Evenimente speciale

“Renaștere prin pictură”, proiectul care a prins aripi în “Garsoniera Culturală” de la Focșani

Ziarul de Vrancea
13 dec 2019 2219 vizualizări

RogoArt, una dintre cele mai noi organizații culturale din orașul Focșani, ne invită să celebrăm sărbătorile de iarnă în căldura binefăcătoare a artei. Pe 16 decembrie 2019, de la ora 17.30, în foaierul Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia”, iubitorii de frumos care se întâlnesc în spațiul cultural alternativ cunoscut sub numele de #GarsonieraCulturală, ies în cetate cu câteva lucrări de artă plastică realizate împreună.

Reunită generic sub numele “Renaștere prin pictură”, expoziția așterne pe simeze culori, sentimente și trăiri ale unor oameni care au decis să se rupă pentru câteva ore din prozaicul cotidian și să își dedice timpul artei, frumosului artistic, să picteze, să asculte muzică și să citească împreună într-o garsonieră. Este o formă de terapie culturală ce reunește peste 20 de oameni din generații diferite, de la copii și până la bunici.

Gabriela Andone, inițiatoarea proiectului RogoArt, ne explică magia din spatele acestui proiect: “Garsoniera culturală este un proiect care s-a născut dintr-o necesitate: aceea de a crea un spațiu cultural, un loc de întâlnire pentru a împărtăși frumosul, arta în multiplele aspecte ale ei: pictură, muzică, lectură. În alte timpuri, poate cele ale bunicilor noștri, erau case în care se organizau serate culturale, erau descoperiți și promovați artiști. Astăzi, într-un timp în care comunicarea directă a fost atât de mult înlocuită de cea virtuală, mulți oameni au pierdut obișnuința de a fi împreună, de a crea punți de legătură directă, adevărată și profundă în plan sufletesc. Noi am decis să reluăm tradiția și să învățăm, să ne bucurăm împreună.

La #GarsonieraCulturală se întâlnesc sâmbătă de sâmbătă oameni însetați de frumos care învață să comunice prin limbajul artei, în primul rând desen și pictură dar și muzică, poezie, lectură. În garsoniera culturală se consumă povești frumoase, se refac punțile între generații, se transmit cunoștințe de la profesioniști la oameni care vor să învețe, indiferent de vârstă. “După lecții cu noțiuni introductive de desen se trece la culoare și apoi la pictura pe pânză. Aceste pânze sunt lucrări colective, pline de culoare, pictate de toți participanții la curs. Și în timpul acestor ședințe se petrec adevărate miracole, oamenitriști, obosiți sau neîncrezători în forțele proprii se transformă. Se descoperă pe sine și renasc prin Creația lor. La asta se adaugă fundalul sonor al unui pick-up sau al pianului. Ba mai e chiar și o chitară care așteaptă sa fie și ea antrenată în joc. Altădată cineva lecturează Memorii sau poeme. Toți cei ce pășesc pragul Garsonierei Culturale, oaspeți ori gazde, se bucură de împărtășirea cu frumos. Iar acum, din preaplinul lor, s-au decis să dăruiască și altora, scoțând lucrările pe șevalete în Foaierul Ateneului Pastia.”, continuă Gabriela Andone. Inițiatoarea proiectului vorbește și de o formă de conciliere generațională prin intermediul artei. “Acest proiect cultural încurajează părinții să petreacă timp de calitate împreună cu copiii. Așa cum eu am mers la clubul de pictură al dlui profesor Opaiț împreună cu fiica mea timp de patru ani, așa încurajez și acum, la Garsoniera Culturală, participarea părinților alături de copii, în special adolescenți. Și avem câteva exemple tare frumoase în acest sens, oameni ale căror relații reînfloresc pe tărâmul artei”, spune Gabriela Andone.  

Toți cei care frecventează #GarsonieraCulturală așteaptă cu emoție vernisajul primei lor expoziții de grup, o călătorie pe care au făcut-o împreună spre o mai bună cunoaștere de sine, spre o versiune mai bună a propriei persoane. Vor scoate în lume, pe lângă lucrări de autor, și tablouri la care au lucrat împreună. Focșănenii care iubesc arta plastică vor avea astfel șansa să vadă roadele muncii unor oameni care se întâlnesc lucrează și experiemntează prin artă din luna ianuarie în studioul RogoArt.

Vă așteptăm cu drag la vernisaj!  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.