Evenimente speciale

Lecție în direct cu drona de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, despre femeile și bărbații curajoși care au schimbat România

Ziarul de Vrancea
16 iun 2021 1658 vizualizări

Joi, 17 iunie, de la ora 11:00, o nouă lecție gratuită pentru mii de elevi va fi transmisă în direct de la Mausoleul de la Mărășești, județul Vrancea.

A șaptea lecție din proiectul național „Educație la înălțime” are ca temă două obiective de dezvoltare durabilă - educație de calitate și egalitate de gen. Gazda lecției este Adriana Lefter, învățătoare și directoare la Școala Gimnazială „Elena Doamna” din Tecuci, membră Aspire Teachers. Comandorul (în rezervă) Dorel Chiș, fondator al Muzeului Aeronauticii Moldovei în Tecuci, este unul din invitații speciali care va intra în direct cu sute de școli din toată țara.

Ora aduce în prim plan educația STEM (Science, Technology, Engineering, Maths), astăzi accesibilă tuturor în România, indiferent de gen. Participanții vor vedea filmări cu drona de la Mausoleul din Mărășești, povești despre oameni remarcabili, despre inovație și tehnologie și se vor conecta cu cele trei școli câștigătoare din lecția trecută, pe Zoom. Vor învăța despre cum se construiesc roboții alături de elevii clubului de robotică Thobor din Tecuci, și vor interacționa cu invitații speciali, pe chatul YouTube live.

„Educația este fenomenul social fundamental prin care noi oamenii evoluăm. Dacă vrem schimbări, în mod cert educația este primul domeniu unde trebuie să îmbunătățim lucrurile. Iar proiectul nostru, #educatielainaltime, ne aduce mai aproape de acest țel. O nouă lecție extraordinară, accesibilă tuturor copiilor din România, de această dată de la Mausoleul de la Mărășești, va atrage atenția celor mici, prin tipuri de învățare inovative, asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 4 și 5, Educație de calitate, respectiv Egalitate de gen. Mult curaj, experimente, roboți și avioane. Asta îi așteaptă pe cei mici, dar și pe noi, adulții. Dezvoltarea durabilă este mai mult decât un concept, este un stil de viață care promovează educația continuă, astfel încât să ne putem adapta mai ușor la provocările timpurilor noastre.”, transmite László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Joi vom învăța despre inventatori sclipitori, despre femei curajoase și puternice, despre educație și despre elevi care își depășesc propriile limite și creează roboți. Vom călători într-un spațiu în care zeci de mii de oameni și-au sacrificat viața pentru ca noi astăzi să putem să trăim în pace și libertate. Iar pentru ca valorile pentru care ei au luptat să dureze, este nevoie de  respect și de educație de calitate.”, transmite învățătoarea Adriana Lefter, gazda lecției.

Ora va fi transmisă pe canalul de YouTube Aspire Teachers, unde pot fi vizionate toate lecțiile din mai până în prezent. Lecția este recomandată elevilor cu vârsta de peste 9 ani și poate fi transmisă la discipline precum educație socială, TIC, științe, tehnologii, istorie, geografie, dirigenție, dezvoltare personală.

Profesorii sunt invitați să se alăture celor aproape 2000 de participanți înscriși, completând un scurt formular la: www.aspireteachers.ro/educatie-la-inaltime

Proiectul național este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și dezvoltat de inițiatorii Marius Toader și Adrian Robe în parteneriat cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina.

Proiectul național „Educație la înălțime” își propune: să familiarizeze elevii și profesorii cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod ce pune în valoare resursele României și competențele de secol 21, să creeze lecții interactive centrate pe elev, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și să ofere materiale corelate cu programa școlară, accesibile tuturor profesorilor, chiar și după încheierea transmisiunilor live.

Ce sunt Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare și cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

În România, Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au fost transpuse în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 a cărei implementare este coordonată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

******

Pentru detalii despre proiect și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030:

Cristian Iordache, consilier în Departamentul de Dezvoltare Durabilă din Guvernul României (0723 763 502)

Pentru detalii despre transmisiunea live și conexiunea cu școlile:

Roxana Tănăsachi, manager de programe Aspire Teachers (0747 082 853)

Informații și fotografii transmise de Roxana Tănăsachi-Community & Programme Manager Aspire Teachers


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.