Evenimente speciale

Omagiul unei legende a ingineriei românești la Focșani: Anghel Saligny, celebrat la un veac de la trecerea în eternitate

Ziarul de Vrancea
9 iun 2025 1637 vizualizări

Joi, 12 iunie 2025, Muzeul Vrancei, sub egida Consiliului Județean Vrancea, va organiza un eveniment de marcă dedicat comemorării a 100 de ani de la trecerea în neființă a marelui inginer și academician Anghel Saligny – figură emblematică a României moderne și una dintre personalitățile care au pus bazele infrastructurii naționale.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11:00, în Foyerul Muzeului Vrancei din strada Cuza Vodă, nr. 8, și va lua forma unui simpozion aniversar intitulat „Anghel Saligny – un veac de la trecerea în eternitate”.

Un nume sinonim cu progresul și inovația

Considerat părintele construcțiilor moderne în România, Anghel Saligny este cunoscut pentru proiectele sale impresionante, care au contribuit decisiv la dezvoltarea infrastructurii românești la sfârșitul secolului al XIX-lea. De la modernizarea porturilor fluviale și maritime precum Giurgiu, Brăila, Galați și Constanța, până la proiectarea primei conducte petroliere între Ploiești și Constanța, Saligny și-a pus amprenta pe harta tehnologică a țării.

Cea mai cunoscută realizare a sa rămâne însă Podul de la Fetești-Cernavodă, cunoscut la acea vreme sub numele Podul Carol I. Construit în doar șase ani și inaugurat la 14 septembrie 1895, acest pod era, la vremea respectivă, cel mai lung din Europa. În 2025 se împlinesc 130 de ani de la darea sa în folosință, prilej perfect pentru un omagiu dedicat unei lucrări inginerești de referință.

Expoziție inedită și lansare de album omagial

Cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române, care a pus la dispoziția organizatorilor imagini de arhivă, în cadrul simpozionului va fi vernisată, în premieră la Focșani, o expoziție fotografică specială. Aceasta va include imagini rare din albumul „Podul Carol I”, realizate de cunoscutul fotograf Franz Duschek Jr., aducând în fața publicului frumusețea tehnică și simbolică a uneia dintre cele mai importante lucrări inginerești din Europa secolului XIX.

Tot atunci va fi lansat și albumul omagial „Anghel Saligny – un veac de la trecerea în eternitate, dedicat vieții și operei acestuia.

Saligny – un simbol al loialității, corectitudinii și excelenței profesionale

Născut din părinți străini naturalizați, Anghel Saligny a fost o personalitate devotată României, fiind membru corespondent al Academiei Române din 1892, titular din 1897 și președinte al instituției între 1907 și 1910. Valorile sale fundamentale – loialitatea față de stat, respectul pentru banul public și responsabilitatea profesională – rămân exemple vii pentru generațiile actuale.

O întoarcere în cosmopolitismul Focșanilor de altădată

Evenimentul va fi și un moment de reamintire a perioadei de efervescență culturală și diversitate etnică a Focșanilor din secolul XIX, când orașul era animat de comunități de italieni, austrieci, greci, evrei, maghiari și armeni – o adevărată metropolă regională în miniatură.

Invitație pentru toți iubitorii de istorie și cultură

Muzeul Vrancei și Consiliul Județean lansează o invitație deschisă tuturor focșănenilor și pasionaților de istorie românească să participe la acest eveniment dedicat unei figuri emblematice a tehnicii românești.

Un secol de la plecarea lui Anghel Saligny nu înseamnă uitare, ci reafirmarea unui model de excelență, integritate și viziune. Joi, 12 iunie, Focșaniul devine, pentru o zi, capitala recunoștinței naționale.


Redacția Ziarul de Vrancea

Pentru informații suplimentare: Muzeul Vrancei, Str. Cuza Vodă nr. 8, Focșani

Ora de începere a simpozionului: 11:00

Intrare liberă.

Citiți în documentul atașat conținuul integral al comunicatului de presă făcut public de Muzeul Vranceai în legătură cu acest eveniment


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.