Evenimente speciale

Proiect educațional la Panciu: Medalion “Mihai Eminescu” ediția a VIII-a

Ziarul de Vrancea
17 feb 2020 1445 vizualizări

Cu o experiență deosebită în organizarea activităților extrașcolare, prin proiectele educaționale realizate în anul școlar trecut, LIC. TEH. AL. I.  CUZA PANCIU (prof. Popa Gheorghiță Doru), Școala Gimnazială VÂNATORI, Școala NR.1 “N. IORGA” FOCȘANI, Școala Gimnazială Nr.7 FOCSANI, Școala Gimnazială NR.8 FOCȘANI, Școala NR.9 “VASILE ALECSANDRI” VASLUI, Școala Gimnazială “GEORGE ENESCU” MOINEȘTI, AS. CULTURALĂ “COPILUL DUNĂRII” BRĂILA (PREȘEDINTE DOINA POPESCU-BRĂILA) și AS. CULTURALĂ “M. SADOVEANU” PANCIU au realizat în data de 25 ianuarie 2020 un interesant Proiect Educațional Medalion Literar “Mihai Eminescu”, ediția a VIII-a la Casa de Cultură “M. Eminescu”Panciu.

 Motivația desfășurării acestui proiect este în primul rând respectul față de poetul nepereche, de la a cărui naștere se împlinesc 170 de ani, dar și interesul pentru lectură în cadrul orelor de Limba și Literatura Română.

    În prima parte a acestui medalion cei trei scriitori invitați, prozatoarea Doina Popescu-Brăila, prof. Neagu Ștefan și poeta Spătaru Elena au prezentat pe rând în fața elevilor, părinților, profesorilor și invitaților aspecte din viața și activitatea literară a marelui poet, care reprezintă un model pentru ceilalți scriitori români. Programul medalionului a continuat cu prezentarea Power Point (10 slide-uri) din viața și activitatea literară a poetului.

    A urmat evaluarea cunoștințelor elevilor participanți despre poet prin 2 probe: Proba de evaluare sumativă și Proba de recitări prin concursul “Cel mai bun recitator”, unde juriul a apreciat efortul pe care l-au depus toți elevii participanți.

 Câstigătorii concursului la secțiunea proba de evaluare sumativă au fost:

- cls. a V-a B, Bărbărău Andra-Maria, locul I - Școala Nr. 1 “N. Iorga”Focsani, îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a V-a B, Ionescu Emiliano-Valentin, locul II - Școala Gimnazială Nr. 1 “N. Iorga”Focsani, îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a V-a B, Tănasă Andreea-Carina, locul III - Școala Gimnazială Nr. 1 “N. Iorga”Focsani, îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a V-a B, Stănescu Ionut, locul I - Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu, îndrumător prof. Popa Gheorghiță-Doru;

-cls. a V-a B, Bălăuță Emanuela, locul II - Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu,  îndrumator prof. Popa Gheorghiță-Doru;

-cls.a V-a B, Oaie Nicoleta, locul I - Școala Gimnazială Nr.8 “Alexandru Vlahuță” Focsani, îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a VII-a A, Milea Vlăduț-Adrian, locul II - Școala Gimnazială Nr.8 “Alexandru Vlahuță” Focșani îndrumător prof. Limba Română;

- cls. a VII-a, A Fudulu Andrei, locul III Sc.Gim.Nr.8“Alexandru Vlahuță” Focsani, îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a V-a A Enache Andrei,locul I,Sc. Gim. Vanatori, îndrumator îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a V-a A Nicoară Mădălina, locul II, Sc. Gim. Vanatori, îndrumător prof. Limba Română;

-cls.a V-a A Mirica Ioana,locul III,Sc. Gim. Vanatori, îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a VI-a A Maria Margareta-Pruteanu,locul I, ,Sc. Nr. 9 “V. Alecsandri” Vaslui, prof. dr. Vlad Ana-Maria;

-cls aV-a A Savin Andra-Gabriela,locul I,Sc. Gim. Nr.7 Focsani- îndrumător prof. Limba Română;

-cls a V-a A Jora Octavian,locul II, Sc. Gim. Nr.7 Focsani- îndrumător prof. Limba Română;

-cls. a V-a A Grădinaru Vlad-Andrei,locul III, Sc. Gim. Nr.7 Focsani - îndrumător prof. Limba Română;

Proba de recitări, ”Cel mai bun recitator”:

-cls. pregatitoare,Galiță Anastasia-Maria Vlad,locul I,Sc. Nr. 9 “V. Alecsandri” Vaslui,prof. dr.Vlad Ana-Maria;

-cls. a VIII-a A Alexandra Dudău, locul I, Școala Nr. 9 “V. Alecsandri” Vaslui, prof. dr. Vlad Ana-Maria;

-cls. a VIII-a A Stefania Maxim, locul II Școala Nr. 9 “V. Alecsandri” Vaslui, prof. dr. Vlad Ana-Maria;

-cls. a VIII-a A Andreea Cazacu, locul III, Școala Nr. 9 “V. Alecsandri” Vaslui, prof. dr. Vlad Ana-Maria;

Un premiu special s-a acordat domnului Mircea Tigoian pentru recitarea poeziei “Doina” de M. Eminescu, recitator de peste un deceniu la toate manifestarile artistice ale Centrului Militar Focșani (Casa Armatei).

A urmat secțiunea de muzică, grupuri și coruri școlare unde s-au evidențiat următoarele grupuri corale:

-locul I, grupul coral “Izvorașul”, Școala Nr. 9 “V. Alecsandri” Vaslui, îndrumător prof. Dănuț Bârzu;

-locul II, grupul coral “Mlădițe Păncene”, Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu, îndrumător prof. Popa Gheorghiță-Doru;

-locul III, grupul coral “Cetini”, Școala “George Enescu” Moinești;

Programul Medalionului a continuat cu următoarele lansări de cărți ale scriitorilor invitați:

Astfel scriitoarea Doina Popescu-Brăila deschide seria lansărilor de carte, cu cartea “Haiducul Dunării”, ediția a III-a, unde scriitoarea a dorit să transmită cititorilor și în special copiilor că cel mai frumos dar este să primești o carte de lectură și să o citești. Această carte lansată este cu adevărat o provocare spre lectură, spre copilărie, iar copiilor cât și tinerilor li se recomandă ca orice tip de probleme ale vieții să fie rezolvate cu răbdare, optimism și încredere.

    Medalionul a continuat cu un recital de cântece închinate poetului, susținut de domnul profesor Neagu Ștefan, cu piesele: ”Ochiul tău iubit”, ”De ce nu-mi vii”, ”Eminescu”, un cântăreț cu experiență prezent la toate manifestările artistice ale Centrului Militar Focșani.

    A doua lansare a fost continuată de poeta Spătaru Elena cu cartea “Dincolo de roua timpului”, editura Salonul Literar 2018 și transmite cititorilor dragostea față de frumusețile țării noastre iar artistul trebuie să fie o hrană spirituală pentru toți cei cărora le oferă poeta ce are mai de preț: Talentul si Iubirea. Poeta Spataru Elena este o poetă activă și pe site-ul Asociației Culturale “Scrinere”, Italia unde publică creațiile sale atât în limba română cât și în limba italiană din anul 2011. De asemenea distinsa poetă este director general al Departamentului Literar în cadrul Cenaclului poet “Tudor Manta” activând în cadrul Fundației pictor “Ion Murariu” și a cărui președinte executiv este Paula Manta.

    Tot în cadrul Medalionului, poeta Spătaru Elena a lansat volumul de poezii “Gemene d’amore” (Pietre prețioase de iubire) autor cunoscutul poet italian Giovani Monopoli (este și director al unei edituri Salonul Literar din Taranto) unde poetul invită cititorul la lectură și fiecare cu calm va înțelege că viața e iubire, natura e iubire, tot ce ne inconjoară e iubire, dorind să ne conecteze în sfera afectivă, fără a-și părasi familia.

    Manifestarea Medalionului a continuat cu lansarea cărții de povestiri a scriitorului Petrache Plopeanu “Mituri Cotidiene”, editura PIM-IASI-2018 de către domnul profesor Neagu Ștefan, unde autorul ne invită cu optimism spre lectură și arată că “traim în mijlocul miturilor și că viața noastră se adaptează permanent la acestea”.

    La finalul Medalionului a fost lansată cartea doamnei Nina Plopeanu,”Moirele” o autentică pledoarie pentru lectură unde autoarea arată “că nu ne putem sustrage destinului nostru”. Un invitat special care a încheiat acest Medalion, a fost domnul colonel Ionel Marin (Secretar al As. “M. Sadoveanu”Panciu) care a dorit să reamintească participanților despre importanța Basarabiei și Bucovinei prin cântecele sale: “Basarabie, frumoasă ”și ”Cântă cucu-n Bucovina”.

    Comemorarea celor 170 de ani de la nașterea poetului M. Eminescu a fost facută și a doua zi la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel (preot Aga Ștefan) prin oficierea unui parastas și a transmis celor prezenți la acest Medalion Literar că această manifestare artistică este o invitație spre lectură și totodată un model de organizare și pentru a-i determina pe elevi să citească mai mult opera poetului și în special poeziile sale. Eforturile elevilor premianți au fost răsplătite cu diplome, cărți școlare, pliante și dulciuri cu sprijinul Primăriei Orașului Panciu.

   La reușita acestui Medalion Literar au contribuit: Primăria Orașului Panciu (primar Nica Iulian), Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu, I.S.J. Vrancea, Lic. Teh. Al. I. Cuza Panciu, As.Culturala “Copilul Dunarii” Brăila, Cenaclul poet “Tudor Manta”, Fundația pictor “Ion Murariu”, As. “M. Sadoveanu” Panciu precum și numeroși sponsori.

Informații transmise de prof. Gheorghiță-Doru Popa -Asociația Culturală “Mihail Sadoveanu” Panciu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.