Evenimente speciale

Astăzi și mâine are loc la Focșani a XIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Interpretare „Noelia Prisecaru”

Verona Calmîş
3 iun 2022 1339 vizualizări

Focșani, 3-4 iunie 2022 | A XIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Interpretare ”Noelia Prisecaru”

În primul weekend din Cireșar, Orașul de pe Milcov va găzdui cea de-a XIII-a ediție a Concursului Interjudețean de Interpretare ”Noelia Prisecaru”, organizat de Liceul de Artă ”Gh.Tattarescu” Focșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Asociația Elevilor și Profesorilor Artiști ”Milcovia”

După o perioadă încărcată cu frumoase premii și trofee obținute în cadrul mai multor concursuri instrumentale naționale și internaționale, Liceul de Artă ”Gh.Tattarescu” din Focșani, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean(IȘJ) Vrancea și Asociația Elevilor și Profesorilor Artiști ”Milcovia”, pregătesc organizarea celei de-a XIII-a ediții a Concursului Interjudețean de Interpretare ”Noelia Prisecaru”, care va avea loc la Focșani, în perioada 3-4 iunie 2022, în incinta Ateneului Popular ”Maior Gh.Pastia” și în Sala Bibliotecii Liceului de Artă ”Gh.Tattarescu” din sediul de pe str. Dornei, nr.5.

Dintre numeroasele participări instrumentale ale elevilor și profesorilor de muzică ai Liceului de Artă ”Gh.Tattarescu” la concursurile din țară, amintim :Olimpiada Națională de Muzică Instrumentală, etapa națională – Deva,Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, etapa zonală- Suceava,Concursul Internațional ”Mărțișoare Muzicale”București, Concursul Internațional de Trompetă ”Lazăr Moldovanu” - Timișoara, Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” -Piatra Neamț, Festivalul Internațional de Teatru, Muzică și Dans pentru Copii și Tineri ”Neghiniță”Bacău, Concursul Național ”Ion Dumitrescu”- București, Concursul Național ”Treptele Chitarei”- București, Concursul Național ”Lira de Aur”- Suceava, Concursul Național ”Margareta Sterian”- Buzău, Concursul Național de Pian ”Virtuozii”- Brăila.

Bucurându-se de fiecare dată de un real succes, Concursul Interjudețean de Interpretare ”Noelia Prisecaru”se va desfășura în acest an cu prezență fizică,adresându-se tinerelor talente din școli și licee de artă, dar și elevilor care urmează alte forme de învățământ muzical : centre culturale, palate ale copiilor, asociații, învățământ privat. Concursul este structurat pe două secțiuni, astfel : secțiunea formații camerale care își propune dezvoltarea abilităților de interpretare muzicală în formație și secțiunea soliști instrumențiști care se adresează elevilor pianiști, chitariști și suflători din ciclurile primar, gimnazial și liceal, având ca principal obiectiv îmbunățățirea procesului instructiv-educativ prin stimularea spiritului de competiție.Anul acesta sunt așteptați concurenți din județele: Iași, Bârlad, Ploiești, Brăila, Buzău, Giurgiu, Vrancea și București.Juriul concursului ”Noelia Priesecaru” va fi format din cadre didactice ale unităților școlare participante, având ca președinte al juriului pe conf.univ.dr. Diana- Beatrice Andron, de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii MuzicaleTeoretice din cadrul Universității Naționale de Arte”George Enescu”Iași.

Fiica lui Lucio VecchiNoelia Prisecaru se naște în Franța, înanul 1898. Personalitate marcantă în societatea culturală vrânceană, în perioada de după al doilea război mondial, este cunoscută ca fiind un renumit pedagog al artei pianistice. Noelia Prisecaru, denumită în cercul familiei și al prietenilor ca Noely, se căsătorește cu Dumitru Prisecaru, șeful muzicii militare din acele timpuri.La sfârșitul anilor 1940, Dumitru Prisecaru are inițiativa de a pune împreună susținătorii muzicii militare, cu cordarii ”civili” din oraș, pasionați de muzică clasică, creându-se astfel primul nucleu al unei orchestre semi-simfonice. Treptat, în cadrul orchestrei, mare parte din instrumentiștii muzicii militare sunt înlocuiți, iar dinanul 1950, dirijorul și compozitorul născut la Cernăuți, Silviu Zavulovici, dezvoltă la unnivel înalt această orchestră a orașului, care după anul 1955 va fi redenumită cu titlul de Filarmonica ”Unirea”. Astfel că, în anul 1957, Filarmonica ”Unirea”număra deja peste 60 de instrumentiști.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.