Evenimente speciale

Scriitorul odobeștean Gheorghe Mocanu lansează trilogia „Din umbra munților”

Ziarul de Vrancea
2 iul 2019 2897 vizualizări

În curând, scriitorul odobeștean Gheorghe Mocanu – colaborator al Ziarului de Vrancea - își va lansa cea mai importantă lucrare literară din cariera sa: trilogia: DIN UMBRA MUNȚILOR, cu romanele: Borta”, „Ursoienii” și „Ultima cruce”

O lucrare literară de excepție, peste 800 de pagini închinate vieții mocanilor Vrancei, o spiță a țăranilor muntelui mai puțin pervertită și mai aprig păstrătoare de tradiții decât altele, care și-a dus traiul greu prin satele Babei Vrâncioaia, vitregită de confortul unei vieți decente, de cele mai multe ori uitată de autorități, fără lumină electrică, fără școli, fără biserici, fără dispensare, fără magazine, obișnuită să supraviețuiască după reguli și cutume doar de ea știute și experimentate. O spiță a țăranilor români ce a trudit de când se știe să nu rămână datoare nici cu banii de pomană.

O trilogie ce urmărește viața satului de munte din vremurile îndepărtate, când aceste așezări erau adevărate colțuri de Rai, apoi destinul lor, pentru unele fericit, pentru altele - cum este și cel al satului Ursoaia, unde autorul și-a petrecut copilăria și adolescența -, nefericit, sortite pieirii. Un sat în care, cândva, se găseau peste patruzeci de case, cu o școală de patru clase în care învățau peste treizeci de copii și care a ajuns astăzi cu doar câteva case, câțiva bătrâni și trei-patru copii și aceia aflați în plasament. Lipsa principalei investiții care ar fi trebuit făcută de autorități drumul de acces -, a însemnat și actul de deces al acestor așezări, unde peisajele se întrec unele pe altele în frumusețe. Copilăria, adolescența și maturitatea, urmărite cronologic în cele trei volume, perioade de viață, atât ale autorului, în jurul căruia gravitează întreaga trilogie, cât și ale evoluției sau involuției satului de munte, sunt în așa fel redate prin narațiune, încât cititorul se poate regăsi cu ușurință în arealul său, în satul său, în comuna sa, în copilăria sa, de ce nu și în adolescența și maturitatea sa, de oriunde ar fi el, din munții Vrancei.

 Cititorul se va lovi de multe ori de pagini deosebit de captive care-l vor duce cu gândul la Ion Creangă, Liviu Regreanu, Calistrat Hogaș, Geo Bogza, Alecu Russo, așa cum a remarcat criticul literar Emilian Marcu, despre volumul I, Borta, în revista ieșeană “Convorbiri literare”.

Primul volum al trilogiei - care a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Bacău - este remarcat în prefață de scriitorul și academicianul Fănuș Neagu, astfel:

În Postfaţa romanului Borta, prima ediţie,  prof. dr. Ion ROTARU, critic literar român, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti - lucrarea sa cea mai cunoscută fiind: „O istorie a literaturii române, de la origini până în 1984 (vol I-III,) scria:

            Romancierul Gheorghe Mocanu trebuie să-şi cultive talentul său nativ! În fond, are suportul necesar prin origine, sută la sută ţărănească, născut şi copilărit în mediul rural, cu acces mai târziu la mediul urban. Are o memorie extrem de încărcată şi, în plus, profesiunea de criminalist a rămas, se vede bine, cu rădăcinile adânc înfipte în realitatea vieţii vrâncene celei mai negre.  Are imaginaţie cu carul, posedă un soi de microscop fenomenal care măreşte realitatea, cum se vede clar din acest volum de roman. Totul stă în a calcula foarte exact articulaţiile segmentelor epice într-un tot unitar, cum făcea pe vremuri Rebreanu ».             

Gheorghe Mocanu s-a născut la 1 ianuarie 1962, în comuna Jariștea, județul Vrancea, locuind efectiv, încă de la vârsta de un an, în satul Ursoaia, comuna Reghiu. Tatăl - muncitor pe șantierele de construcții forestiere ale Vrancei și mama casnică - nu dețineau pământ, decât în limita necesarului unui trai decent. Primele patru clase le face în satul Ursoaia, unde își petrece ccopilăria și o parte a adolescenței. Din clasa a V-a până într-a VIII-a, urmează cursurile Școlii generale Șindrilari, comuna Reghiu, situată la șapte kilometri de satul natal, fiind cazat în internatul școlii. După finalizarea cursurilor gimnaziale, este admis la Liceul Unirea din Focșani, treapta I-a, după care urmează treapta a II-a la Liceul Industrial nr. 5 din același oraș. Pe timpul liceului este cazat în internatul liceului “Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

După cei opt ani de cazarmare și militărie, de cele mai multe ori, prin internatele școlilor menționate, este admis, prin examen, într-o școală a Ministerului de Interne, cu durata de doi ani, perioadă în care suportă, din nou, un regim sever de cazarmă, totalizând astfel zece ani de supunere la reguli stricte de viață. Urmează apoi cursurile Facultății de drept din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din București, obținând licența în științe juridice, specializarea Criminologie.

Lucrează în domeniul juridic timp de 35 de ani,. Pornește de la gradul de sergent, iar după absolvirea Facultății de drept din cadrul Academiei, este înaintat în corpul ofițerilor de poliție, lucrând la serviciul judiciar, unde avea spre competență investigarea, cercetarea și descoperirea autorilor unor fapte grave: crime, violuri, tâlhării, violențe, morți suspecte etc., multe dintre aceste cauze fiind cu autori necunoscuți. În cei peste 30 de ani lucrați în acest domeniu a avut ocazia să întâlnească multe situații din viața socială, caractere diverse, comportamente, atitudini, moduri de viață care l-au inspirat mai târziu în opera sa literară. Deși ar fi putut scrie romane polițiste, nu a dorit să meargă pe această linie a literaturii, preferând să se detașeze de munca de zi cu zi, evadând într-o altfel de lume, una creată de el. Introspecțiile și trecerile în fantastic i-au adus comentarii pozitive din partea criticii literare, mai ales după publicarea romanului Hematomul roșu. Dar cel mai recunoscut atu al scriitorului a fost și este talentul său înăscut de povestitor.

Având aceste preocupări extraprofesionale, printre care literatura, muzica și pictura, a căutat permanent să nu dea ocazie la locul de muncă să se spună că acestea i-ar afecta activitatea profesională. Faptul că era un lucrător de frunte, cu activitate foarte bună, s-a materializat în avansarea lui în gradul următor înainte de termen, ajungând rapid la gradul de comisar-șef (colonel).

În anul 1998, pentru activitatea deosebită în identificarea și prinderea infractorilor periculoși este felicitat de Președintele României, Emil Constantinescu, de la care primește diploma pentru merite deosebite în activitatea profesională.

Are o familie frumoasă, soția de profesie contabil și două fiice: una profesoară de muzică, absolventă a Universității Naționale de Muzica din București, căsătorită cu un preot, de la care are o nepoțică.  Cealaltă fiică, împreună cu soțul lucrând în domeniul medical, de la care are un nepoțel.

Avându-l ca diriginte și profesor de limba și literatura română pe binecunoscutul poet vrâncean Dumitru Pricop, zis Mitică Pricop, așa cum era cunoscut în lumea scriitorilor, a avut șansa de-a i se inocula dragostea pentru literatură, încă de pe băncile liceului. În deplasările poetului prin țară, la diferite cenacluri literare, concursuri, manifestări culturale, mai ales prin zona de est: Brăila, Galați, Tecuci, Bacău, Tulcea etc., dirigintele își lua cu el elevul, mai ales că Gheorghe Mocanu avea voce frumoasă şi cânta la chitară, întreținând atmosfera momentelor lirice.

Au urmat zece ani de prezență activă la ședințele cenaclului literar focșănean „Duiliu Zamfirescu”, condus de scriitorul Gheorghe Neagu, perioadă în care debutează în paginile revistei Oglinda literară cu nuvelele: “Somn englezesc” și „Cometa”.  La un moment dat a făcut parte din echipa redacțională a revistei Oglinda literară.

Gheorghe Mocanu obține diferite premii naționale de creație literară în cadrul unor concursuri, dintre care amintim:

 Premiul „Dimitrie Bolintineanu” – Giurgiu – proză – 2006;

Premiul „Vasile Voiculescu” – Buzău – proză – 2006;

Premiul UNIVERSITAS XXI IAȘI, acordat de Muzeul Literaturii Române – IAȘI, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iași și Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca din Țicău) la Concursul Național „Ion Creangă” – de creație literară - povești – 2006;

Premiul „Cetatea lui Bucur” – Liga Scriitorilor București – 2011;

În anul 2006, debutează editorial cu volumul I al romanului BORTA – primul din trilogia Din umbra munților, închinată țăranilor munteni din ținutul Vrancei .– Editura „Rafet” din Rm-Sărat,  prefațat de academicianul și scriitorul Fănuș Neagu, după ce acesta l-a remarcat cu un fragment din acest roman publicat în revista Prosaeculum, condusă la acel moment de Alexandru Deșliu.

Romanul Borta a fost postfațat de prof. universitar dr. Ion Rotaru, autorul lucrării: O istorie a literaturii române”.

Acest prim volum al trilogiei obține: „PREMIUL ANULUI 2006 AL UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMANIA, FILIALA BACĂU – PENTRU PROZĂ –DEBUT”;

Au urmat volumele:

- Pe uliţa vântului” – proză scurtă, Editura Andrew- Focşani – 139 pagini;

- Nuntă cu bucluc” – povestiri, Editura Zedax- Focșani, 2007, 87 pagini;  

- „Hematomul roşu”– proză, roman psihologic şi politic, cu un titlu deliberat tautologic, în limba română şi engleză, Editura Andrew-Focşani, 2008, 302 pagini,  roman care a fost apreciat de critică în revista Convorbiri literare și altele..

Trăsnetul lugubru al mărturisirii”proză scurtă și jurnalism, EdituraTerra, Focşani, 2014, 200 pagini;

- „Patru povești gogonate” – literatură pentru copii – Editura Terra, Focşani, 2015, 50 pagini;

-Heidegger” – teatru, 2018,

Ca un corolar al primelor sale lucrări de literatură, care au fost apreciate, Gheorghe Mocanu devine membru al Uniunii Scriitorilor din România în anul 2009, iar în anul 2018, debutează în dramaturgie cu volumul de teatru „Heidegger”, care conține două piese: Heidegger” – o comedie psihologică și Deținutul Paisprezece”- dramă, adaptare după propriul roman de introspecție Hematomul roșu”.  Lansarea a fost onorată de prezeţa actorilor teatrului Bulandra din București, printre care actorul și prof. niversitar, doctor în teatru, Mihai Bisericanu.

Gheorghe Mocanu a fost într-o perioadă redactor șef-adjunct al revistei Salonul literar din orașul Odobești, al cărei director și redactor-șef este  profesorul, editorul și scriitorul Culiță Ioan Ușurelu. De asemenea, a fost cofondatorul, secretarul general de redacție și tehnoredactorul revistei de literatură și arte „Negru pe alb”, înființată la Odobești, în anul 2007, pe lângă Primăria și Casa de cultură din localitate, alături de poeții: Gheorghe Istrate – redactor-șef, Dumitru Pricop – redactor-șef adjunct, Ion Panait, Florinel Agafiței, Adrian Botez, Viorel Dinescu, Marin Ifrim, Apostol Gurău, Paul Spirescu, Strătulă Sergiu – redactori, iar într-o vreme,  din redacție a făcut parte și Magda Ursache. În revistă au publicat: Mircea Dinescu, Fănuș Neagu, Constantin Ciopraga, Radu Cârneci ș.a.

Gheorghe Mocanu a publicat proză în revistele: Dacia literară, Convorbiri literare,  Axioma, Porto-franco, Antares, Dunărea de jos, Ateneu, Salonul literar, Oglinda literară, Sud, Viaţa de pretutindeni, Prosaeculum, Cafeneaua literară, Negru pe alb, Observatorul cultural, Magazin Cultural, Cultura etc.

În anul 2007, Gheorghe Mocanu a lansat un album de muzică ușoară intitulat „MARIA”, în calitate de compozitor, textier și interpret, la Centrul cultural al Ministerului de Interne din București, una din piesele de pe album ajungând pe locul cinci în top Radio România Actualități, în emisiunea realizată de Titus Andrei.

Tot în acelaşi an, a vernisat o expoziție personală de pictură în ulei pe pânză, în București, la același centru cultural.

În anul 2009 este inclus în Enciclopedia Personalităților din România, ediția a 4-a. (Who is Who)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.