Evenimente speciale

Salonul de vară al U.A.P Vrancea - 2018

Janine VADISLAV
24 iun 2018 2183 vizualizări

Salonul de Vară al artiştilor plastici, membri UAP Vrancea, a surprins plăcut nu doar pe specialişti ci şi pe iubitorii de artă. Un salon frumos, coerent, cu lucrări care se susţin pe simeze chiar dacă, sau poate tocmai de aceea, varietatea tematică şi stilistică a fost mare. Un Salon de Vară care l-a stimulat pe specialist, l-a fascinat pe iubitorul de artă, chiar şi pe acela care, intrând pentru prima oară într-o galerie s-a simţit la largul său, împărtăşind sentimentele celor din jur. Expoziţia, găzduită de Galeriile din Focşani, a fost vernisată de unul dintre cei mai buni critici de artă ai momentului, doamna Luiza Barcan.

„Mi-a plăcut întotdeauna, la Focşani, întâlnirea cu artiştii ca persoane, dar şi cu lucrările lor cele mai recente, pentru că spiritul de echipă, îi defineşte ca grupare profesională şi  profesionistă. Maturitatea în gândire şi măiestria celor din generaţiile mai vechi se întâlnesc într-un mod fericit cu prospeţimea  şi dorinţa de nou a tinerilor artişti. Spectacolul vizual pe care-l creează împreună este, de aceea, întotdeauna diversificat şi incitant prin complementarităţile pe care lucrările realizate le propun.Salonul de Vară de la Focşani, aduce pe simeze  producţiile artistice a 13 plasticieni, de la cei pe deplin consacraţi şi întotdeauna prezenţi în expoziţiile de grup ale filialei, până la cei care au absolvit acum studiile de artă.  Aşadar, 13 artişti, 13 viziuni, 13 tipuri de raportare la real, sau la universul interior, exprimate în tehnici diverse ale picturii sau graficii.Regăsim interesul faţă de abstracţionism sau faţă de gestualismul abstract,un curent mereu viu în arta românească modernă şi contemporană. Regăsim tentaţia irepresibilă faţă de construcţia pur conceptuală, la artişti precum Gabriela Anghelescu Popa, Liviu Nedelcu,  Ştefan Dumitru, Rodica Gherghinoiu, Laurenţiu Nistor, ori Monica Turcu. În timp ce lucrările unor Liviu Nedelcu sau Ştefan Dumitru mai păstrează sugestii din real, cu valenţe simbolice, ceilalţi artişti enumeraţi se lasă cu totul seduşi de farmecul  construcţiei pure, din linie şi culoare.O trăsătură comună îndeosebi artiştilor tineri de la Focşani este inserarea elementului autobiografic în lucrările lor de pictură sau de colaj. Este vorba de compoziţiile Laurei Dumitru, ale lui Laurentiu Păun sau Gheorghiţă Galan deşi, ar putea fi inclusă aici şi pictoriţa Elena Stoiciu: amintirile din copilărie sau a unor crâmpeie din viaţa de familie, fotografiile cu valoare de document. Ar putea fi inclusă şi Mirela Voicu  cu studii de portret şi de elemente anatomice ce presupun o imagine deconstruită a femeii.

Alături de acestea pot fi admirate lucrările veteranului Nicolae Rădvan şi delicatele acuarele ale Vioricăi Oana Kallany”, a spus doamna Luiza Barcan, critic de artă din Bucureşti.

Ce am admirat, ca simplu iubitor de frumos: 

Acuarelele  doamnei  Viorica Oana Kallany: flori, cu petale mustind de sevă, prin care „sângele” vegetal, în nuanţe de verde suculent şi  galben îşi face loc, peisajul solar cu personaj care îşi trage inspiraţia din superba Toscană şi cărora, artista plină de talent, le dă o echilibrată, sensibilă şi inteligentă interpretare. Alegerea acestor lucrări expuse la Salonul de Vară, atrage privitorul prin aerul lor misterios, exotic deşi, aparent nu e nici un mister ci doar o frumuseţe  melancolică.

Elena Stoiciu, cu o lucrare inedită, incitantă, o silueta înceţoşată, cu faţa - pe care o bănuim frumoasă -  umbrită toată, cu ochii închişi; un simbol „împachetat” subtil, pregătit să „poarte” identitatea pe care privitorul i-o poate oferi( artistul împarte astfel actul creaţiei, cel puţin teoretic. Ne face părtaşi, ca să zic). Fantezie, imagine, simbol, fantasmă? Orice, sau nimic.

„O umbră evocată din nimic, suspendată în dimensiunea unei pauze senine”, cum ar spune criticul de artă Francesco Arcangeli* - dacă ar fi trăit s-o poată vedea. Dar interesant ca idee, frumos ca viziune artistică. Atât de liniştită această  siluetă feminină, izolată în haloul ei plin de mister, care te pune pe gânduri.

După celebrul tablou „Peştele contabil” pictorul Ştefan Dumitru vine cu o serie de trei gravuri, absolut superbe, care reuşesc să ţină privitorul minute în şir în faţa lor, fermecat de viziunea artistului. În culori cu impact pe termen lung deşi, după cum se vorbea, cele 3 ar fi schiţele unor tablouri care vor fi prezentate publicului într-o expoziţie personală.

Recunosc, sunt sunt cucerita şi fermecată în egală măsură şi de lucrările Laurei Dumitru, de acele păpuşi marionetă remarcabile,  expuse cu ceva timp in urma, de compoziţiile  prezente în Salonul de Vară, care reuşesc să spună ceva, să  facă „auzit”,  strigătul lor tăcut.  Manifest.I

Lucrările pictorului Liviu Nedelcu, spun, cel puţin pentru mine, o poveste. O face cu fermitate, în stilul său, subiectul fiind tratat cu  strălucită simpatie care, paradoxal, sau nu, îmi crează o stare de bine.

Florile doamnei Elena Bîrhală ca de obicei, o prezenţă elegantă cu un desen echilibrat, în deplină consonanţă cu gama cromatică, una de galben, portocaliu, verde şi brunuri  a căror densitate este echilibrată graţie unui accent  de negru, sau de alb. După o lungă absenţă de pe simezele Galeriilor de Artă din Focşani este o prezenţă destul de discretă, remarcată de admiratorii săi. 

Salonul de Vară a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea,  UAP Vrancea şi Centrul Cultural Focşani

*  Francesco Arcangeli - critic de artă (1915-1964 Bolognia, Italia)

( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.