Evenimente speciale

Nuntă ca în povești în comuna Reghiu

Janine VADISLAV
1 oct 2018 12256 vizualizări

Doi tineri, militari de profesie în Bucureşti, şi-au unit destinele în comuna Reghiu, acolo unde tânăra soţie s-a născut şi a crescut. Familia, mare iubitoare şi păstrătoare a tradiţiilor vechi de sute şi sute de ani, a hotărât ca mirii, rudele lor, cavalerii şi domnişoarele de onoare, să poarte straiele străvechi, aşa cum bunicii lor le-au purtat la nuntă în sfânta biserică. În zonă, datinii străvechi i-a luat locul  tradiţia modernă care, deşi are farmecul ei, nu întrece frumuseţea costumelor tradiţionale.

În comuna Reghiu o căsătorie, în care portul popular să fie la mare cinste, nu s-a mai făcut de 100 de ani. Cătălina, care a crescut cu poveştile bunicii, a dorit de copilă să fie mireasă în straie tradiţionale. În familia ei bunica, mama şi mătuşa, o cunoscută meşteriţă populară, au iubit de mici cântecul popular, jocul şi portul strămoşesc.

„Bunica mea, care a avut grijă de mine când eram mică, ţesea tot timpul. Suntem o familie tradiţională din moşi strămoşi. Ne place mult portul popular şi am dus mai departe  această tradiţie”, a spus Cătălina cu glasul vibrând de emoţie.

Conform tradiţiei, în această zi mare, mireasa este îmbrăcată de domnişoarele de onoare în straiele ţesute în război de  bunica  ei.

„Bunica  lucrează de mică  în război. Acestea ( ce poartă) sunt făcute de ea. Şi pe fetele pe care le vedeţi, costumele sunt făcute tot de bunica”, mai spune  tânăra mireasă.

Odată căsătorită,  Cătălina va veni la Reghiu doar în vizită, dar anii trăiţi aici nu-i va uita niciodată.

„Nu o să mai locuiesc aici, dar aici am rădăcinile şi aici o să vin mereu”, spune ea.

Tatăl Cătălinei, cu ochii  aburiţi de lacrimi de fericire, mândru de fiica lui, spune, „Le doresc să fie fericiţi, le doresc să aibă belşug, sănătate şi bună înţelegere. Viaţa lor să fie ca acuma, plină de bucurie şi înţelegere”.

Şi mătuşa Florentina o priveşte cu drag şi nu-i vine a crede că tânăra frumoasă ca o zână din povesti este copiliţa pe care o purta pe umeri.

„Să dea Dumnezeu să fie ca tânără soţie, aşa cum a fost şi până acum, blândă, plină de duioşie, să-şi iubească soţul  şi copiii care vor veni. Să le dea Dumnezeu sănătate.”

Odată potrivită coroniţa din flori de câmp, Cătălina lasă locul mirelui, care va fi gătit de cavalerii lui de onoare. Conform tradiţiei locale şi el va purta o frumoasă cămaşă cu flori, veche de peste 100 de ani, pe care unul dintre cavalerii de onoare prinde „batista de mire” lucrată de mireasă, iţari şi opinci în loc de pantofi. Pentru Tiberius, născut la oraş, totul este o noutate dar, din dragoste pentru Cătălina  acceptă totul.

„Sunt foarte emoţionat, dar pot să-mi dau seama de dragostea pe care i-o port”, spune tânărul privind-o cu drag pe cea sortită lui.

Cele mai emoţionate au fost cele doua mame.

„Fiul meu a ales o fată care i se potriveşte. Le doresc din tot sufletul să fie fericiţi să aibă copii  sănătoşi şi frumoşi”, a spus mama mirelui.

„Le dorim multă fericire, să ne-aducă nepoţi frumoşi. Le urăm casă de piatră”, a spus şi mama Cătălinei.

Un frumos costum tradiţional a purtat şi bunica miresei.

„Eu sunt bunica Cătălinei. Am crescut-o de mică. Acum am devenit şi bunica lui Tibi. Le doresc multă, multă sănătate, fericire şi să se îngăduie, să se înţeleagă”.

Gătiţi de mare sărbătoare, alaiul a pornit către primărie acolo unde cei doi miri au spus un da răspicat în faţa  tuturor.

 

Declaraţi soţ şi soţie, Cătălina şi Tiberiu şi-au dat primul sărut sub o ploaie de flori. Mirilor, care străluceau de fericire,  li s-a cântat mulţi ani trăiască, după care au pornit spre locaţia unde petrecerea a ţinut până în zori.( Janine VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.