Scriitor, publicist Ionel MARIN


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.