Evenimente speciale

​Școala vrânceană... Fotografie la minut!

Costică NEAGU
20 dec 2020 3437 vizualizări

Zilele trecute, s-a petrecut în Focșani un eveniment foarte interesant, inedit chiar, pentru zilele noastre, firesc pentru alte timpuri, dătător de speranțe și de optimism pentru toate timpurile: Promoția 2010 a Facultății de Psihologie și Științele Educației, Departamentul Formarea Profesorilor, Filiala Focșani a sărbătorit zece ani de la absolvirea facultății și intrarea în piața muncii.

Dacă sărbătorirea absolvirii unui parcurs școlar sau universitar și certificarea unei meserii este un moment de mare bucurie în vremurile normale, astăzi când trăim timpuri care aproape că exclud progresul și școala, ce bucurie poate să mai aducă meseria de dascăl?

Festivitatea la care am participat demonstrează că școala este o lume de vis, iar dascălii sunt oameni dăruiți învățăceilor care știu cum să întrețină lumina în sufletul copiilor. Deși se cunosc între ei din timpul celor 3 ani de facultate, deși trăiesc între copii, între părinți și relaționează în permanență cu toată lumea, iar timpurile prin care trece societatea umană, ei, dascălii formați la Focșani, sunt oameni care știu să mențină lumina în sufletul copiilor și speranța în sufletul părinților.

Întâlnirea a fost prefațată de un „Tablou de promoție” inedit, o grafică foarte inspirată în care autorul surprinde trăsături sugestive ale profesorilor și absolvenților, fapt care demonstrează că facultatea noastră care anul viitor va împlini un sfert de veac, își creionează tradiția și în sufletul absolvenților.  

Ca orice revedere de promoție, întâlnirea on-line a început fără îmbrățișările de altădată, dar cu saluturile călduroaseale absolvenților și profesorilor,și în acordurile cunoscutului cântec „academic”, clasicul cor „Gaudeamus igitur” (Să ne bucurăm, așadar!). Cu aceeași căldură în suflet și în priviri, fiecare invocă puternica emoție pe care i-o trezește această întâlnire sau atunci când rostește câteva cuvinte, deși se află între prieteni și cunoscuți.

A urmat raportul identitar al promoției, realizat de organizatorul întâlnirii, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, Violeta GHETLA:

Promoția 2010, DPIPP, FOCȘANI

Grupa noastră a fost alcătuită dintr-un număr de 37 de studenți, din care:  36 de fete și 1 băiat, originari din județele: Vrancea (25), Galați (5), Buzău (7).

La admiterea în facultate, 22 de studenți lucrau în învățământ (11 înv. 11 educ.), 3 lucrau în alte domenii, iar 12 studenți erau proaspăt absolvenți de liceu.

După absolvirea Facultății, 33 de absolvenți lucrează în învățământ (23 profesori învățământul preșcolar, 10 profesor învățământul primar), din care 31 în țară:Vrancea, Piatra Neamț, Constanța, Alba Iulia, Galați, Buzău, 2 lucrează în Anglia.Patru absolvenți lucrează în alte domenii de activitate.După absolvirea facultății, au urmat cursurile de Master educațional, 4 absolvenți (1 la București, 3 la Focșani), iar 2 frecventează cursurile în prezent.”

*   *   *

După această sinteză, a urmat apelul, făcut de dna lector dr. Cornelia Ștefănescu, directorul Filialei, și „raportul individual” al fiecărui dascăl prezent pe platforma on-line, la întâlnire.

Am constatat cu plăcută surpriză satisfacția și emoția cu care fiecare dascăl a vorbit de împlinirile sale profesionale (progres în carieră, perfecționare, grade didactice), de împlinirile personale și familiale, de integrarea în colectivele didactice unde lucrează sau pe care le conduc.

Chiar dacă traversăm momente dramatice pentru școală și educație, în tot răul se întrevede și o rază de lumină.Silită să participe la procesul de instrucție în condițiile „școlii on-line”, familia este mai înțelegătoare, mai prietenoasă, cel puțin cu învățământul preșcolar și primar, în virtutea sentimentului de ocrotire a celor mici.

Dacă școala, prin dascălii ei, este prietenoasă cu educația, așteptăm ca familia, dar mai ales societatea, să intre în frontul comun al muncii pentru educarea generației tinere, să asigure dreptul la învățătură al fiecărui școlar și tânăr.

Felicit absolvenții promoției 2010 a Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București, Filiala Focșani, pentru grija față de copii. Participăm, prin practica pedagogică, la școala on-line, la clasele mici și vedem că efortul dascălilor nu este în zadar, dacă sunt ajutați și de familie, și de societate, prin asigurarea resurselor digitale și a infrastructurii necesare.Felicit profesorii care au sădit în sufletul învățăceilor, dragostea pentru copii și pentru viitorul acestui popor.

Adaug la felicitările mele, afirmația lui Simion Mehedinți care considera școala ca cea mai importantă instituție în progresul omenirii: „Școala este unitatea de măsură a valorii relative a statelor și a popoarelor”. Punct!

Costică NEAGU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.