Evenimente speciale

Preotul romano-catolic focșănean, Ioan Beşleagă, sărbătorit la cei 50 de ani de Preoţie de Comunitatea din Oţeleni-Neamț

Ziarul de Vrancea
29 aug 2018 5153 vizualizări

Preotul romano-catolic focșănean,Ioan Beşleagă a fost timp de 22 de ani  paroh al  comunităţii din  Oţeleni-Neamț.Duminică 26 August 2018 la finalul liturghiei celebrată cu prilejul sărbătoririi sale primarul comunei. în numele Consiliului local, l-a declarat pe preotul. Ioan Beşleagă "cetăţean de onoare" al comunei Oţeleni, prima distincţie de acest tip din istoria comunei. Conform regulamentului, după ce i s-a înmânat diploma, a trebuit să planteze un copac, să i se pună o imagine în Primărie şi să semneze în cartea de onoare.

Oţeleni: Pr. Ioan Beşleagă la cei 50 de ani de Preoţie

Duminică, 26 august 2018, la Oţeleni, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, pr. Ioan Beşleagă a sărbătorit cei 50 de ani de Preoţie, din care 22 de ani a fost paroh al acestei comunităţi.

I-au fost alături preoţii care provin din Oţeleni, fratele său, pr. Petru Beşleagă, precum şi diverşi preoţi invitaţi. De departe însă, cei mai apropiaţi de inima sa, au fost credincioşii pe care i-a păstorit şi care l-au înconjurat şi de data aceasta cu multă căldură şi respect.

Cu mult înainte de sfânta Liturghie oamenii s-au adunat în curtea bisericii pentru a-l revedea pe "pr. Beşleagă", aşa cum l-au cunoscut cei mai mulţi, pe "fostul paroh", pe "părintele care ne-a cununat", pe "părintele care m-a botezat", pe "părintele care ne-a pregătit la Mir".

Fanfara prezentă a contribuit şi ea la fastul zilei, atât înainte, cât şi după Liturghie, intonând cântece religioase, dar şi de voie bună, atunci când le-a venit rândul.

Vădit emoţionat şi ajutat de un prieten, pr. Ioan Beşleagă a pornit cu multă credinţă şi siguranţă spre sfântul altar, chiar dacă unul improvizat din cauza condiţiilor sale fizice, unde, fără nicio ezitare şi cu aceeaşi voce pe care o ascultasem timp de 22 de ani, a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de Preoţie.

La predică, pr. Felician Tiba, "crescut" ca seminarist în perioada cât părintele Ioan a stat la noi, a subliniat ceea ce ne aşteptam cu toţii, şi anume, că "suferinţa este aceea care maturizează", iar părintele Beşleagă, pentru cine îl cunoaşte, a avut-o din plin. Cu un singur picior şi "pironit" de cârje, a renovat biserica din Oţeleni, făcând-o una dintre cele mai frumoase din Dieceza de Iaşi. Aşa ne-a vestit evanghelia, a celebrat sacramentele, a catehizat, ne-a îndemnat la bine, ne-a înmormântat morţii, ne-a binecuvântat casele, iar acum s-a întors încă o dată să ne onoreze cu prezenţa sa.

La finalul Liturghiei a fost rândul Primăriei să-l onoreze. Domnul primar, în numele Consiliului local, l-a declarat pe pr. Ioan Beşleagă "cetăţean de onoare" al comunei Oţeleni, prima distincţie de acest tip din istoria comunei. Conform regulamentului, după ce i s-a înmânat diploma, a trebuit să planteze un copac, să i se pună o imagine în Primărie şi să semneze în cartea de onoare.

Au urmat cântecele şi poeziile copiilor, florile comunităţii, mai ales cele 22 de flori oferite de către 22 de persoane în onoarea celor 22 de ani petrecuţi la Oţeleni, cuvintele de mulţumire ale Surorilor Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi", comunitatea din Oţeleni, precum şi cuvântul de mulţumire al părintelui paroh actual, Isidor Gheorghieş.

Sărbătoarea s-a încheiat cu mulţumirile preotului jubilant pentru toţi cei care au participat la frumuseţea acestei zile, dar şi cu felicitările pe care credincioşii din Oţeleni i le-au făcut, ca şi cu schimbul de promisiuni că ne vom ruga reciproc unii pentru alţii.

Comunitatea din Oţeleni este recunoscătoare darului lui Dumnezeu pe care i l-a făcut în pr. Ioan Beşleagă, pentru toţi preoţii care au slujit în această parohie, aducând astfel prinos de mulţumire şi de recunoştinţă pentru toate sacrificiile făcute de aceştia.

Dumnezeu să-i răsplătească pe toţi pentru binele făcut comunităţii!

Comunitatea din Oţeleni”

Articol  și fotografii preluate de pe site-ul ercis.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.