Evenimente speciale

Lecții despre viață și școală de la o elevă cu nota 10 la bacalaureat

Silvia Vrînceanu Nichita
25 iul 2018 6453 vizualizări

Aproape 30 de copii din comuna Spulber din munții Vrancei au intrat în lumea poveștilor, aduse în satul lor de către povestașii Asociației Eu, tu și ei, care au pornit într-o caravană a lecturii ce va face înconjurul munților Vrancei. În cadrul primului atelier de lectură, micii cititori de la Spulber au avut șansa nu doar să citească, să asculte povești, ori chiar să înceapă a scrie o poveste, ci și să întâlnească o fată de poveste din satul lor. Este vorba despre Alina Teodora Măciucă, absolventă a Colegiului Național Unirea Focșani, promoția 2018, care a reușit performanța să obțină media 10 curat la Bacalaureat.

Viitoare studentă la Facultatea de Medicină din Iași, Teodora le-a povestit copiilor și adolescenților din satul ei cum a fost călătoria sa de 12 ani către nota 10 la bac, dar și cât de importantă este lectura în formarea sa ca om care gândește critic. Am învățat constant în cei patru ani de liceu. Nu mi-am făcut un scop din a lua 10 la bac, ci doar o notă mare care să mă ajute deoarece aceasta are o pondere de 10 la sută din nota finală de admitere. Consider ca munca bine făcută, constantă, aduce întotdeauna rezultate bune. Esențial a fost faptul că am fost îndrumată de profesori dedicați, cum sunt cei de la Colegiul Național "Unirea", datorită cărora nu am mai avut nevoie de pregătiri suplimentare. Îmi place mult ideea proiectului “c@rte în sate” mai ales că se desfășoară și în școala mea de suflet, cea care mi-a pus bazele a ceea ce îmi doresc să devin în viață., a spus Teodora Măciucă.

Ești ceea ce citești

Tânăra de la Spuber spune că lectura este vitală în formarea unui copil, pentru că dezvoltă gândirea, imaginația și, în plus, “oferă unele dintre cele mai importante lecții pe care ai ocazia să le descoperi și să le înțelegi rostul singur, rămânând astfel bine întipărite în conștiința ta”. Dar poate cel mai important, lectura te face mai deștept și mai înțelept. Noi, copiii de la țară, cred că suntem privilegiați pentru că avem o legătură mai strânsă cu natura, fapt ce amplifică efectele benefice ale lecturii.”, crede Teodora. Micuții de la Spulber au îmbrățișat-o pe Teodora și i-au cerut să se fotografieze împreună bănuind că va ajunge undeva sus în viață. Și voluntarii proiectului c@rte în sate, povestașii Maria Andone și Andra Muntenașu, eleve la Colegiul Unirea, au avut curiozități specifice și i-au pus întrebări Teodorei despre cum a reușit să facă o lucrare perfectă la Bacalaureat.

Mândria școlii

Și profesorii sunt mândri de elevii care fac cinste școlii și comunei. Directorul școlii de la Spulber, profesorul Lucian Măciucă, spune că Teodora și sora ei sunt performeri cu care școala se mândrește. “De-a lungul carierei didactice, pe care am început-o în anul 1974, am întâlnit diverse tipuri de elevi pornind de la cei conştiincioşi, activi, preocupaţi în primul rând de activitatea şcolară, până la cei mai puţin motivaţi, rebeli, zvăpăiaţi, pentru care orele de şcoală erau plasate pe un plan secundar. Cu toate acestea, pe toţi i-am tratat la fel, am încercat să mă apropii şi să mă identific cu universul lor, să le înţeleg felul lor de a fi şi de a gândi cu scopul de a modela activitatea de învăţare după posibilităţile lor iar rezultatele au fost pe măsură. Acum, când mă apropii de finalul carierei, pot fi extrem de mulţumit că mă pot lăuda cu un număr impresionant de elevi de-ai mei care au încheiat cu rezultate excepţionale studiile liceale sau universitare la care se adaugă, în acest an, o elevă de 10 la bacalaureat şi anume Măciucă Alina-Teodora, absolventă a Colegiului Naţional „Unirea”. Bineînţeles că nu este un motiv de mândrie doar pentru mine ci şi pentru toţi locuitorii comunei Spulber, această realizare demonstrând că, prin efort susţinut, pasiune şi consecvenţă, pot fi depăşite şi cele mai înalte praguri. Deoarece m-am străduit întotdeauna să fiu echidistant, trebuie să menţionez şi rezultatele deosebite obţinute de o altă elevă de-a mea, Chiriac Elena-Larisa, absolventă a colegiului menţionat mai sus cu o medie foarte apropiată de 10, care s-a remarcat şi prin obţinerea de premii la faza naţională a olimpiadei de chimie pe parcursul mai multor ani. Nu-mi rămâne decât să le felicit şi să le transmit dorinţa de a fi la fel de active şi de perseverente şi în viitor pentru ca drumul început să aibă finalitatea aşteptată”, ne-a spus profesorul Măciucă.

C@rte în satele de munte

Comuna Spulber face parte din proiectul c@rte în sate, derulat de Asociația “Eu, tu și ei” în perioada iulie – octombrie, cu ajutorul unei finanțări obținute de la Administrația Fondului Cultural Național pentru promovarea culturii scrise. Proiectul cultural c@rte în sate. Ateliere de lectură pentru copiii din satele munților Vrancei și-a propus să apropie elevii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de carte și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere prin organizarea unor ateliere creative, educative şi recreative, care au în centrul lor cartea. Caravana va poposi în Vrancea, în satele comunelor Andreiașu, Reghiu, Vintileasca, Spulber și Păulești pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie. Puteți urmări caravana de lectură c@rte în sate pe pagina de Facebook a Asociației Eu, tu și ei. (Silvia Vrînceanu)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.